Ποια μοντέλα άλλαξαν την ιστορία της αυτοκίνησης

Επτά καινοτόμα μοντέλα, που άνοιξαν τον δρόμο στα σημερινά.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε συναρπαστικές αλλαγές στον χώρο της αυτοκίνησης. Η νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, η ψηφιοποίηση των οχημάτων και οι μεγάλες οθόνες αφής θεωρούνται αυτονόητες, ενώ στο –όχι και τόσο μακρινό- μέλλον θα χρησιμοποιούμε ρομποτικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγούς. Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο προηγήθηκαν καινοτόμα μοντέλα, που διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, όπως η συγκεκριμένη επτάδα που παρουσιάζουμε σήμερα.

Ford Modell T

iimportantford

Το Ford Modell T σήμανε ουσιαστικά την απαρχή του αυτοκινήτου ως μαζικό μέσο μετακίνησης, καθώς με αυτό ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή μηχανοκίνητων οχημάτων. Το αμερικανικό μοντέλο προσφερόταν αρχικά μόνο σε μαύρο χρώμα, ήταν σαφώς προσιτότερο από τους πανάκριβους ανταγωνιστές τους και η συνολική παραγωγή του ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια αυτοκίνητα.

Volkswagen Beetle

iimportangvw

O θρυλικός Σκαραβαίος δικαίωσε με τις χαμηλές τιμές του και την παροιμιώδη αντοχή του το όνομα της κατασκευάστριας Volkswagen (σημαίνει ‘’Αυτοκίνητο του Λαού’’) και είναι το Ι.Χ. με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής. Συγκεκριμένα κατασκευαζόταν από το 1938 έως το 2003 και η συνολική παραγωγή του ξεπέρασε τα 21 εκατ. μονάδες.

Τrabant

iimportanttrabant

Τα Trabant ήταν η απάντηση των Ανατολικογερμανών στον Σκαραβαίο και συμβόλιζαν από το 1958 και μετά τον ‘’υπαρκτό σοσιαλισμό’’ στην αυτοκίνηση. Οι Δυτικοί τα περιγελούσαν για τις προδιαγραφές τους και οι Ανατολικοί επρεπε να κάνουν αρκετά χρόνια υπομονή μεταξύ της παραγγελίας και της παραλαβής τους. Σήμερα γνωρίζουν τα Trabant μία ετεροχρονισμένη δικαίωση, καθώς είναι περιζήτητα στην αγορά των κλασικών αυτοκινήτων.

AMC Eagle

iimportantamc

Μπορεί να μην έγινε ιδιαίτερα γνωστό στην Ευρώπη, ωστόσο το AMC Eagle του 1979 υπήρξε ένα πρωτοποριακό σε σύλληψη αυτοκίνητο. Το αμερικανικό μοντέλο ήταν ένα τετρακίνητο Coupe με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, που λειτούργησε σαν γέφυρα μεταξύ των κλασικών σεντάν και των καθαρόαιμων οχημάτων εκτός δρόμου. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς αποτελεί τον πρόγονο των σημερινών μοντέλων Crossover.

Jeep Cherokee

iimportantjeep

To SJ-Chrerokee κατασκευαζόταν από το 1974 από την AMC και αργότερα από την Jeep, ενώ περιλαμβάνεται στη λίστα μας επειδή έγινε το πρώτο όχημα εκτός δρόμου με πιο συμμαζεμένες διαστάσεις και σχετικά αποδεκτή κατανάλωση. Έτσι γνώρισε μεγάλη επιτυχία και εκτός ΗΠΑ, ενώ θεωρείται ο γενάρχης των σύγχρονων μοντέλων offroad.

Toyota Prius

iimportanttoyota

Το πρώτο υβριδικό μοντέλο μαζικής παραγωγής λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία το 1997 και σηματοδοτεί τη μετάβαση στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης, ενώ έγινε από την πρώτη στιγμή σύμβολο των οικολόγων. To μοντέλο πέμπτης γενιάς επιστρέφει με πιο σπορ χαρακτηριστικά και με επαναφορτιζόμενη Plug-in υβριδική εκδοχή, που προσφέρει έως 70 χιλιόμετρα ηλεκτρική αυτονομία.

Chrysler Voyager

iimportantchrysler

O προπάτορας όλων των οικογενειακών βαν λανσαρίστηκε –με διάφορα ονόματα- το 1983 στις ΗΠΑ, έκανε όμως από το 1988 καριέρα και στην Ευρώπη. Κυκλοφόρησε και σε εκδόσεις με μακρύ μεταξόνιο (Grand Voyager), ενώ σήμερα διατίθεται στις ΗΠΑ μόνο ως Chrysler Pacifica σε εταιρικούς πελάτες και κυρίως σε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση άνοιξε το δρόμο σε μία σειρά πολυμορφικών μοντέλων, που έδωσαν ιδανικές λύσεις στις πολυμελείς οικογένειες και όχι μόνο.

Πηγή: ieidiseis.gr