Ο πολύχρωμος κόσμος του Ahmad – Της Σκεύης Κυριάκου

Μπαίνοντας στον χώρο του Floors and Walls by Ahmad αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι ενδιαφέρουσα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ίδιος ο Ahmad Jaradat είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων άνθρωπος

Το ίδιο ενδιαφέρον έχει και ο χώρος του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τους πίνακες του. Όλα όσα δημιουργεί και τον περιτριγυρίζουν χαρακτηρίζονται από μια μοναδικότητα και ένα αδιαπραγμάτευτο ενδιαφέρον. Το μαγαζί του, Floors and Walls by Ahmad μοιάζει περισσότερο με ατελιέ, παρά με έναν συμβατικό χώρο πώλησης χαλιών. Όπως μου εξηγεί ο ίδιος «Το όνειρο του υπήρξε πάντα να φτιάξει έναν τέτοιο χώρο» και είναι το επόμενο όνειρο που θέλει να πραγματοποιήσει. Έναν χώρο όπου διάφοροι καλλιτέχνες θα μπορούν να εκθέτουν τα έργα τους.

Ο χώρος του είναι διάσπαρτος από πίνακες, φιλοτεχνημένους από τον ίδιο, αλλά και έπιπλα αναπαλαιωμένα, φτιαγμένα επίσης από τα χέρια του. Στην ερώτηση μου αν είναι όλα προς πώληση ο ίδιος είναι κατηγορηματικός. Καθώς ξεδιπλώνει τις σκέψεις του αντιλαμβάνομαι ότι δεν δημιουργεί τα έργα του για να τα πουλήσει. Μια προσωπική εσωτερική ανάγκη τον σπρώχνει, όπως άλλωστε και κάθε καλλιτέχνη.

O Ahmad κατάγεται από την Ιορδανία, όμως σύμφωνα με τον ίδιο έχει ενσωματωθεί τόσο πολύ στην κουλτούρα και τη νοοτροπία μας, ώστε πλέον αποκαλεί εαυτόν Κύπριο. Βρέθηκε στην χώρα μας συγκυριακά για σπουδές πριν περίπου 30 χρόνια και έκτοτε ζει και δημιουργεί εδώ. Μετά το τέλος των σπουδών του δραστηριοποιήθηκε στην πώληση χαλιών, αλλά ως ανήσυχο και φιλόδοξο πνεύμα δεν επαναπαύτηκε ποτέ. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τον ίδιο γίνεται αυτόματα εφαλτήριο για δημιουργία. Οι πίνακες του χαρακτηρίζονται από συναίσθημα. Ό,τι σκέφτεται, ότι νιώθει και ό,τι ζει το αποτυπώνει στον καμβά. Στα έργα του καταγράφει δικές του στιγμές, που δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τις στιγμές άλλων ανθρώπων. Για τον ίδιο η ζωγραφική είναι διέξοδος, είναι έκφραση. Είναι ο τρόπος να βρει τον εαυτό του. Τις περισσότερες φορές πηγή έμπνευση της δουλειάς του είναι η οικογένεια του, η γυναίκα του και τα παιδιά του. Όλοι του οι πίνακες έχουν μια ιστορία να πουν. Είτε χαρούμενη είτε θλιμμένη. O κόσμος του είναι ένας ονειρικός κόσμος που ανατρέχει στην παιδική ηλικία και στις αναμνήσεις της.

Η αντίληψη, τα συναισθήματα ή οι συγκινήσεις στα έργα του αντιπροσωπεύουν έναν ιδεατό κόσμο, κάτι που δεν βλέπουμε ίσως με μια πρώτη ματιά, αλλά προκύπτει με μια δεύτερη ανάγνωση.

Πέραν από τις δικές του δημιουργίες το κατάστημα του λειτουργεί ως εκπτωτικός χώρος και εκεί φιλοξενείται μια τεράστια γκάμα από χαλιά, seating bean bags και blinds. Σημαντικό είναι για τον ίδιο να τον εκφράζουν τα κομμάτια που επιλέγει. Η συνεχώς εμπλουτιζόμενη συλλογή του περιλαμβάνει χαλιά επιλεγμένα ένα προς ένα με κριτήριο την εξαιρετική ποιότητα και μοναδικότητά τους. Συχνά τα χαλιά, οι πίνακες και οι διακοσμητικές πινελιές σε ένα σπίτι γίνονται το επίκεντρο της διακοσμητικής σύνθεσης.

Προσθέτουν χρώμα, ελκύουν και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με τον σχεδιασμό, τη σύνθεση και την υφή τους. Όλα αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στην επιλεγμένη συλλογή του Floors and Walls by Ahmad που υπόσχεται ότι θα ικανοποιήσει όλες τις διακοσμητικές και καλλιτεχνικές σας ανησυχίες.

Απέναντι από Shoe Box, Παραλίμνι, Τ: 99 621981