Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα

Το σπίτι αυτό, που έχει πάρει το όνομα Forest House I, βρίσκεται περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ και σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι που θέλει να ζήσει πιο κοντά στη φύση.  

Η τοποθεσία που είχαν επιλέξει για το σπίτι τους ήταν αρκετά βραχώδης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου ογκόλιθου που υψώνεται τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους.  

Τόσο η Dionne όσο και οι πελάτες συμφώνησαν ότι το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο αυτού του βράχου, οπότε το σχεδίασαν υψωμένο σε ξυλοπόδαρα. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει περισσότερο φυσικό φως στους χώρους του. Επίσης, το σπίτι έχει πολύ καλύτερη θέα προς το δάσος.  

Η επιθυμία να γίνει το σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον οδήγησε στη χρήση ξύλου για μεγάλο μέρος της δομής και των επιφανειών του, ενώ για το κύριο πλαίσιο, και ιδιαίτερα τα ανυψωμένα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα και χάλυβας. Η οροφή υποστηρίζεται από μια κατασκευή από βιομηχανικό ξύλο που παράγεται από μαύρο έλατο του Βόρειου Κεμπέκ.  

Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου.

Εν τω μεταξύ, οι προσόψεις είναι από λευκό κέδρο, που έχει υποστεί προεπεξεργασία για να το γίνει πιο ανθεκτικός και να γκριζάρει πιο γρήγορα.  

Στόχος της Dionne ήταν να «καμουφλαριστεί αυτό το υλικό» στο τοπίο, σαν χαμαιλέοντας που λιάζεται πάνω σε βράχο.

«Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου» είπε.  

«Όταν είναι απαραίτητο, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε λευκό κέδρο της περιοχής, διότι, θεωρητικά, από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί οι πελάτες μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» συνέχισε. «Σε ένα δάσος όπως αυτό, μας αρέσει το γεγονός ότι το γκρίζο ξύλο κάνει το σπίτι να συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας έτσι την οπτική επίδραση στο τοπίο».  

Το κτίριο έχει δύο ορόφους και έκταση 215 τετραγωνικών μέτρων. Στο κάτω επίπεδο βρίσκεται η είσοδος αλλά και ένας ξενώνας με κουκέτες που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα.  

Στον πάνω όροφο, η σκάλα χωρίζει το πάτωμα σε δύο τμήματα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κύρια κρεβατοκάμαρα ενώ η άλλη πλευρά περιλαμβάνει ένα μεγάλο σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία.

Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν στο σαλόνι να ανοίγει σε μια μεγάλη, μερικώς σκιασμένη βεράντα. Αυτή η βεράντα εκτείνεται μέχρι τις κορυφές των δέντρων, επιτρέποντας στο σπίτι να δείχνει σαν μέρος του τοπίου.   Το ξύλο κυριαρχεί στο εσωτερικό. Η σκάλα είναι κατασκευασμένη από μασίφ σφένδαμο, όπως και οι νησίδες της κουζίνας και τα ντουλάπια στα υπνοδωμάτια. Άλλα ενσωματωμένα ντουλάπια είναι κατασκευασμένα από ρωσικό κόντρα πλακέ.  

Τα δάπεδα είναι γυαλισμένο σκυρόδεμα, ενώ τα παράθυρα πλαισιώνονται από φυσικό αλουμίνιο, ένα ακόμα υλικό που είναι εύκολο να ανακυκλωθεί.

Πηγή lifo.gr/