Μια βίλα που μπορεί να ταξιδεύει στο νερό

Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Waterstudio δημιούργησε μια βίλα-γιοτ με πτυσσόμενα ξυλοπόδαρα που της επιτρέπουν να ανυψωθεί πλήρως από το νερό.  

Με την ονομασία Arkup 75, το σκάφος σχεδιάστηκε για την εταιρεία γιοτ Arkup με τρόπο που του επιτρέπει να επιπλέει όταν κινείται, να είναι ημι-υποστηριζόμενο όταν βρίσκεται δίπλα σε μια αποβάθρα ή να ανυψώνεται πλήρως από το νερό.  

«Ο σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο που τα φλαμίνγκο στέκονται στο νερό», δήλωσε ο ιδρυτής του Waterstudio, Koen Olthuis. «Μόνο το ένα πόδι μέσα στο νερό και το σώμα άθικτο πάνω από την επιφάνεια».  

Όταν δεν ταξιδεύει, το πλεούμενο μήκους 22 μέτρων μπορεί να ακινητοποιηθεί με τέσσερις χαλύβδινες άγκυρες 12 μέτρων, οι οποίοι πέφτουν προς τα κάτω σε βάθη έως 7,6 μέτρα για να το διατηρήσουν σταθερό.  

Αυτό το σπίτι-γιοτ θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο μέλλον αφού πιστεύει πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά και ο υπερπληθυσμός στις πόλεις θα οδηγήσει τις παράκτιες περιοχές να επεκταθούν προς το νερό.

«Καθώς το Arkup επιπλέει, μπορεί να αντέξει τα φυσιολογικά κύματα, αλλά όταν ενεργοποιούνται τα ξυλοπόδαρα, το σπίτι ανυψώνεται έξω από το νερό”, πρόσθεσε ο Olthuis. «Σε αυτή την περίπτωση τα κύματα χτυπούν μόνο τα ξυλοπόδαρα, γεγονός που το καθιστά ένα κτίριο ανθεκτικό ακόμα και σε τυφώνα».

Εκτός από τον υβριδικό μηχανισμό που διαθέτει, λειτουργεί με ένα ηλιακής ενέργειας ηλεκτρικό σύστημα και ένα σύστημα συλλογής βροχής και καθαρισμού του νερού που το καθιστούν ικανό να λειτουργεί εκτός δικτύου.   Ένα ηλιακό πάνελ καλύπτει ολόκληρη την οροφή για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για κλιματισμό, συσκευές, φωτισμό, ώθηση και όλα τα άλλα λειτουργικά συστήματα επί του σκάφους.  

Το Arkup 75, σχεδιάστηκε με τοίχους από υαλοβάμβακα, αναδιπλούμενη βεράντα και μεγάλα παράθυρα με συρόμενα τζάμια ώστε οι ένοικοι να έχουν απεριόριστη θέα στον ωκεανό.  

Έχει συνολικό χώρο 404 τετραγωνικών μέτρων, είναι αυτοκινούμενο και μπορεί, θεωρητικά, να παραμείνει στα ανοιχτά επ ‘αόριστον εφόσον υπάρχει αρκετή ηλιακή ενέργεια για την παροχή ενέργειας.  

Ο Olthuis πιστεύει πως αυτό το σπίτι-γιοτ θα φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στο μέλλον αφού πιστεύει πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αλλά και ο υπερπληθυσμός στις πόλεις θα οδηγήσει τις παράκτιες περιοχές να επεκταθούν προς το νερό. — Ν.Γ.

Πηγή lifo.gr/