Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε σε μια πτήση πολλών ωρών

Οι ειδικοί σε ταξιδιωτικά ζητήματα προειδοποιούν και μας δίνουν εξαιρετικές εναλλακτικές.

Στη λίστα με τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να περνούν τον χρόνο τους, το να κάθονται σε ένα αεροπλάνο για ώρες χωρίς τελειωμό μάλλον δεν σημειώνει υψηλά σκορ. Αλλά οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι μια απαραίτητη πραγματικότητα, εάν πρέπει να ταξιδέψουμε μακριά.

«Μια πτήση μεγάλων αποστάσεων μπορεί σίγουρα να είναι τρομακτική και αγχωτική», λέει η Κέισι Μπρόγκαν, ειδική σε ταξίδια καταναλωτών στο Tripadvisor, στην HuffPost. «Τα αεροδρόμια και οι σειρές αναμονής για ελέγχους ασφαλείας δημιουργούν σίγουρα ανησυχία στους ταξιδιώτες, ειδικά με τις νέες οδηγίες και τους συνεχώς μεταβαλλόμενους περιορισμούς. Αλλά είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι το ταξίδι για να φτάσετε εκεί δεν είναι οι διακοπές κι (όταν φτάσουμε εκεί) μας περιμένει χαλάρωση».

Εκτός από την εστίαση στο θετικό φως στο τέλος του τούνελ, υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να κάνoυμε την πτήση λίγο πιο ευχάριστη. Μια εύκολη προσέγγιση είναι να καταλάβετε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε.

Έχοντας αυτό κατά νου, η HuffPost ζήτησε από τους ταξιδιωτικούς εμπειρογνώμονες να μοιραστούν τα κοινά λάθη που κάνουν οι ταξιδιώτες όταν πρόκειται για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων — και τις συμβουλές τους για την αποφυγή αυτών των παγίδων.

Να φοράμε άβολα ρούχα

«Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων είναι ότι δεν ντύνονται σωστά», δηλώνει ο Φιλ Ντένγκλερ, συνιδρυτής του The Vacationer. «Δεδομένου ότι θα καθόμαστε στο ίδιο κάθισμα για έξι ή περισσότερες ώρες, είναι απαραίτητο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο άνετα».

Ας αποφύγουμε τα βαριά και περιοριστικά ρούχα κι ας επιλέξουμε απαλά υφάσματα και ρούχα που έχουν ελαστικότητα για μέγιστη άνεση και άνεση. Το να φοράμε πολλά ρούχα το ένα πάνω απ′ το άλλο είναι χρήσιμη για τις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες της καμπίνας του αεροπλάνου. Κι ας μην ξεχάσουμε να επενδύσουμε σε αθλητικές κάλτσες (διαβαθμισμένης) συμπίεσης για υγεία και άνεση κατά τη διάρκεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων.

«Ενώ συνήθως είμαι υπέρμαχος του να ντύνομαι όμορφα στις πτήσεις, οι σούπερ μακρινές αποστάσεις είναι εκείνες όπου βλέπω πολλούς ανθρώπους να κάνουν το λάθος να ντύνονται πολύ χαριτωμένα και μετά να νιώθουν άβολα», λέει η Γκάμπι Μπέκφορντ, ιδρύτρια του ταξιδιωτικού ιστότοπου Packs Light. «Πάντα λαμβάνω κομπλιμέντα για τις στιλιστικές επιλογές μου κατά την διάρκεια μιας πτήσης – ταιριάζοντας ουδέτερα ρούχα πάνω και κάτω…

Εκτός από το να φοράμε άνετα ρούχα με ελαστική εφαρμογή, καλό είναι επίσης να αποφύγουμε να φοράμε στενά, περιοριστικά παπούτσια όταν πετάμε.

«Ας τα κορδόνια για να μπορούμε να ”γλιστρήσουμε” και να νιώσουμε άνετα», συμβουλεύει η Μπρόγκαν. «Στο τέλος της πτήσης, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι τα πόδια σας έχουν πρηστεί. Αυτό είναι φυσιολογικό και ένας άλλος λόγος για να επιλέξουμε άνετα παπούτσια».

Να επιλέξουμε θέση δίπλα στην τουαλέτα

Η επιλογή της θέσης μας μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της εμπειρίας πτήσης. Εάν αναζητάμε μια πιο ήρεμη περιοχή, ας σκεφτούμε να επιλέξουμε ένα κάθισμα που δεν βρίσκεται σε περιοχή με μεγάλη κίνηση.

