Αυτός ο καλλιτέχνης κατασκευάζει ζώα & λουλούδια από κόκκους ρυζιού

Κανείς δεν είναι πιο επιλεκτικός για το ρύζι από τον Guorui Chen. Ο 33χρονος δουλεύει μόνο με κόκκους ρυζιού μεγαλύτεροι από 7 χιλιοστά (1/4 ίντσες) και πρέπει να είναι λευκά, καθαρά, ίσια και άθικτα. Κάθε μέρα, χωρίζει άθικτους κόκκους από σπασμένους σε ένα καλάθι και στη συνέχεια σπαταλάει ώρες εξετάζοντας τη διαφάνεια τους κάτω από ένα φως.

Αλλά ο Τσεν δεν μαγειρεύει αυτό το ρύζι. Αντ ‘αυτού, το μετατρέπει σε τέχνη. Διαλέγει τρεις κόκκους, τους κολλάει από άκρο σε άκρο σε τρίγωνο σχήμα και συνδέει εκατοντάδες από αυτά τα τρίγωνα για να δημιουργήσει σχήματα: ένα άλογο, ένα λουλούδι λωτού, ένας ναός. Στα χέρια του, το ρύζι μετατρέπεται σε αισθητικά γλυπτά. Φαίνονται τόσο εύθραυστα που κάθε ένωση φαίνεται έτοιμη να σπάει, αλλά στην πραγματικότητα, είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να ανυψώνονται και να κινούνται.

Σε μια χώρα με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που τρώνε ρύζι σχεδόν κάθε μέρα, ο Guorui Chen είναι ο μόνος που χρησιμοποιεί ρύζι για να φτιάξει το Gaolou Rice Strings, μια παραδοσιακή τέχνη που είχε χαθεί εδώ και δεκαετίες.

ALL PHOTOS BY LYU MING/CHINA NEWS SERVICE VIA GETTY IMAGES

Με χρόνια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και προπτυχιακό πτυχίο βιομηχανικού σχεδιασμού, ένιωσε ότι είναι έτοιμος για να αναβιώσει την χαμένη τέχνη.

Στην πρώτη του προσπάθεια τον Φεβρουάριο του 2016, χρησιμοποίησε τη φαντασία του για να μετατρέψει τις περιγραφές κειμένων σε ένα δισδιάστατο λουλούδι λωτού κολλημένο σε ένα πιάτο. Εν τω μεταξύ, ο Τσεν βρήκε μερικούς ηλικιωμένους στο χωριό που είχαν δει τέτοια κατασκευάσματα από ρύζι όταν ήταν παιδιά. Πήρε την πρώτη του δημιουργία σε αυτούς τους ηλικιωμένους για να του πουν την άποψη τους.

Έτσι ο Τσεν πήρε τις συμβουλές τους, αναθεώρησε το έργο του και το πήρε ξανά στους ηλικιωμένους. Στα μέσα του 2016, μπόρεσε να αναδημιουργήσει την τέχνη ικανοποιητικά. Μέχρι τώρα, έχει τελειώσει περισσότερα από δώδεκα γλυπτά Gaolou Rice Strings, που κυμαίνονται από ένα απλό φλυτζάνι τσαγιού που χρειάζεται μισή ημέρα εργασίας έως έναν κόκορα μεγέθους ζωής που απαιτεί σχεδόν έναν μήνα.

ALL PHOTOS BY LYU MING/CHINA NEWS SERVICE VIA GETTY IMAGES

Χωρίς κανένα άλλο άτομο στον κόσμο να κάνει Gaolou Rice Strings, ο Τσεν εργάζεται τώρα με πλήρη απασχόληση στην ανάπτυξη και τη διδασκαλία της τέχνης. Συζητά με τοπικά σχολεία πώς μπορούν να το διδάξουν σε όλα τα επίπεδα μαθητών, από το νηπιαγωγείο έως το κολέγιο.

Πηγή atlasobscura.com/