Φράσεις που μόνο όσοι έχουν αδέλφια θα καταλάβουν

Όλα τα αδέρφια μαλώνουν, όλα μετά συμφιλιώνονται και φτου κι από την αρχή. Οποιαδήποτε οικογενειακή σχέση κι αν έχουμε με τα αδέρφια μας, είτε είμαστε μικρότεροι, είτε μεγαλύτεροι, είτε δίδυμα, ένα είναι σίγουρο… ότι αυτή η σχέση είναι ιδιαίτερη, μοναδική, ξεχωριστή και περιέχει έννοιες, όπως αυτή του προτύπου, της προστασίας, της ασφάλειας, της υπερηφάνειας, του θαυμασμού, της υποστήριξης και της αγάπης… ότι η φράση στο τέλος αυτού του άρθρου είναι μια φράση που όλα τα αδέρφια ξέρουν τι σημαίνει.

Σίγουρα, υπάρχουν τόσες σκέψεις, χιουμοριστικές, συγκινητικές ή μη, αλλά τόσο αληθινές και σημαντικές, που ένα άρθρο μόνο δε θα μπορούσε να συμπεριλάβει. Τι είναι, όμως, αυτό που σκέφτονται τα αδέρφια για… τα αδέρφια; Μερικά, πραγματικά λόγια παρακάτω.

– Μικρότερη αδερφή για μεγαλύτερο αδερφό –

«Το να έχεις μεγαλύτερο αδερφό είναι σαν να έχεις μια ανεξάντλητη ασπίδα, όταν σε μαλώνουν οι γονείς. Παρόλο που, πολλές φορές, σε «καρφώνει» για τις πράξεις σου, μπαίνει πάντα μπροστά για να σε προστατεύσει.»

«Ο μεγάλος μου αδερφός με έχει δει να κλαίω με λυγμούς και, απλά, με αγκάλιασε. Όταν τσακώνονταν οι γονείς μου και καθόμουν κάτω από τα σκεπάσματα και έκλαιγα, ήταν εκεί και κρυβόταν και αυτός μαζί μου και μου έλεγε ‘μη κλαις’.»

«Αυτός μου είπε μια φορά ότι έχω αλλάξει και έχω γίνει απότομη και με έκανε κομμάτια. Όμως, τότε το συνειδητοποίησα.»

«Ο μεγαλύτερος αδερφός μου ήταν αυτός που, όταν χώρισα, μου είπε ότι θα του σπάσει τα μούτρα, και με έκανε να γελάσω μέσα στη στεναχώρια μου.»

«Στις δύσκολες καταστάσεις στο νοσοκομείο, ήταν αυτός που έτρεχε για όλα και βοηθούσε τον πατέρα μου όσο περισσότερο μπορούσε.»

«Ξέρω ότι για αυτόν θα είμαι πάντα το μικρό, ανώριμο αδερφάκι του, αλλά και ότι με αγαπάει και θα είναι πάντα εδώ για μένα.»

– Μικρότερη αδερφή για μεγαλύτερη αδερφή –

«Μου τη σπάει που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και έχει άποψη για όλα. Πιστεύει ότι ποτέ δε θα μεγαλώσω και θα είμαι για πάντα μωρό. Είναι τέλειο, όμως, αυτό γιατί πάντα κράζουν αυτή, αντί εμένα. Ξέρω, όμως, ότι πάντα θα έχω κάποιον δίπλα μου.»

«Δεν με αφήνει να πάρω ποτέ τα πράγματά της και, κυρίως, τα ρούχα της. Αλλά, είναι τέλειο, γιατί είναι αυτή που με χρηματοδοτεί.»

«Όσο καιρό μέναμε μαζί, δε χρειάστηκε ποτέ να καθαρίσω το μπάνιο. Όταν ξεσπούσα πάνω της, αυτή το ανεχόταν. Αυτή μου έμαθε την αλφαβήτα, ποδήλατο, αριθμητική αλλά και τα πιο σημαντικά, όπως το να αγαπώ τον εαυτό μου και τα ζώα και να μην αφήνω τους άλλους να καθορίζουν το ποια είμαι. Θα ήμουν τελείως διαφορετικός άνθρωπος χωρίς αυτήν.»

