Η άγρια Γροιλανδία

Από τον Ζανέττο Λουκά

Από τους κυνηγούς Ινουίτ μέχρι τις αχανείς εκτάσεις χιονιού και πάγου, οι εικόνες του Δανού φωτογράφου Carsten Egevang πηγάζουν από τη γοητεία που του ασκεί εδώ και τρεις δεκαετίες η λιγότερο πυκνοκατοικημένη χώρα του πλανήτη.

Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη Γροιλανδία και στις εκπληκτικές προσαρμογές της άγριας ζωής της στο αρκτικό περιβάλλον. Αφορά τους κατοίκους της και την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα και είναι γραφικό αλλά, ταυτόχρονα, σκληρό και άγριο. Αυτό το βιβλίο αναδεικνύει τις μοναδικές συνδέσεις και την ισχυρή εξάρτηση μεταξύ των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος της Γροιλανδίας.

Το «Greenland unseen…» είναι ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στη Γροιλανδία που πηγάζει από τη βαθιά ριζωμένη και διαρκή αγάπη του Δανού φωτογράφου Carsten Egevang για τη χώρα. Οι εικόνες και το κείμενο του βιβλίου αποτελούν μια ρεαλιστική τεκμηρίωση των συνθηκών διαβίωσης τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων σε έναν κόσμο πάγου και χιονιού. Είναι επίσης ένα φωτογραφικό πορτρέτο της παραδοσιακής κυνηγετικής κουλτούρας, όπως αυτή εξελίσσεται στη σημερινή Γροιλανδία, και των βαθιών πολιτιστικών της ριζών σε μια περασμένη εποχή.