«Η ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ!»

Λιγομίλητη, εσωστρεφής, τελειομανής, ήρεμη και δημιουργική. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα της ταλαντούχας ζωγράφου Στυλιάνας Κατσιάρη, η οποία μας μιλά για την αγάπη της για τη ζωγραφική ενώ μας εξηγεί γιατί η ίδια θεωρεί πως τα έργα της δεν ξεχωρίζουν.

Ανακάλυψε το μικρόβιο του καλλιτέχνη από πολύ νεαρή ηλικία αφού όπως μας λέει χαρακτηριστικά, από μικρή θυμάται τον εαυτό της περισσότερο να ζωγραφίζει και να παρατηρεί ό,τι συνέβαινε γύρω της παρά να μιλάει. Μεγαλώνοντας κατάλαβε πως αυτός ήταν ο δρόμος που θα ακολουθούσε στη ζωή της ενώ όπως λέει, η ζωγραφική για εκείνην είναι ψυχική ικανοποίηση.

Από το 2014 φοιτά στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα, ενώ ακόμη και στον ελεύθερό της χρόνο, της αρέσει να ψάχνει και να εξερευνά μέσω διαδικτύου οτιδήποτε έχει να κάνει με την τέχνη και κυρίως την ζωγραφική. Είναι διακριτική σαν άνθρωπος και με πολλή υπομονή, ωστόσο ένα άλλο στοιχείο που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η θετικότητά της και η έγνοια της να μεταδίδει χαμόγελα στους κοντινούς της ανθρώπους δείχνοντας πάντα τον αισιόδοξο δρόμο σε δύσκολες καταστάσεις.

Στην ερώτηση για το αν θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό της να ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, η απάντησή της ήταν σύντομη και ειλικρινής. «Σίγουρα δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από εικαστικά. Η ζωγραφική για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου, αλλά κυρίως αν θα μπορούσα να προσδιορίσω τι είναι ζωγραφική για μένα θα έλεγα ψυχολογική ικανοποίηση».

Τα έργα της είναι κυρίως ανθρωποκεντρικά, αν και δεν έχει αποκλείσει το γεγονός κάποια στιγμή να ζωγραφίσει είτε τη φύση, είτε κάτι άλλο που να μην αφορά αποκλειστικά τον άνθρωπο. Ο λόγος που στρέφεται περισσότερο σε αυτό το είδος της τέχνης είναι γιατί της αρέσει να παρατηρεί τους ανθρώπους με τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους. Όπως μας λέει, αυτοί είναι οι λόγοι που της δίνουν έμπνευση για να αρχίσει να δημιουργεί.

Ρωτώντας την Στυλιάνα να μας μιλήσει η ίδια για τα έργα της και για το τι πιστεύει πως τα κάνει να ξεχωρίζουν, μας έδωσε μια ταπεινή και αυθόρμητη απάντηση. «Δεν θεωρώ ότι τα έργα μου ξεχωρίζουν, πιστεύω ότι ο κάθε καλλιτέχνης είναι μοναδικός και στη δουλειά του αλλά και σαν προσωπικότητα. Θα μπορούσα καλύτερα να πω ποια στοιχεία βάζω στη δουλειά μου ώστε να εκφράζουν κυρίως αυτό που θέλω να περάσω και όχι για να ξεχωρίσουν. Στη ζωγραφική μου, μου αρέσει να βάζω μεγάλη γκάμα χρωμάτων, δηλαδή να είναι τονικά και να περιέχουν πολλά χρώματα. Μερικά άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσα να πω για την ζωγραφική μου είναι: έντονη, με κίνηση, όρια και συναίσθημα»

Η ίδια, αποζητά την γνώμη κοντινών της ατόμων όσον αφορά στα έργα της αφού θέλει να ξέρει τι συναισθήματα προκαλεί το κάθε της έργο και σε αυτούς που το βλέπουν για πρώτη φορά, βλέποντας έτσι αν έχει πετύχει τους στόχους της κι αν αυτό που θέλει να περάσει μέσα από τον πίνακα το κάνει.

Για το τέλος, ρωτήσαμε την Στυλιάνα πως σκέφτεται το μέλλον της με την ίδια να δυσκολεύεται να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. Αν και δεν μπορεί να ξέρει τι θα της φέρει ο χρόνος, για ένα πράγμα μόνο είναι σίγουρη. Ότι θέλει να δημιουργεί και να εξελίσσεται συνεχώς στη ζωγραφική για πολλά χρόνια ακόμη!