Ένα ταξίδι, μία ιστορία: Πως έζησα το Μουντιάλ του Κατάρ

Ο Γιώργος Σταύρου ταξίδεψε στο Κατάρ και μας περιγράφει τις εμπειρίες του από το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Από τον Ζανέττο Λουκά

Προορισμός και μια μικρή περιγραφή.

Επισκέφθηκα το Κατάρ στα τέλη Νοεμβρίου με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν κάτι το οποίο προετοιμαζόμουν από καιρό καθώς δεν σου δίνεται συχνά η ευκαιρία να παρακολουθήσεις ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός. Το Κατάρ είναι ένα ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής. Το όνομα (Qatara) πιστεύεται ότι αναφέρεται στην πόλη της Ζουμπάρα, ένα σημαντικό εμπορικό λιμάνι στην περιοχή κατά την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το Κατάρ είναι μια χώρα πολύ υψηλής ανθρώπινης ανάπτυξης και το πιο προχωρημένο Αραβικό κράτος στην ανθρώπινη ανάπτυξη.

Πως φτάνεις στον συγκεκριμένο προορισμό;

Λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλου, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από Κύπρο για το Κατάρ. Έφτασα εκεί μέσω της Βηρυτού όπου και έκανα στάση 6 ωρών και η επιστροφή μέσω Αθήνας όπου και εκεί είχα στάση 2 ωρών. Μετά το τέλος του τουρνουά θα υπάρχουν ξανά απευθείας πτήσεις.

Τι διαφορετικό είχε ο συγκεκριμένος προορισμός από τους υπόλοιπους;

Είναι εμφανής ο πλούτος της χώρας που είναι μαζεμένος σε αρκετούς ανθρώπους. Είναι η πιο πλούσια χώρα σε φυσικό αέριο στον πλανήτη και έχει ένα από τα μεγαλύτερα ανά κεφαλή εισοδήματα. Αυτό μπορεί κάποιος να το διακρίνει από τους πανύψηλους ουρανοξύστες και την μοντέρνα αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούν σε κάθε τους κτήριο, όπως επίσης και στα πανάκριβα αυτοκίνητα που έχουν.

Αξέχαστη θετική εμπειρία;

Πήγα με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την παρακολούθηση του Mundial από κοντά. Είδα από κοντά 4 αγώνες σε 3 διαφορετικά γήπεδα. Οι αγώνες που είδα ήταν: ΔΑΝΙΑ – ΤΥΝΗΣΙΑ , ΒΕΛΓΙΟ – ΚΑΝΑΔΑΣ, ΟΥΑΛΙΑ – ΙΡΑΝ και ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΚΟΥΑΔΟΡ. Το κάθε παιχνίδι που παρακολούθησα είχε την ιδιαιτερότητα ότι οι αντίπαλοι ήταν από διαφορετική ήπειρο και έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά την νοοτροπία και την κουλτούρα τους, όσο αυτή ήταν διακριτή. Τρομερή εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι, αν και η θερμοκρασία την μέρα ήταν γύρο στους 30 βαθμούς, παρόλα αυτά μέσα στα γήπεδα ήταν ακριβώς 18 βαθμούς μιας και έχουν τοποθετηθεί ειδικοί μηχανισμοί ψύξης. Είναι το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου, και
σαν επαγγελματίας του χώρου, ήταν ένα όνειρο που είχα από παιδί. Θετικότατη εντύπωση μου προκάλεσε επίσης η άρτια οργάνωση της FIFA όπου μαζί με τους διοργανωτές κατάφεραν να κάνουν την κάθε μέρα party και πάντα ένιωθες τρομερή ασφάλεια λόγο του ότι υπήρχε παντού αστυνόμευση μιας και έχουν συνεργαστεί με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα για την μεταφορά αστυνομικών για την διοργάνωση.

Υπήρξε κάποια δυσάρεστη εμπειρία;

Η έκδοση την Βίζας ήταν μια αγχωτική και χρονοβόρα διαδικασία. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι η πτήση μου
ήταν στις 21:30 και η βίζα μου εκδόθηκε στις 15:30. Η απαγόρευση αλκοόλ και η περιορισμένη χρήση διαδικτύου σε εμπορικούς χώρους ήταν σίγουρα στα αρνητικά. Προτείνω σε όποιον πάει, να πιάσει μια τηλεκάρτα από οποιαδήποτε εταιρία και έτσι θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε η ενδυμασία των ντόπιων αφού και οι άντρες (Τόμπε) όπως και οι γυναίκες (Χιτζάμπ) έχουν καλυμμένο το σώμα τους σχεδόν πλήρως μιας και το Ισλάμ είναι η επικρατούσα θρησκεία του Κατάρ και απολαμβάνει επίσημο καθεστώς. Στο Κατάρ πήγα μαζί με τον αγαπημένο μου φίλο, Χαράλαμπο Σιεητάνη, τον οποίο και ευχαριστώ γιατί χωρίς αυτόν, όλο αυτό που έζησα δεν θα ήταν δυνατόν.