Η εντυπωσιακή κατοικία που είναι χτισμένη ανάμεσα σε βράχους

Ένα εντυπωσιακό σπίτι είναι χτισμένο ανάμεσα σε βράχους, σε ένα πανέμορφο χωριό της Τήνου, τον Βώλακα.

Ο Βώλακας ή Βώλαξ ή Βωλάξ είναι ένα χωριό ξεχωριστό και ιδιαίτερο, που συνιστά ίσως την «αυθεντικότερη» τοποθεσία στην Τήνο, μοναδική τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στον κόσμο. 

Είναι περιτριγυρισμένο από μεγάλους, στρογγυλούς βράχους, ηφαιστειογενούς προέλευσης, μετατρέποντας το τοπίο σε ένα απόκοσμο, σεληνιακό σκηνικό.

Η συγκλονιστική εξοχική κατοικία που βρίσκεται χτισμένη μεταξύ βράχων ονομάζεται «Volax» και είναι δημιούργημα του Aristides Dallas Architects.

Σκοπός της δημιουργίας ενός τέτοιου οικήματος είναι να αποτελέσει μια φυσική συνέχεια ή συμπληρωματικό στοιχείο της εικόνας του Βώλακα.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Με σεβασμό στο μοναδικό τοπίο, η κατοικία αποτελείται από τρεις ξεχωριστές μονάδες, που κατανέμονται γύρω από σφαιρικούς βράχους, αφήνοντας στο κέντρο ένα αίθριο. Τα τρία κτίρια που στεγάζουν τα βασικά δωμάτια, διαφέρουν μεταξύ τους σε ύψος, διαστάσεις και υλικά. 

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η άναρχη χωροθέτηση των όγκων, ώστε φαινομενικά κάθε τμήμα της να έχει τοποθετηθεί ελεύθερα στο χώρο σαν να έπεσε από ψηλά και να στάθηκε εκεί, ό,τι δηλαδή συνέβη και με τις ηφαιστειακές σφαιρικές πέτρες του Βώλακα. 

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Χαρακτηριστική είναι η βορεινή όψη της κατοικίας, καθώς ένας όγκος από εμφανές και άβαφο σκυρόδεμα δημιουργεί ένα «όριο», δηλαδή μια τεχνητή προστασία από τον «Βοριά». Η επιλογή αυτής της υλικότητας αποτελεί παραλληλισμό στους βράχους, ενώ σε βάθος χρόνου, όταν τα πολύχρωμα αδρανή του σκυροδέματος αναδυθούν στην επιφάνεια, θα ενσωματωθεί απόλυτα στο τοπίο. 

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Η επιλογή του σχήματος του σπιτιού, ως ένα στενόμακρο ορθογώνιο, αναδεικνύει τους βώλακες, «υπογραμμίζοντάς» τους, και ενισχύει την σφαιρικότητα τους, που έρχεται σε αντίθεση με τη δική του γραμμικότητα. 

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Στο εσωτερικό του, το σκληρό του περίβλημα «σπάει» και μένει «διάφανο», αφήνοντας τον εσωτερικό χώρο να ενοποιηθεί με τον εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο, τα όρια μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» «θολώνουν», και ο εσωτερικός χώρος εκτείνεται μέχρι τη συστάδα των βωλάκων, στην πλάτη του οικοπέδου προς το χωριό.

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Η πέτρα, το ξύλο, το φυσικό, άγριο τοπίο, οι ουδέτερες, γήινες αποχρώσεις δένουν τέλεια μεταξύ τους και δημιουργούν ένα μοντέρνο εσωτερικά σπίτι που γίνεται ένα με το περιβάλλον.

σπίτι Τήνος
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης 

Πηγή bovary.gr/