Θα έμενες μόνιμα στη Ζυρίχη;

Η χλιδή και η πολυτέλεια είναι συνώνυμα της Ελβετίας και οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τη Ζυρίχη για τις διακοπές των Χριστουγέννων δε θα απογοητευτούν.

Η χλιδή και η πολυτέλεια είναι συνώνυμα της Ελβετίας και οι επισκέπτες που θα επιλέξουν τη Ζυρίχη για τις διακοπές των Χριστουγέννων δε θα απογοητευτούν. Τεράστια δέντρα στολισμένα με πολλά λαμπάκια και Swarovski, σχεδόν σε κάθε πλατεία της πόλης, είναι μόνο μια από τις μικρές υπερβολές που υπέπεσαν οι Ελβετοί, ενώ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μικρά Swarovski κρέμονται από τον ουρανό σαν μικρές σταγόνες βροχής. Αν η υπερβολή στην πολυτέλεια έχει όνομα, τότε σίγουρα είναι ελβετικό.

Ωστόσο, η μία από τις δύο εκδοχές του ονόματός της («Zu Reich») υποδηλώνει ότι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας είναι πολύ πλούσια. Η Ζυρίχη είναι η πρωτεύουσα των ελβετικών τραπεζών (εδώ έχουν την έδρα τους οι USB και Credit Suisse), έχει το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο και οι κάτοικοί της είναι από τους πλουσιότερους παγκοσμίως. Έχει όμως και πολλές άλλες χάρες. Η πρώτη είναι η τοποθεσία της. Είναι χτισμένη γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ, ενώ περιτριγυρίζεται από καταπράσινους λόφους. Ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, το οποίο διατηρείται πάντα καθαρό. Σκεφτείτε πως τα νερά της λίμνης και του ποταμού είναι πόσιμα!

Επίσης, έχει ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο, την Παλιά Πόλη, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το σημείο, οπου ο ποταμός εκβάλλει στη λίμνη. Εκεί βλέπουμε εξαίρετα κτίρια διάφορων ρυθμών, μεταξύ αυτών και πολλά Μπαουχάους (Bauhaus). Οι λάτρεις των παραδοσιακών ρυθμών αρχιτεκτονικής ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται από την καθαριότητα και την τάξη που επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλούν τη Ζυρίχη «Σιγκαπούρη της Ευρώπης». Ομως, πέρα από το τοπίο, τη φύση, τις παραδόσεις (αρχιτεκτονικές, χρηματοπιστωτικές κ.λπ.) και τον προτεσταντισμό των Ελβετών βρίσκουμε μια πόλη ζωντανή, με τους κατοίκους της να απολαμβάνουν το «ευ ζην».

Στη Ζυρίχη δεν πλήττει κανείς. Εκτός από τα πάρα πολλά αξιοθέατα, η πόλη φιλοξενεί συνεχώς πλήθος εκδηλώσεων, παραστάσεων και εκθέσεων, κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων. Το Δεκέμβριο ολόκληρη η ελβετική πόλη αποκτά μια ζεστή λάμψη, γεμίζει άρωμα κανέλας από το glühwein και χριστουγεννιάτικη μουσική.

Η πιο εντυπωσιακή γιορτή ονομάζεται Lichterschwimmen και γίνεται κάθε χρόνο στις 18/12 στις 6 το απόγευμα Οκτακόσια μικρά πλωτά κεράκια ξεκινούν ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι από το Stadthausquai στον ποταμό Limmat.

Στην πλατεία Weinplatz το γραφείο τουρισμού προσφέρει στους επισκέπτες ζεστό κρασί και γλύκισμα. Το παραδοσιακό τσίρκο Conelli Christmas Circus προσφέρει σύγχρονες παραστάσεις με ακροβάτες και κλόουν, γεμάτες χρώματα και φαντασία.

Βρεθείτε σε μία από τις αγορές της πόλης για να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές, αλλά και να μπείτε στο κλίμα των Χριστουγέννων.Η πιο παραδοσιακή αγορά γίνεται στο γραφικό τετράγωνο Niederdorf στην παλιά πόλη. Θα βρείτε πολλούς πάγκους με προϊόντα και αντικείμενα στις οδούς Niederdorfstrasse, Hirschenplatz και Rosenhof. Στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό διοργανώνεται μια εντυπωσιακή αγορά Christkindlimarkt με φόντο το πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο με κρυστάλους Swarovski. 

Υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές, ανοιχτά καταστήματα έως αργά το βράδυ, πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες σας περιμένουν για αξέχαστα Χριστούγεννα στη Ζυρίχη.

Μεταφορά και Μετακίνηση

Η Ζυρίχη καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο µέσων συγκοινωνίας µε σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Η χρήση των δηµοσίων µέσων (λεωφορεία, τραµ, τελεφερίκ) σας βοηθά να εξοικονοµήσετε χρήµατα αλλά και χρόνο. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την πόλη, είναι η χρήση ενός ποδηλάτου ή και µε τα πόδια καθώς έτσι θα ανακαλύψετε κάθε γωνιά της.