Φόρο τιμής σε καλλιτέχνες που χάραξαν καιρούς – Του Χρίστου Πίτσιλλου

Φόρο τιμής στον Γιάννη Κουνέλλη!

Σε ένα τεράστιο και ιστορικό κτίριο του 18ου αιώνα, το Palazzo Ca ‘Corner della Regina, στη Βενετία θα παρουσιαστεί αυτό το καλοκαίρι η μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη (1936- 2017). Σαν μια εικονογραφημένη βιογραφία του παγκοσμίως γνωστού Έλληνα καλλιτέχνη, με έργα από τις πρώτες του εκθέσεις το 1960 μέχρι και τις τελευταίες το 2015. Ένας διάλογος ανάμεσα στον θεατή και σε περισσότερα από 60 διάσημα έργα, οδηγούν σε μια ιστορία της καλλιτεχνικής του πορείας από τον πρόλογο μέχρι και τον επίλογο.
Η έκθεση ολοκληρώνεται στο ισόγειο του κτιρίου με φιλμ, καταλόγους εκθέσεων, προσκλήσεις, αφίσες και φωτογραφίες, που στοιχειοθετούν την ιστορία του Κουνέλλη.

Ο Mark Rothko στην Αυστρία

Έργα του διάσημου καλλιτέχνη Mark Rothko, που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, αφού ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές μελών της οικογένειας του, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι θα βρίσκονται στη Βιέννη αυτό το καλοκαίρι.

Το Kunsthistorisches Museum Vienna, θα παρουσιάσει περισσότερα από 40 έργα, μέσα από τα οποία αντικατοπτρίζεται το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την ιστορία της τέχνης, τη μυθολογία μέχρι και την Αναγέννηση.

Συνάντηση τιτάνων!

Η συνάντηση δυο κορυφαίων καλλιτεχνών διαφορετικής όμως χρονικής περιόδου πραγματοποιείται στο Van Gogh Museum, στο Amsterdam. Ο ανατρεπτικός Vincent Van Gogh γνωρίζει τον θαυμαστή του, επίσης γνωστό καλλιτέχνη David Hockney, κάτω από τον τίτλο The Joy of Nature. Έμπνευσμένος από τον μεγάλο διδάσκαλο Van Gogh, ο Hockney δημιούργησε τεράστιους καμβάδες με έντονα χρώματα επηρεασμένος από τα έργα, τα χρώματα και τις τεχνικές του. Σε αυτή την έκθεση, οι δυο τους επιτέλους συναντιούνται από κοντά και ο επισκέπτης καλείται να παραλληλίσει τους δυο κόσμους.