«Το να καθόμαστε κοντά στην τουαλέτα μπορεί να ακούγεται βολικό, αλλά δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να είμαστε σε αυτή τη ”γραμμή” σειρά όταν σχηματίζεται μια ουρά έξω από την τουαλέτα», δηλώνει ο Πολ Γιάκομπς, γενικός διευθυντής και αντιπρόεδρος στο Kayak North America. «Ας καθίσουμε μακριά κι ας περπατήσουμε για να ”τεντωθούμε”».

Να κοιτάμε το ρολόι

Όπως λέει και η παροιμία, «Ένα δοχείο που το κοιτάς συνέχεια δεν βράζει ποτέ». Ομοίως, ο χρόνος θα φαίνεται να κινείται πολύ πιο αργά κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης αν όλη την ώρα κοιτάμε το ρολόι.

«Μόλις επιβιβαστούμε, ας ρυθμίσουμε το ρολόι μας στην ώρα του μέρους που θα προσγειωθείτε, αλλά ας προσπαθήσομε να αποφύγουμε να κοιτάμε και να μετράμε αντίστροφα τις ώρες», συμβουλεύει η Μπρόγκαν. «Ομοίως, μην κοιτάμε τον χάρτη «πού είμαστε». Θα προσγειωθούμε αρκετά σύντομα!»

Να ξεχάσουμε να ελέγξουμε έγκαιρα τις επιλογές αναβάθμισης

Ας μην υποθέσουμε ότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τη θέση μας σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων. Ας ελέγξουμε τις επιλογές αναβάθμισης όταν κάνουμε online check-in για την πτήση μας. «Πάντα κάνω check in μόλις είναι διαθέσιμη η επιλογή – 24 ώρες πριν από την ώρα πτήσης μέσω της εφαρμογής αεροπορικής εταιρείας», λέει η Μπέκφορντ. «Όταν το κάνουμε αυτό, θα δούμε ποιες επιλογές καθισμάτων είναι διαθέσιμες.

Συχνά την ημέρα της πτήσης, οι αναβαθμίσεις μειώνονται δραστικά σε κόστος»…

Να ταξιδεύουμε χωρίς απαραίτητα για τον ύπνο

«Θα πρέπει να έχουμε καλές ωτοασπίδες ή ακουστικά ακύρωσης θορύβου εάν σκοπεύουμε να κοιμηθούμε», λέει ο Ντένγκλερ. «Επιπλέον, μια καλή μάσκα ύπνου μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Τέλος, συνιστώ να βρείτε ένα καλό μαξιλάρι αυχένα πριν πετάξουμε».

Σημείωσε ότι «δεν είναι όλα τα μαξιλάρια λαιμού ίδια», οπότε ας κάνουμε την έρευνά μας κι ας βρούμε αυτό που μας ταιριάζει. «Ας αγοράσουμε μαξιλάρια – στήριγμα κεφαλής», λέει ο Γιάκομπς. « Κι ας αλλάξουμε εντελώς το παιχνίδι».

Να πετάξουμε χωρίς ψυχαγωγία

«Πριν από την πτήση, ας κατεβάσουμε ταινίες, μουσική ή podcast στις συσκευές μας όπως το τηλέφωνο, το iPad ή τον φορητό υπολογιστή κι ας βεβαιωθούμε ότι είναι πλήρως φορτισμένες πριν ταξιδέψουμε, ώστε να έχουμε εγγυημένες επιλογές ψυχαγωγίας», λέει η Μπρόγκαν.

«Σε μια πρόσφατη πτήση, η ψυχαγωγία μου κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν ήταν όπως έπρεπε, οπότε χάρηκα που κατέβασα ταινίες στο iPad μου ως εφεδρικές για τις ώρες που ήμουν στον αέρα».

Η ψυχαγωγία δεν χρειάζεται επίσης να περιλαμβάνει οθόνη. Ας έχουμε μαζί ένα βιβλίο ή περιοδικό ή ας λύσουμε σταυρόλεξα.

«Πρέπει να έχουμε πάντα κάτι να κάνουμε σε μια πτήση μεγάλων αποστάσεων», λέει ο Ντένγκλερ. «Κατά καιρούς, μπορεί να κοιμόμαστε, αλλά συνιστώ να υπάρχει πάντα πρόσβαση στην ψυχαγωγία».

Πηγή: huffingtonpost.gr