Ένα κινεζικό εστιατόριο υψηλής αρχιτεκτονικής έμπνευσης

Στη μικρή Dongfengyun Art Town, στα περίχωρα της πόλης Mile στην Κίνα, όπου ο καλλιτέχνης Luo Xu δημιούργησε την ξεχωριστή σχεδιαστική γλώσσα της περιοχής με τα διάσημα συμπλέγματα από τα τούβλινα κτίρια-γλυπτά του, βρίσκεται το εστιατόριο «50% Cloud Artists Lounge».

Το εστιατόριο βρίσκεται σε ένα ασυνήθιστο κτίριο χτισμένο από τα τοπικά κόκκινα τούβλα της περιοχής, χωρίς ίχνος μεταλλικών ενισχύσεων ή καρφιών. Το κτίριο διατηρεί τη δική του μοναδική ταυτότητα και εμφανίζεται σαν μιας μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση έργου τέχνης, με την κυματοειδή πρόσοψή του να μπερδεύεται με τα σύννεφα στον ουρανό.

Στις στέγες σκαλίστηκαν φεγγίτες που κατανέμουν ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρο το κτίριο, δημιουργώντας έτσι μοτίβα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το στούντιο αρχιτεκτονικής Cheng Chung Design από το Χονγκ Κονγκ (CCD), που ανέλαβε το πρότζεκτ, ολοκλήρωσε το εσωτερικό του κτιρίου μέσω του σχηματισμού συμπαγών προσόψεων, καμπύλων περιγραμμάτων και όγκων. Ο εσωτερικός χώρος επεκτείνει τις φυσικές καμπύλες των εξωτερικών χώρων και χαρακτηρίζεται από μεγάλες καμάρες και ψηλές οροφές.

Στις στέγες σκαλίστηκαν φεγγίτες που κατανέμουν ομοιόμορφα το φως σε ολόκληρο το κτίριο, δημιουργώντας έτσι μοτίβα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. «Το φως είναι ένα βασικό στοιχείο στον χώρο» είπε ο ιδρυτής του CCD, Joe Cheng. «Οι επισκέπτες μπορούν να βιώσουν την αλλαγή του φωτός σε κάθε λεπτό. Το φυσικό φως αφηγείται το πέρασμα του χρόνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και δημιουργεί διαφοροποιημένες χωρικές εμπειρίες» πρόσθεσε.

Στο εσωτερικό η διάταξη του μπαρ και των τραπεζοκαθισμάτων του εστιατορίου ανταποκρίνεται στις καμπύλες των σπηλαιοειδών εσωτερικών χώρων, που αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για τα έργα τέχνης που εκτίθενται σ’ αυτό. «Δεν είναι μόνο ένα εστιατόριο αλλά και ένας χώρος τέχνης» δήλωσε ο Joe Cheng. «Στόχος είναι να χρησιμεύσει ως εκθεσιακός χώρος για διάφορους πολιτισμούς και τέχνες, παρέχοντας τη δυνατότητα στο κοινό να πλησιάσει και να απολαύσει την τέχνη».

Φωτο: Courtesy of CCD
Φωτο: Courtesy of CCD

Φωτο: Courtesy of CCD
Φωτο: Courtesy of CCD
Φωτο: Courtesy of CCD

Πηγή lifo.gr/ & dezeen