5 ξενοδοχεία & εστιατόρια διεκδικούν τον τίτλο του Καλύτερου Κτιρίου Φιλοξενίας

Η Arch Daily, η δημοφιλέστερη αρχιτεκτονική ιστοσελίδα του κόσμου, με περισσότερους από 500.000 επισκέπτες την ημέρα και τουλάχιστον 160 εκατομμύρια προβολές σελίδων κάθε μήνα, αναζητεί και φέτος τα Καλύτερα Κτίρια του κόσμου.

Η διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων διήρκεσε μία εβδομάδα, κατά την οποία 50.000 αρχιτέκτονες και ειδικοί αξιολόγησαν περισσότερα από 4.000 σχέδια και κατέληξαν στους πέντε φιναλίστ κάθε κατηγορίας.

Μία από τις εντυπωσιακότερες κατηγορίες είναι αυτή της Φιλοξενίας και η ομάδα των φιναλιστ αποτελείται από δύο εστιατόρια και τρία ξενοδοχεία, εκ των οποίων είναι πολύ δύσκολο να διαλέξει κανείς το καλύτερο. Αν έχετε την διάθεση, πάντως, μπορείτε να ψηφίσετε εδώ.

1. Garden Hotpot Restaurant, Τσανγκντού, Κίνα

.
.

Χτίστηκε το 2019, με την υπογραφή των MUDA-Architects και είναι πραγματικά μοναδικό. Δεν έχει τοίχους και περιβάλλει μία τεχνητή λίμνη που κρύβεται σε ένα δάσος με ευκάλυπτους. Ο σχεδιασμός «μιμείται» την hot-pot κουζίνα του εστιατορίου.

.
.
Η μακέτα του εστιατορίου.

2. The Museum Hotel Antakya, Αντάκια, Τουρκία

.
.

Κτίστηκε το 2019, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η οποία ανεγέρθη στην σπηλιά όπου δίδασκε ο Απόστολος Πέτρος, στην περιοχή της αρχαίας πόλης της Αντιόχειας, στους πρόποδες του όρους Χατζ.

.
.

Το ξενοδοχείο έχει 199 δωμάτια και, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, εκφράζει την τεταμμένη σχέση της Αρχαιολογίας με την Αρχιτεκτονική, συνδυάζοντας το αρχαίο με το σύγχρονο.

.
.
.
.

3. Solaz Los Cabos Hotel, Σαν Χοσέ Ντελ Κάμπο, Μεξικό

.
.

Το συγκρότημα κτίστηκε το 2018 και αποτελείται από ξενοδοχείο, διαμερίσματα, εστιατόρια, spa, μουσείο, πλατείες και πολλά άλλα.

.
.

Οι αρχιτέκτονες εκμεταλλεύτηκαν το μοναδικό τοπίο της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια, όπου η έρημος συναντά το βαθύ μπλε της θάλασσας του Κορτές και το επικλινές έδαφος στο σημείο στο οποίο βρίσκεται το συγκρότημα.

.
.
.
.

4. Under (Υποβρύχιο Εστιατόριο), Σνοχέτα, Νορβηγία

.
.

Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Νορβηγικής ακτογραμμής, στο σημείο όπου συναντώνται οι καταιγίδες από τον βορά και τον νότο. Η θαλάσσια ζωή είναι άφθονη στην περιοχή και το εστιατόριο λειτουργεί και ως ερευνητικό κέντρο.

.
.

Η είσοδος είναι ντυμένη με ξύλο δρυός και όσο οι επισκέπτες κατεβαίνουν προς το βάθος της θάλασσας, τα χρώματα σκουραίνουν και η ατμόσφαιρα γίνεται σχεδόν μαγική. Στην τραπεζαρία, χωρητικότητας 40 ατόμων, υπάρχει το ”Μάτι”, ένα παράθυρο με πλάτος 11 μέτρων και ύψος 3,4 μέτρων, με υποβρύχια θέα που αλλάζει ανάλογα με τις εποχές: Σκούρο μπλε τον χειμώνα και ανοιχτό πράσινο το καλοκαίρι.

.
.
.
.

5. Lindis Lodge, Νέα Ζηλανδία

.
.

Κτίστηκε το 2018, σε μία απομονωμένη κοιλάδα των Νοτίων Αλπεων της Ν. Ζηλανδίας. Η πρόκληση για τους αρχιτέκτονες ήταν η δημιουργία ενός ξενώνα με πέντε πολυτελέστατες σουίτες σε ένα περιβάλλον αρκτικό, με μοναδικούς γείτονες την γεωλογία και την γυμνή φύση – ο,τι απέμεινε από την υποχώρηση των παγετώνων πριν από 10.000 χρόνια.

.
.

Ο ξενώνας είναι εκτεθειμένος σε ακραίες θερμοκρασίες, από 35°C και πάνω το καλοκαίρι, μέχρι -16°C τον χειμώνα. Υπάρχει μόνο μία πηγή ενέργειας, η οποία υποστηρίζεται και από μία γεννήτρια. Το κτίριο έχει υποδαπέδια θέρμανση και το ζεστό νερό έρχεται από μία γεωθερμική αντλία.

.
.
Μία από τις σουίτες.
Μία από τις σουίτες.
.

Πηγή huffingtonpost.gr/