Μια πόλη σε ύψος 400 μέτρων

Ποια είναι η περίφημη σχεδιαστική εταιρεία Zaha Hadid Architects και τι φιλοδοξεί να πραγματοποιήσει;

Τούτες οι απεικονίσεις των δίδυμων ουρανοξυστών μοιάζουν σαν να προέρχονται από μια ταινία επιστημονικής φαντασίας ή κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Το συναρπαστικό όμως είναι ότι η “κάθετη πόλη” (έτσι είναι το όνομα της ιδέας) πιθανόν να γίνει πραγματικότητα, και να φτάσει σε ύψος σχεδόν 400 μέτρων, δηλαδή περίπου στο ύψος του Empire State Building που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Ο συνδυασμός αυτών κτηρίων θα ονομαστεί “Tower C” και έχει σχεδιαστεί από την περίφημη σχεδιαστική εταιρεία Zaha Hadid Architects (ZHA), ως μέρος ενός επιχειρηματικού κέντρου στην πόλη Σεντζέν, η οποία βρίσκεται στην νότια Κίνα και αποτελεί το τελευταίο σύνορο με το Χονγκ Κονγκ. Η ονομασία του φιλόδοξου αυτού κέντρο θα ακούει στο “Shenzhen Bay Super Headquarters Base”.

Οι δύο πύργοι θα “συνδέονται μεταξύ τους με γιγάντιες γέφυρες που θα προσφέρουν πανοραμική θέα για την πόλη“, λέει η ZHA. Στη βάση θα υπάρχει ένα τοπίο καλυμμένο με κήπους υδροπονικής καλλιέργειας, που θα εκτείνονται προς τα πάνω στη “καρδιά του κτιρίου”, όπου θα στεγάζονται πολιτιστικά και ψυχαγωγικά αξιοθέατα για τους πολίτες που θα έχουν την τύχη να βρίσκονται εκεί.

Η εταιρεία έπειτα συνεχίζει: “Το βάθρο του Πύργου Γ, θα ενσωματώνεται με το πάρκο για να δημιουργήσει έναν νέο δημόσιο χώρο για αυτή την ιδιαίτερη πόλη που θα έχει εξελιχθεί ως τότε, ως ένα κέντρο τεχνολογικής καινοτομίας. Η ένωση των τοπίων του πάρκου με τις πλατείες που θα βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα του πύργου, θα μπορεί να γίνει και για τους πεζούς αλλά και με αστικά μέσα μεταφοράς.

Δίνοντας πάντα βέβαια προτεραιότητα στους πεζούς. Επιπρόσθετα ο σχεδιασμός του πύργου θα περιλαμβάνει εκτεταμένο χώρο στάθμευσης ποδηλάτων και εγκαταστάσεις φόρτισης για τα ηλεκτροκίνητα μέσα, μιας σαφέστατα “πολύ πράσινη” πολιτική“. Η ZHA συμπληρώνει ότι ο Πύργος Γ θα ενσωματώσει χώρους για γραφεία εργασίας, χωρίς κολώνες αλλά με φυσικό φωτισμό, εμπορικές, ψυχαγωγικές και γαστρονομικές ανέσεις, μαζί με ένα ξενοδοχείο, ένα συνεδριακό κέντρο και πολιτιστικές εγκαταστάσεις με γκαλερί εκθέσεων. Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από την αείμνηστη βρετανο-ιρακινή αρχιτέκτονα Zaha Hadid (απεβίωσε το 2016), συνοψίζει το σχέδιό της ως “μια πολυδιάστατη κάθετη πόλη”.

Το Shenzhen Bay Super Headquarters Base θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Γκουανγκντόνγκ, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, ενσωματώνοντας μια πλειάδα εταιρικών γραφείων για ένα πρωτότυπο τεχνολογικό κόμβο, που θα φιλοξενεί μελλοντικά 300.000 εργαζόμενους κάθε μέρα. Σύμφωνα με τις περιορισμένες πάντα πληροφορίες που αφήνουν να διαρρέουν οι κινεζικές αρχές, οι εργασίες ξεκίνησαν πέρσι, το 2022, και ο στόχος είναι το έργο να πάρει “σάρκα και οστά” το 2027.

Πηγή: parallaximag.gr / Οι εικόνες προέρχονται από την εταιρεία ZHA.