«Γενικά, περνάμε πολύ καλά με την αδερφή μου. Τη θαυμάζω και την ακούω πολύ προσεχτικά. Είναι το πρότυπό μου.»

«Μπορεί να τσακωνόμαστε συνέχεια, ξέρω, όμως, ότι θα είναι εκεί να μου προσφέρει μια ζεστή αγκαλιά, όποτε το χρειαστώ.»

– Μεγαλύτερη αδερφή για μικρότερη αδερφή –

«Με τρώει η αγωνία για τη μικρή μου αδερφή. ’Εχει πλάκα, όμως, να εχεις μια μικρή αδερφη, γιατί μαθαίνεις τι είναι «ιν» στην εποχή μας.»

«Με σώζει όταν έχω ξεμείνει από λεφτά και μετά με κοροϊδεύει ότι της χρωστάω και με τόκους!»

«Μου τη σπάει που είναι η μικρή και όλοι προσπαθούν να την προστατεύσουν. Έτσι, δε θα μάθει ποτέ.»

«Τσακωνόμαστε για τις δουλειές του σπιτιού και συχνά και για τα ρούχα. Με τρελαίνει να ψάχνω το αγαπημένο μου φόρεμα και, τελικά, να το βρίσκω στη ντουλάπα της.»

«Καλύπτουμε η μια την άλλη στους γονείς, αλλά, πάντα, όταν τσακωνόμαστε, απειλεί η μια την άλλη ότι θα τα πει όλα. Την αγαπάω, όμως, γιατί με ένα βλέμμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε η μια την άλλη.»

– Μεγαλύτερη αδερφή για μικρότερο αδερφό –

«Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να εκφραστώ για τον αδερφό μου. Παρόλα αυτά, αυτός είναι που μου έμαθε να αγαπάω με ανιδιοτέλεια.»

«Ζήλευα πάρα πολύ τον αδερφό μου γιατί, από τότε που γεννήθηκε, έχασα το θρόνο μου. Έπαψα να είμαι η σημαντικότερη, να είναι όλα δικά μου και να ασχολούνται όλοι μαζί μου.»

«Συγκινήθηκα όταν μου είπε τη γνώμη του για μένα, ότι με θεωρεί τον καλύτερο άνθρωπο του κόσμου.»

«Σε αυτόν οφείλω το αιμάτωμα στο μάτι μου από τα δάκτυλά του. Από αγάπη ήταν! Αλλά, και σε αυτόν οφείλω, επίσης, το ότι έπαψα να είμαι εγωίστρια και να τα θέλω όλα δικά μου.»

«Είναι δύσκολο να έχεις μικρό αδερφό, αλλά παράλληλα και τέλειο, γιατί πάντα πρέπει να είσαι πρότυπο για αυτόν και πρέπει να είσαι υπεύθυνη.»

– Μεγαλύτερος αδερφός για μικρότερη αδερφή –

«Όποιος την κοιτάξει, τον έφαγα. Τι; Χώρισε; Πάρτυυυ!!»

«Όταν ακόμη μπουσουλούσε, ανυπομονούσα τόσο πολύ να μεγαλώσει και να παίζουμε μαζί. Έπειτα, την είχα κάτι σαν την μητέρα μου. Ε, μετά μεγάλωσε. Καταλαβαίνω ότι μεγάλωσα και εγώ. Θα είναι, όμως, πάντα η μικρή μου αδερφή.»

«Δεν έχω πει σε κανέναν άλλον τόσες αλήθειες. Θέλω να είναι πάντα καλά. Αν ποτέ με χρειαστεί, ξέρει ότι θα τη βοηθήσω.»

«Την προστατεύω και θα είμαι πάντα εκεί για αυτήν. Μου σπάει τα νεύρα ώρες ώρες, αλλά την αγαπώ.»

«Την εμπιστεύομαι σε όλα. Ξέρω ότι θα είναι εκεί για μένα, ό,τι κι αν συμβεί. Όσο και αν την μαλώνω, όσο και αν τη πληγώνουν τα λόγια και οι αλήθειες μου, είναι πάντα για το καλό της.»

