Το καμάρι των ιαπωνικών σιδηροδρόμων

Το καμάρι της νέας γενιάς σίνκανσεν – τρένων υψηλής ταχύτητας – παρουσίασε η εταιρεία ιαπωνικών Σιδηροδρόμων, στο κέντρο συντήρησης τρένων του Ρίφου, στο νομό Μιγιάγκι, ως άλλη μία επιβεβαίωση πως η Ιαπωνία δεν θεωρείται τυχαία πρωτοπόρος στην επαναστατική τεχνολογία ταξιδιών.

Πρόκειται για το Alfa-X, ένα τρένο δέκα βαγονιών, με φουτουριστική σχεδίαση και χαρακτηριστική μακριά «μύτη»που θα αναπτύσσει ταχύτητα έως και 400 χλμ/ώρα.

Ο νέος υπερσύγχρονος συρμός έκανε το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο ενώ οι δοκιμαστικές διαδρομές θα επαναλαμβάνονται δύο φορές την εβδομάδα και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και το σιδηροδρομικό δίκτυο ‘ξεκουράζεται’, μεταξύ των σταθμών Σεντάι και Σιν Αομόρι.

Ο ανατολικός τομέας των ιαπωνικών σιδηροδρόμων (JR East) φιλοδοξεί να ξεκινήσει τα δρομολόγια με μέση ταχύτητα στα 360 χλμ/ ώρα στις γραμμές στις περιφέρειες Τοχόκου και Χοκάιντο το 2030.

Βεβαίως, όποια ταχύτητα κι φτάσει το Alfa-X στα δοκιμαστικά αυτά δρομολόγια, σε καμία περίπτωση δε θα καταρρίψει το ρεκόρ των 603 χλμ/ώρα που πέτυχε το τρένο μαγνητικής αιώρησης (maglev) το 2015 κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής διαδρομής.

Πηγή cnn.gr/