Έτσι θα είναι οι οικολογικές κατοικίες του μέλλοντος;

To συγκρότημα κατοικιών Living the Noom στο Κανκούν του Μεξικού έχει ξεχωρίσει για τον οικολογικό σχεδιασμό του.

Το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Sanzpont με γραφεία στη Βαρκελώνη, το Μεξικό και το Σικάγο μόλις ξεκίνησε τις εργασίες για την κατασκευή ενός οικολογικού πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών στην πόλη Κανκούν του Μεξικού. Πρόκειται για τρεις εντυπωσιακούς οργανικούς πύργους με μπαμπού εξωτερικό περίβλημα, καλυμμένους εξολοκλήρου με αναρριχώμενα τροπικά φυτά ώστε να εναρμονίζονται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον. Όλοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι θα είναι κατασκευασμένοι με ανακυκλωμένο ξύλο. Μια πισίνα θα αποτελεί τον συνεκτικό κρίκο που θα ενώνει μεταξύ τους τα τρία οικήματα.

Η ευεξία των ανθρώπων και των ζώων που θα φιλοξενήσει το συγκρότημα είναι το απόλυτο ζητούμενο των αρχιτεκτόνων, γι’ αυτό σε όλους τους χώρους που θα δημιουργηθούν θα εφαρμοστούν οι κανόνες της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με σεβασμό στο περιβάλλον. Τα οικήματα θα καταλαμβάνουν μόνο το 30% της έκτασης που είναι αφιερωμένη γι΄αυτό το project ώστε να μην χρειαστεί να κοπούν δέντρα και να μπορέσει η βλάστηση να κυριαρχεί. Επιπλέον θα φυτευθούν 130% περισσότερα φυτά γύρω από τα τρία κτίρια σε σχέση με αυτά που ήδη υπάρχουν στην περιοχή.

Ο έξυπνος πράσινος σχεδιασμός των οικημάτων θα επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, με ειδικές βιοκλιματικές τεχνολογίες που θα εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους φυσικούς πόρους: κυρίως τον ήλιο μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και τον αέρα. Ένα πλέγμα μπαμπού καθώς και η βλάστηση που θα το καλύψει, αλλά και η πρωτοποριακή θερμομόνωση, θα βοηθούν ώστε να μετριάζεται η υπερθέρμανση των προσόψεων ώστε να μην χρειάζεται κλιματισμός ή θέρμανση. Το Living The Noom του αρχιτεκτονικού γραφείου Sanzpont Arquitectura κέρδισε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στα A’ Design Awards για τον ευρηματικό σχεδιασμό του. 

Πηγή bovary.gr/