– Μεγαλύτερος αδερφός για μικρότερο αδερφό –

«Είναι τόσο αγαθός, πρέπει συνέχεια να τον προστατεύω. Όλα ήταν τόσο ωραία, ήμουν εγώ ο μικρότερος, μέχρι που ήρθε αυτός.»

«Δε μπορώ να τον μαλώσω. Μικρός, έκλαιγε με το παραμικρό και, τώρα, συνέχεια παραπονιέται. Σκέψου, μια φορά, απλά έσπασε ένα βάζο και η μητέρα μάλωσε και τους δύο. Και γιατί πάντα να έρχεται και αυτός όταν είμαι έξω με την παρέα μου;»

«Ο μικρότερος αδερφός μου κάνει πράγματα, τα οποία αρέσουν και σε εμένα. Παίζουμε ποδοσφαιράκι και κάθε φορά χάνει.»

«Αισθάνομαι μια αδικία απέναντι στον μικρότερο αδερφό μου. Ενώ είμαι μεγαλύτερος και έχω περισσότερα και ξέρει ότι δε τον παίρνει για πολλά, πάντα μου πηγαίνει κόντρα, ο σπόρος!»

«Αν κάτι έμαθα από τον μικρότερο αδερφό είναι ότι πρέπει να μοιράζομαι τα ρούχα μου, τα παιχνίδια μου, τα παπούτσια μου, ακόμα και τις σκέψεις μου.»

– Μικρότερος αδερφός για μεγαλύτερο αδερφό –

«Αγαπάω τον μεγάλο μου αδερφό, γιατί με προστατεύει και με υποστηρίζει. Όταν μάθαινα να περπατάω, ήταν εκεί για να με κρατήσει να μην πέσω.»

«Όταν τον χρειάζομαι, είναι εκεί για μένα. Με βοηθάει σε ό,τι κι αν του πω. Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύ σημαντικές για μένα, γιατί ως αγόρι είχε περάσει τις ίδιες φάσεις με μένα.»

«Προσπαθεί πάντα να μου δείξει το σωστό δρόμο με κλωτσιές, μπουνιές κλπ. Παρόλα αυτά, τον αγαπώ. Δεν έχω λόγια να διατυπώσω τα υπόλοιπα που σκέφτομαι. Ήταν το πρώτο πρότυπό μου, πριν καν μάθω τη λέξη αυτή.»

«Άσε με, κάθε φορά παίζουμε ξύλο για το ποιος θα βάλει τα καινούρια παπούτσια. Πιστεύω, όμως, ότι ο χαρακτήρας του διαμόρφωσε τον δικό μου. Τον αγαπάω, γιατί πιστεύω ότι η μυρωδιά του, η χροιά του και το βλέμμα του είναι μέρος από τις πρώτες μου μνήμες.»

«Ξέρεις, εντολές από μεγαλύτερα αδέρφια και πράσσειν άλογα. Ας μην ήμουν εγώ και θα του ’λεγα ποιος ζήτησε να πάρουμε σκύλο.»

– Μικρότερος αδερφός για μεγαλύτερη αδερφή –

«Με λίγα λόγια, είναι σαν δεύτερη μητέρα μου. Πάντα θέλει το καλό μου, είναι εκεί για μένα, αλλά αισθάνομαι μερικές φορές ότι είναι υπερόπτης και με απορρίπτει.»

«Αν και συνέχεια με κρίνει για αυτά που κάνω, την αγαπώ. Ξέρω ότι χωρίς αυτήν, δεν θα ήμουν αυτός που είμαι.»

«Την αγαπάω, είμαστε πολύ καλά και τα βρίσκουμε εύκολα μεταξύ μας. Βέβαια, τώρα είναι στο εξωτερικό, δεν την βλέπω πολύ, αλλά υπάρχει πολλή επικοινωνία.»

«Είναι ωραίο να έχεις μεγαλύτερη αδερφή. Σε ακούει, σου κάνει παρέα όταν είσαι μόνος και σου παίρνει «άχρηστα» δώρα.»

