Σε αυτό το ξενοδοχείο του Μπαλί η ζούγκλα αγκαλιάζει το τσιμέντο

O Αυστραλός αρχιτέκτονας Nic Brunsdon, που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό αυτού του ιδιαίτερου μπουτίκ ξενοδοχείου στο Μπαλί, σκέφτηκε να συνδυάζει τα μπαμπού με τους τσιμεντένιους τοίχους, δημιουργώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική πρόταση.

Το «Τhe Tiing», όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο πρότζεκτ, είναι ουσιαστικά ένα θέρετρο με 14 δωμάτια και βρίσκεται στη βόρεια ακτή του Μπαλί, αρκετά μακριά από τα πολυσύχναστα μέρη του νότου.  

Ο σχεδιασμός των δωματίων μοιάζει με χωνί, ενώ ίσως το πιο εντυπωσιακό τους στοιχείο είναι η θέα: από τη μια μεριά έχουν ως θέα τη ζούγκλα κι από την άλλη τον ωκεανό. Στόχος του Brunsdon ήταν να κρατήσει σε απλούς τόνους την παλέτα των υλικών που χρησιμοποίησε. Τα μπαμπού επιλέχθηκαν, ασφαλώς, λόγω του ότι βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή, ενώ το τσιμέντο είναι το πιο σύνηθες κατασκευαστικό υλικό που χρησιμοποιείται στο νησί.  

Αυτός ο χώρος αποτελεί μια έκπληξη, ένα μέρος για καταφύγιο και απόλαυση. Είναι ένα μέρος για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και τη φύση.

Τα δύο υλικά χρησιμοποιούνται μεν ξεχωριστά, όμως ο συνδυασμός των γήινων τόνων στους τοίχους μαζί με τον ξύλινο χαρακτήρα της πρόσοψης είναι τελικά αυτός που κερδίζει. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα σημεία στον τοίχο που έχουν την «υφή» των μπαμπού, πράγμα που τα εναρμονίζει ακόμη περισσότερο με το φυσικό περιβάλλον.

«Σε ένα τροπικό κλίμα τα ξεκάθαρα φινιρίσματα θα απαιτούσαν μεγάλη συντήρηση. Εδώ, όμως, το υλικό (που χρησιμοποιήθηκε) προσαρμόζεται, ενισχύοντας έτσι τον χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής και του τοπίου», αναφέρει ο Brunsdon.

Το «The Tiing» περιλαμβάνει συνολικά δύο ορόφους με επτά δωμάτια ο καθένας, οι οποίοι χωρίζονται μεταξύ τους με καλντερίμια. Τα τελευταία σχηματίζουν με τη σειρά τους κάποια τούνελ που έχουν θέα τα δέντρα, ενώ στους γύρω τοίχους υπάρχει η φόρμα των μπαμπού.

Κάθε κτίριο έχει δύο σουίτες, μία στο ισόγειο και μία από πάνω. Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του ιδιωτική πισίνα, η οποία πλαισιώνεται από τοίχους αριστερά και δεξιά. Το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι βρίσκονται στις δύο πλευρές του χώρου, ενώ στο κέντρο υπάρχει η ντουζιέρα. Εξίσου εντυπωσιακοί δείχνουν οι χώροι και το πρωί, όταν το φως της ημέρας μπαίνει άπλετο μέσα από τους φεγγίτες.

«Αυτός ο χώρος αποτελεί μια έκπληξη, ένα μέρος για καταφύγιο και απόλαυση» σημειώνει ο αρχιτέκτονας. «Είναι ένα μέρος για να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και τη φύση».

Πηγή lifo.gr/