Αυτό είναι το πιο παγωμένο μέρος στον κόσμο!

Δείτε πως περνούν τον χειμώνα όσοι ζουν σε ένα χωριουδάκι της Ρωσίας όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να κατρακυλήσουν στους -71C. Η κοιλάδα του Oymyakon βρίσκεται βορειοανατολικά της Ρωσίας σε υψόμετρο 750 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί υπάρχουν λιγότεροι από 500 άνθρωποι που έχουν μάθει να αντέχουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες αφού στο Oymyakon έχει καταγραφεί η πιο χαμηλή θερμοκρασία του πλανήτη σε κατοικημένη περιοχή.

oymy2

Συνήθως η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν από το τέλος Σεπτεμβρίου και παραμένει υπό το μηδέν μέχρι και τα μέσα Μαΐου. Κάποιες φορές η μέση κατώτερη θερμοκρασία για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι -50 βαθμοί Κελσίου και σε αντίθεση με εμάς που όλα μπλοκάρουν εύκολα με λίγο χιόνι, το μοναδικό σχολείο του Oymyakon κλείνει μόνο όταν η θερμοκρασία πέσει πιο χαμηλά από τους -52C!

Τα περισσότερα σπίτια χρησιμοποιούν ακόμα για θέρμανση κάρβουνο και ξύλο ενώ έχουν ελάχιστες μοντέρνες ευκολίες. Υπάρχει μόνο ένα μαγαζί που προμηθεύει τα απαραίτητα στους ντόπιους οι οποίοι εργάζονται κυρίως ως εκτροφείς ταράνδων, κυνηγοί ή ψαράδες στον πάγο. Καθημερινά προβλήματα είναι το πάγωμα του μελανιού στα στυλό, το πάγωμα των γυαλιών στο πρόσωπο και οι μπαταρίες που χάνουν γρήγορα ενέργεια. Ακόμα και αν υπήρχε κάλυψη για ασύρματο δίκτυο τα κινητά δεν θα δούλευαν με τόσο κρύο. Οι ντόπιοι αφήνουν τα αυτοκίνητά τους στο ρελαντί όλη μέρα φοβούμενοι πως αν τα σβήσουν δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα βάλουν ξανά μπροστά.

oymy3

Με τέτοιες ακραίες θερμοκρασίες το έδαφος είναι πάντα παγωμένο. Τίποτα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί έτσι ώστε οι κάτοικοι τρέφονται κυρίως με κρέας ταράνδου και αλόγου όμως ποτέ δεν υποσιτίζονται γιατί, όπως λένε οι γιατροί, το γάλα των ζώων τους είναι πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες. Άλλο ένα πρόβλημα του παγωμένου εδάφους είναι το άνοιγμα τάφου, αφού μπορεί να χρειαστούν τρείς μέρες μέχρι το έδαφος να ξεπαγώσει καλά με καυτά κάρβουνα πριν μπορέσουν να τον σκάψουν.

oymy4