Ζωντανεύει τον Καραγκιόζη

Θυμάται τον εαυτό του σαν παιδί να στήνει μια σκηνή και να ξεκινά το θέατρο σκιών με τους φίλους του να τον περικυκλώνουν.

Ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους είναι ο άνθρωπος πίσω από το πανί που κάνει μικρούς και μεγάλους να ξεκαρδίζονται στα γέλια μέσω της μορφής του Καραγκιόζη και άλλων.

Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ο κ. Χαράλαμπος στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του πορείας, διορίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Κύπρου όπου από εκείνη την περίοδο άρχισε να βλέπει το θέατρο σκιών όχι μόνο σαν ένα παιχνίδι. Όλα άρχισαν όταν στην προσπάθειά του να τραβήξει την προσοχή των μαθητών του, άρχισε να παραδίδει τα μαθήματα μέσω φιγούρων του Καραγκιόζη και προς έκπληξή του, είδε ότι αυτό είχε τεράστια απήχηση στα παιδιά. Καθοριστικό βήμα στην καριέρα του όμως ήταν το 2004 όπου μαζί με την καλλιτεχνική επιτροπή της ΠΟΕΔ Λάρνακας – Αμμοχώστου ανέβασε μια παράσταση του Καραγκιόζη με τους πάντες να ενθουσιάζονται και πολλούς να τον παροτρύνουν να το συνεχίσει. Έτσι, μετά από 6 μήνες πραγματοποίησε την πρώτη του επαγγελματική παράσταση με τον Δήμο Αραδίππου. Η επιτυχημένη του πορεία στη συνέχεια ήταν αναπόφευκτη μιας και όλοι όσοι έτυχε να τον δουν από κοντά είχαν εντυπωσιαστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέατρο σκιών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται άψογο συγχρονισμό φωνής και κινήσεων ενώ το στήσιμο της σκηνής, η δημιουργία των φιγούρων, η σκηνοθεσία και η συγγραφή των κειμένων του σεναρίου δεν αποτελούν εξαίρεση. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι ο αυτοσχεδιασμός την ώρα της παράστασης.

«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να προσελκύσεις το κοινό. Για να γίνει αυτό πρέπει να νιώσεις τον παλμό του και να κάνεις τον κόσμο να ταυτιστεί και να νιώσει κομμάτι της παράστασης μέσω του αυτοσχεδιασμού». Ρωτώντας πως καταφέρνει και τα φέρνει όλα αυτά εις πέρας η απάντηση ήταν πολύ πιο απλή απ’ ότι περιμέναμε: «Χρειάζεται σε κάθε παράσταση να είμαι ήρεμος. Αν είμαι ήρεμος εγώ τότε ο κόσμος θα απολαύσει την παράσταση. Δεν με αγχώνει το γεγονός να ξεχάσω λόγια μιας και ο αυτοσχεδιασμός είναι μέρος της δουλειάς μου. Έχω λίγο άγχος μέχρι να σκάσει το πρώτο χαμόγελο από το κοινό. Μετά όλα κυλούν από μόνα τους».

Η κάθε παράσταση για τον ίδιο είναι μοναδική ενώ δεν λείπουν και τα απρόοπτα. Όπως μας λέει ο κ. Χαράλαμπος, έτυχε καθώς εκτελούσε το έργο να σπάσει μια λάμπα από την σκηνή και προκληθεί μια μικρή έκρηξη. Ο ίδιος ψύχραιμος όπως πάντα και με το χιούμορ που διαθέτει, συνέχισε να παίζει σαν να μην συνέβη ποτέ! Αν και κάνει χρόνια θέατρο σκιών, μας τονίζει πως το πιο δύσκολο κοινό στις παραστάσεις του είναι τα παιδιά. «Τα παιδιά είναι ειλικρινή. Αν δεν
τους αρέσει κάτι θα το δείξουν!

Για μένα λοιπόν η πιο μεγάλη ανταμοιβή είναι να ακούω πίσω από το πανί τους μικρούς να γελάνε και να χαίρονται την
παράσταση, πράγμα που δείχνει πως όλα πήγαν καλά. Η έγνοια μου να αρέσει μια παράσταση στα παιδιά με κάνει να εξελίσσομαι και να είμαι συνέχεια σε εγρήγορση!» Η αγάπη του κ. Χαράλαμπου για το θέατρο σκιών έχει μεταφερθεί και στα παιδιά του αφού όπως μας λέει με ενθουσιασμό, τόσο ο γιος του όσο και η κόρη του ασχολούνται αρκετά με αυτή την τέχνη ενώ θα ήταν μεγάλη του χαρά αν κάποια στιγμή το έκαναν και επαγγελματικά.

Το σχόλιο που θα του μείνει αξέχαστο προέρχεται από έναν άγνωστο κύριο από την Ιάβα τον οποίο συνάντησε στην Ατλάντα όταν έδωσε παράσταση στο μεγαλύτερο μουσείο μαριονέτων στον κόσμο. Ο ίδιος λοιπόν τον πλησίασε και του είπε «Ευχαριστούμε που μας χαρίσατε ένα θέαμα από την λαϊκή τέχνη της πατρίδας σας».

Όραμα του κ. Χαράλαμπου είναι να καταφέρει κάποια στιγμή να δημιουργήσει ένα εργαστήρι όπου εκεί να μπορεί κανείς να μάθει την τέχνη του θεάτρου σκιών ενώ έχει σκοπό να συνεχίζει να εξελίσσεται με βήματα σταθερά και ουσιαστικά.

Τέλος, στην ερώτηση για τον αν σκέφτεται ποτέ να το σταματήσει ο ίδιος απάντησε: «Όσο με γεμίζει θα το κάνω!».