«Γίνεται υπερπροστατευτική που και που, αλλά η γνώμη της, όσο διαφορετική κι αν είναι, πάντα μετράει για μένα.»

– Δίδυμος για δίδυμη –

«Με υποστηρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, με βοηθάει.»

«Με καταλαβαίνει πιο εύκολα. Νιώθω πιο άνετα να μιλάω μαζί της.»

«Με μαλώνει συνέχεια. Όταν λέω συνέχεια, το εννοώ. Την αγαπώ, όμως.»

«Όταν μαλώνουμε, κάνω τα πάντα για να τα ξαναβρούμε γρήγορα, γιατί έχω κάτι πολύ αστείο να της δείξω.»

«Αισθάνομαι σαν τρελός, όταν κάποιος την πληγώνει.»

– Δίδυμη για δίδυμο –

«Για μένα, περίεργο δεν είναι πως έχω δίδυμο αδερφό, περίεργο είναι να φανταστώ να μην τον είχα.»

«Από το πρώτο μου λεπτό μέχρι τώρα, νομίζω ότι ο μόνος άνθρωπος που με έχει ζήσει πιο πολύ από όλους είναι ο δίδυμος αδερφός μου. Τον αγαπάω πάρα πολύ και τον ξέρω απ’ έξω, όπως κι αυτός.»

«Μπορώ να προβλέψω την κάθε του αντίδραση, δεν χρειάζεται καν να συζητήσουμε κάποια πράγματα. Είναι σαν να κάνουμε αόρατους διαλόγους και να συνεννοούμαστε.»

«Όταν ήμασταν μικροί, μοιάζαμε πάρα πολύ ένα διάστημα, γιατί μας είχανε κόψει τα μαλλιά στο ίδιο μήκος και εμείς αλλάζαμε μεταξύ μας ρούχα, επίτηδες, για να μας μπερδεύουν οι συγγενείς μας. Και πετύχαινε!»

«Έχω κάνει μαζί του τους πιο έντονους τσακωμούς της ζωής μου. Πολύ συχνά, μαλώνουμε για μικροπράγματα ή όταν ένας από τους δύο έχει νεύρα, συνήθως, ξεσπάει στον άλλον, αλλά τα βρίσκουμε κάθε φορά.»

– Δίδυμη για δίδυμη –

«Σίγουρα την αγαπάω πολύ. Θέλω να είναι καλά κι ευτυχισμένη. Δεν θέλω να τη στεναχωρεί κανένας. Κι όταν κάποιος το κάνει, νευριάζω.»

«Είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή μου. Όταν τη βλέπω να κλαίει, κλαίω κι εγώ. Δεν αντέχω, δηλαδή, να είναι έτσι.»

«Πέρα από όλα τα άλλα, είναι κι ο άνθρωπος που μπορεί να με εκνευρίσει περισσότερο από τον καθένα. Μπορεί να μαλώσουμε και για ένα ρούχο, ας πούμε.»

«Έχει τύχει να μου συμβεί κάτι και να έχει ένστικτο πως κάτι θα γίνει. Αλλά, έχει γίνει λίγες φορές.»

– Δίδυμος για δίδυμο –

«Ευτυχώς δεν με άφησε μόνο μου. Τώρα απλά κυκλοφορούν έξω δύο θεοί.»

«Επειδή μεγαλώσαμε μαζί στον ίδιο χώρο, πολύ σπάνια μας ξεχώριζαν με βάση τις δυνατότητες και τα πιστεύω μας. Πάντα μας σύγκριναν, ποιος ήταν ο καλύτερος και ποιος μοιάζει με ποιον, πώς θα μεγαλώσει κλπ.»

«Ο Bro μου είναι πιο τσαπατσούλης από εμένα, εγώ είμαι της λεπτομέρειας, οπότε πάντα ερχόμαστε σε διαμάχες για το πώς θα λύσουμε τα πράγματα.»

«Σαν παρέα τα σπάμε, πίνουμε, τρώμε και κάνουμε δουλειές μαζί, κάτω από πολύ καλό κλίμα. Είμαστε αχτύπητο δίδυμο.»