Τα πρώτα Χριστούγεννα – Η συγκινητική καμπάνια για τις πρώτες γιορτές μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου

Με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα να έχει ήδη ξεκινήσει, μια οικογένεια από τη Βρετανία αποφάσισε να περάσει ένα δυνατό μήνυμα σχετικά με τις πρώτες γιορτές μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και πώς είναι η καθημερινότητα σε ένα τέτοιο σπίτι.

Η οικογένεια Barker από το Σάρρεϋ βίωσε τον τραγικό χαμό του 10χρονου Matthias από καρκίνο δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2011 οπότε αποφάσισαν να βοηθήσουν στην δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο ώστε να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο το παιδί τους και να ευαισθητοποιήσουν γύρω από το ζήτημα.

Ο Matthias πέθανε ενάμιση χρόνο μετά την διάγνωσή του με όγκο στον προστάτη, αφήνοντας τους γονείς του, Rosie, 44 και Tony, 43, να προσπαθούν να διαχειριστούν την αβάσταχτη απώλεια και τον θρήνο καθώς για πρώτη φορά θα έπρεπε να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων χωρίς τον γιο τους.

Το μικρής διάρκειας βίντεο, που είναι συμπαραγωγή του Shape History και τις φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα παιδιά Shooting Star Chase, φιλοδοξεί να περάσει το μήνυμα πως πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στην οικογένεια παρά στα πολλά έξοδα, σε μια απόπειρα να υπενθυμίσουν στον κόσμο «το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων». Βασικό μήνυμα: «Τα πρώτα Χριστούγεννα δεν είναι πάντα εύκολα…».

Η ιστορία ακολουθεί την μάχη που δίνει ένας πατέρας για να αντιμετωπίσει τον θάνατο του γιου του και το πώς στην υπόλοιπη οικογένεια προσπαθούν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον.

Η εταιρία παραγωγής συνεργάστηκε στενά με την οικογένεια του Matthias ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την θλιβερή πραγματικότητα του να έχεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο στη διάρκεια των γιορτών. Τους γονείς υποδύονται ηθοποιοί αλλά στο βίντεο εμφανίζονται αληθινές φωτογραφίες του Matthias, που αν ζούσε σήμερα θα ήταν 16 ετών.

Η αληθινή ιστορία του Matthias

Μετά την διάγνωσή του με καρκίνο, ο Matthias είχε ταξιδέψει μαζί με τους γονείς του και τους τρεις αδερφούς του (ο Jon σήμερα είναι 13, ο Xavier 11 και ο Jonas 9 ετών) μέχρι τις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία. Ωστόσο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2011 ο όγκος είχε μεγαλώσει κι άλλο και δεν ήταν καν εγχειρήσιμος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πια ελπίδα για το 10χρονο αγόρι.

Τον Νοέμβριο κι έχοντας πια συνειδητοποιήσει πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, η οικογένεια αποφάσισε να κάνει τις τελευταίες ημέρες του Matthias όσο γίνεται πιο χαρούμενες. Πέρασαν πέντε ολόκληρες εβδομάδες μαζί του στην κλινική όπου νοσηλευόταν, με την Rosie να κοιμάται μαζί του κάθε βράδυ και την υπόλοιπη οικογένεια επίσης παρούσα. Τα συμπτώματά της ασθένειας γίνονταν ολοένα και χειρότερα, σε βαθμό που δεν μπορούσε καν να καταπιεί ή να συγκρατήσει τροφή. «Στις 28 Νοεμβρίου ο Matthias με κοίταξε και μου είπε, “Μαμά, αν δεν τρώω και δεν πίνω θα πεθάνω, έτσι δεν είναι;”. Θυμάμαι κάθισα τότε δίπλα του και του λέω, “Ναι αγάπη μου”. Εκείνος μου απάντησε, “…όμως είμαι μόλις 10 ετών”, και τότε εγώ του είπα,”Ναι, αλλά μας έχεις χαρίσει τα καλύτερα δέκα χρόνια της ζωής μας”, και σταμάτησε εκεί. Το είχε αποδεχθεί εντελώς», λέει η μητέρα του. Ο Matthias πέθανε τελικά στις 23 Δεκεμβρίου 2011.

matthias3

«Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα πάρα πολύ δύσκολα. Στην αρχή ο πόνος είναι αβάσταχτος, μαρτυρικός, σαν ένα μαχαίρι καρφωμένο στην καρδιά σου, αλλά τώρα, μετά από έξι χρόνια, έχουμε αρχίσει να αποδεχόμαστε πως ο πόνος είναι απλώς ένα κομμάτι της ζωής μας και πως το μαχαίρι στη καρδιά πονάει λιγότερο συχνά», λέει η 44χρονη Rosie κι εξηγεί πως πλέον γιορτάζουν την 23η Δεκέμβρη ως «Thi Day», όπως ήταν το παρατσούκλι του γιου της. «Τα αγόρια παίρνουν ένα δώρο, εκείνο που θα τους έδινε ο Matthias για τα Χριστούγεννα αν ήταν ακόμη ζωντανός. Μαζευόμαστε με όλα τα ξαδέρφια και περνάμε την ημέρα κάνοντας κάτι που θα ήθελε να κάνει ο Matthias», εξηγεί. «Πάντα θα είναι μια δύσκολη περίοδος του χρόνου αλλά κάθε μέρα έχει ένα μαύρο κενό, που αν ζούσε δεν θα υπήρχε. Όμως θέλουμε να τον τιμάμε και να θυμόμαστε ωραία πράγματα. Ο μόνος τρόπος για να το πετύχουμε είναι αν είμαστε δεμένοι μεταξύ μας, μόνο αυτό μας κρατάει», καταλήγει.

matthias2

Όπως λέει, φιλοδοξεί το βίντεο το δώσει ελπίδα σε όσους παλεύουν να διαχειριστούν την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου τους, ειδικά ενόψει των γιορτών που γίνεται πολύ πιο σκληρό. «Ελπίζω να βοηθήσει τις οικογένειες να περάσουν τα Χριστούγεννα όμορφα παρά τον μαρτυρικό πόνο που νιώθουν μέσα τους. Τα Χριστούγεννα έχουν γίνει εντελώς υλιστικά αλλά καιρός είναι να θυμηθούμε το πραγματικό νόημα- την συναισθηματική στήριξη», σημειώνει η Rosie.