Globetrotter: Ανγκόλα

Η Δέσποινα Χατζήζαχαρία ταξιδεψε στην Ανγκόλα της Αφρικής και μας περιγράφει τις εμπειρίες της.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Προορισμός και μια μικρή περιγραφή.

Θα σας μιλήσω για την Αγκόλα, η οποία βρίσκετε στη δυτική Αφρική και είναι η χώρα που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση κατά την επίσκεψή μου. Η Αγκόλα είναι ένας τουριστικός προορισμός για τους ντόπιους της Αφρικής, όπως επίσης και η τέταρτη πιο μεγάλη χώρα σε παραγωγή διαμαντιών στο κόσμο. Επιπρόσθετα, είναι μία από τις χώρες που φημίζονται για την παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική. Ήταν υπό πορτογαλική αποικία από τον 15ο αιώνα και έτσι η επίσημη τους γλώσσα είναι τα Πορτογαλικά.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό;

Για να φτάσεις στην Αγκόλα, παρά τις πολλές ώρες που χρειάζονται, είναι σχετικά εύκολο. Υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Κατάρ και μέτα από Ντόχα απευθείας για Λάρνακα. Η διαδρομή που ακολούθησα εγώ όμως, ήταν αρκετά διαφορετική, καθώς μπήκα στη χώρα από τα σύνορα Oshikango / Namakunde border με αυτοκίνητο, φεύγοντας από τη Ναμίμπια, με κατεύθυνση τη βόρεια Αγκόλα.


Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους;

Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση στην Αγκόλα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς που έχω επισκεφτεί, είναι η κουλτούρα που επικρατεί γύρω από το πολίτευμα τους. ∆ηλαδή, παρόλο που το πολίτευμα της Αγκόλα είναι Προεδρική ∆ημοκρατία, μέχρι το 2017 ο πρόεδρος τους Ζοζέ Εντούαρντο ντος Σάντος, ήταν κομμουνιστής και μέχρι σήμερα τα περισσότερα κτήρια έχουν τα χρώματα τους κόμματος του, MPLA.

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Κατά τη διάρκεια του road trip μας και παρόλο που το πετρέλαιο κοστίζει και ήταν 0,33€ το λίτρο, ο οδηγός μας ξέχασε να το γεμίσει, με αποτέλεσμα να μείνουμε στη μέση του δρόμου για περίπου 2 ώρες! Εκεί είδαμε δύο γυναίκες από τη φυλή Muila να περνάνε από μπροστά μας και ήταν πολύ διαφορετικές από τους υπόλοιπους ντόπιους της περιοχής . Τα κοσμήματα που φορούσαν ήταν τόσο εντυπωσιακά γεμάτα χρώματα και ήταν φτιαγμένα από πολύχρωμες χάνδρες. Τα μαλλία τους ήταν μαζεμένα σε πλεξούδες, φτιαγμένα από λάσπη. Αυτό ήταν αναμφίβολα μια εμπειρία την οποία θυμάμαι έντονα από αυτό το ταξίδι.

Υπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία;

Στη πρωτεύουσα της Αγκόλα, Λουάντα έχει απίστευτες παραλίες και εστιατόρια πάνω στη θάλασσα που σε κάνουν να ξεχνάς ότι είσαι στην Αφρική. Η εικόνα της Λουάντα δεν έχει καμία σχέση με άλλες πόλεις που έχω επισκεφτεί στην Αγκόλα, καθώς η πόλη είναι γεμάτη με ουρανοξύστες και έχει κοσμοπολίτικο αέρα. Όμως παρόλα αυτά, λόγω του πετρελαίου πάρα πολλές εταιρείες έχουν επενδύσει στη πρωτεύουσα, και έτσι το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί άστεγοι στην πόλη.

Συγκεκριμένοι χώροι που μας προτείνεις να επισκεφθούμε όταν και εφόσον πάμε στο συγκεκριμένο προορισμό.
Υπάρχουν τόσα πολλά, αλλά θα εστιάσω σε μερικά που μου έχουν κάνει πραγματικά εντύπωση. Στη πόλη Λουμπάγκο, ο καθεδρικός ναός του São José είναι πανέμορφος, επιβλητικός και πραγματικά αξίζει να τον επισκεφτείς. Αν είσαι τυχερός, μπορεί να πετύχεις και τελετή γάμου στο ναό. Στη Μπεγκουέλα, θα δεις παντού τις σημαίες του κουμουνιστικού τους κόμματος περπατώντας δίπλα από τη θάλασσα, όπως επίσης και τον καθεδρικό ναό Sé. Στη πρωτεύουσα Λουάντα, υπάρχει μία παραλία με ναυάγια που ονομάζεται Cemitério Dos Navi- os, και είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τα αγαπημένα μου εστιατόρια ήταν, το beachbar Batuk στο Λομπίτο και το Bela Mar Casa Do Peixe στη Λουάντα. Εκεί θα βρεις νόστιμα πιάτα και ολόφρέσκο ψάρι.