Globetrotter: O Σταύρος Πιερουλλή στην Λισαβόνα

O Σταύρος Πιερουλλή ταξίδεψε στην Πορτογαλία και μας περιγράφει τις εμπειρίες της.

Του Ζανέττου Λουκά

Ποιος ήταν ο προορισμός και πως ήταν η ταξιδιωτική εμπειρία που έζησες:

Ο προορισμός ήταν η Λισαβόνα, Πορτογαλία. Επισκέφθηκα την Λισαβόνα  για το Web Summit 2023, το οποίο αποτελεί ένα από πιο μεγάλα τεχνολογικά event στον κόσμο, στο οποίο είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω. O κλάδος μου είναι το Digital Marketing για εμένα και τη δουλειά μου ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Ευτυχώς, υπήρχε αρκετός χρόνος ούτως ώστε να προσπαθήσω να γνωρίσω αυτή την πανέμορφη και μοναδική πόλη. Όσο χρόνο όμως και να έχεις, δεν είναι αρκετός για να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά της. Με πολύ απλά λόγια, δεν ήθελα να φύγω! Μια πόλη ζωντανή, πολύχρωμη, γραφική, με πλούσια ιστορία και κουλτούρα. Μια πόλη στα υδάτινα σύνορα της Αμερικής και της Ευρώπης, η οποία συνδυάζει αρμονικά το μεσογειακό ταπεραμέντο, αλλά και τον χαρακτήρα της Νότιας Αμερικής. Αυτός ο συνδυασμός εφάπτεται σε όλες τις πτυχές αυτής της πόλης, στους ανθρώπους, στις συνήθειες, στην αρχιτεκτονική κτλ.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό;

Πτήση για Αθήνα και ακολούθως Λισαβόνα.

Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους προορισμούς που έχεις επισκεφθεί;

Η αύρα της πόλης. Είναι γοητευτική από την αρχή ως το τέλος. Σου βγάζει μια θετικότητα συνεχώς. Είναι ο ηλιόλουστος καιρός, η παραλία, οι άνθρωποί της; Δεν ξέρω. Όμως αυτή την αύρα, σε τέτοιο βαθμό εννοώ, δεν την έχω ξανά αισθανθεί. Για να αντιληφθείς όμως τι εννοώ, πρέπει να την επισκεφθείς.

Τι σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

Τρομερό  και οικονομικό φαγητό παντού. Από street food έως σε εστιατόρια. Η Λισαβόνα είναι ο απόλυτος γαστρονομικός προορισμός. Το παραδοσιακό τους γλυκό pastel de nata θα γίνει το αγαπημένο σας. Θαλασσινά ότι και να δοκιμάσετε είναι υπέροχα και ολόφρεσκα. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε το εθνικό τους φαγητό ο Bacalhau (Μπακαλχάου) και το Χταπόδι. Φυσικά, κρεατικά πιάτα άφθονα, νοστιμότατα και ιδιαίτερα!

Υπήρξε κάτι που δεν σου άρεσε;

Οι απότομες ανηφόρες και κατηφόρες, οι οποίες είναι παντού, σε κάθε γειτονιά! Το λέω βεβαίως αστειευόμενος, γιατί και αυτές αποτελούν μέρος του vibe της Λισαβόνας. Αθλητικά παπούτσια και θα είσαι μια χαρά!

Συγκεκριμένοι χώροι (μνημεία, μουσεία, πλατείες, εστιατόρια ή κάποια άλλη δραστηριότητα) που μας προτείνεις να επισκεφθούμε όταν και εφόσον πάμε στο συγκεκριμένο προορισμό. 

Η λίστα δεν σταματά. Θα ξεκινήσω πρώτα με το Estádio do Sport Lisboa, το γήπεδο της Benfica. Ιδιαίτερα αν είσαι λάτρης του ποδοσφαίρου και η Benfica αγωνίζεται εντός έδρας, πρέπει να πας. Το δεύτερο που θα προτείνω, είναι μια βόλτα με το διάσημο Τραμ 28, το οποίο «αλωνίζει» την Λισαβονα. Το χαρακτηριστικό του είναι το κίτρινο χρώμα και η βόλτα αξίζει 100%. Επίσης προτείνω μια επίσκεψη στο Castelo de São Jorge, στον υψηλότερο λόφο της πόλης που προσφέρει απεριόριστη θέα στην Λισαβονα και στον ποταμό Τάγο. Το περπάτημα στην Alfama την πιο γραφική γειτονιά στην Λισαβονα και η μόνη που επιβίωσε από τον μεγάλο σεισμό του 1755, είναι απαραίτητο. Να περιπλανηθείς από το Bairo Alto μέχρι την αψίδα της Rua August και τελικώς θα φτάσεις στην παραλία. Θεα μαγική! Aγαπημένο street food το Dallas Burger και αγαπημένο εστιατόριο το Bono Lisboa. Για φαγητό και ποτό μπορείς να επισκεφθείς και το Mercado Ribeira (TimeOut market). Για να ζήσεις την εμπειρία της νυκτερινής ζωής, πρέπει να επισκεφθείς μία από τις πιο διάσημες (και παλαιότερες) γειτονιές της πόλης το Bairro Alto, αλλά και την διεθνώς γνωστή oδό, Pink Street.

Πως είναι οι άνθρωποι της χώρας;

Χαμογελαστοί, φιλόξενοι και φιλικοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο!