Βίος&Πολιτεία: Ακούραστος υπηρέτης της κυπριακής παράδοσης

(ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΟΣ, 70 ΧΡΟΝΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ)

Πολυπράγμων και πολυδιάστατος, ο κύριος Σπαρτιάτης Νικολέττος έχει υπηρετήσει την παιδεία, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό από κάθε πιθανή θέση που μπορεί να χωρέσει ο νους.

. ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΊΜΝΙ ΤΟ 1948 με γονείς τον Γεώργιο Νικολέττου και τη Χρυσταλλού Δημοσθένη, ο κύριος Σπαρτιάτης έδειξε από πολύ μικρός τη ροπή του στα γράμματα και την ενασχόληση με τα κοινά. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Α’ Δημοτικό Παραλιμνίου και ακολούθως μετά την αποφοίτηση από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, η αγάπη του για τα παιδιά αλλά και οι σημαντικές ευκαιρίες εργοδότησης τον οδήγησαν στην απόφαση να ακολουθήσει το επάγγελμα του δασκάλου, φοιτώντας στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου το 1968. Δίδαξε για 38 ολόκληρα χρόνια σε όλα τα δημοτικά σχολεία του Παραλιμνίου και της Επαρχίας Αμμοχώστου και αφυπηρέτησε το 2009 από τη θέση του διευθυντή. Νυμφεύτηκε το 1972 την Ελένη Κοιτάζου Νικολέττου με την οποία απόκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Στάλω.

Πνεύμα ανήσυχο και ανικανοποίητο, πέρα από την εξάσκηση του λειτουργήματος του δασκάλου ο κύριος Σπαρτιάτης διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ενασχόλησή του με τα κοινά του Παραλιμνίου. Κατά τη διάρκεια του πλούσιου βίου του συμμετείχε ενεργά σε πλήθος τοπικών, επαρχιακών και παγκύπριων οργανωμένων συνόλων και εθελοντικών οργανώσεων.

Είναι ιδρυτικό μέλος της λέσχης Lions Παραλιμνίου (1974) υπηρετώντας ως πρόεδρός της την περίοδο 1977-78, ενώ ήδη από τα μαθητικά του χρόνια υπηρέτησε τον προσκοπισμό από διάφορες θέσεις έχοντας κατακτήσει προσωπικές διακρίσεις τόσο από το Σώμα Προσκόπων Κύπρου όσο και από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου για πολλά χρόνια και υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου για δύο χρόνια (1982-84) τα οποία χαρακτηρίστηκαν από επιτυχίες στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και χρηστή οικονομική διοίκηση. Αναμείχθηκε ενεργά στον Σύνδεσμο Γονέων Γυμνασίου και Λυκείου Παραλιμνίου καθώς και στην Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων ενώ από τα πρώτα χρόνια διορισμού του στη θέση του δασκάλου συνδικαλίστηκε υπηρετώντας ως πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Αμμοχώστου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ.

Ένα από τα πιο γνωστά πεδία με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά αλλά και εντρύφησε ο κύριος Σπαρτιάτης είναι αυτό των Κυπριακών Παραδοσιακών Χορών. Η ενασχόλησή του με τους χορούς όπως μας περιγράφει άρχισε από τη δεκαετία του 60. Αυτό έγινε λόγω συγκυριών, συμπτώσεων και της μεγάλης αγάπης που έτρεφε για την παράδοση και τον τόπο καταγωγής του. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια σε δημοτικό και γυμνάσιο ασχολήθηκε με τους κυπριακούς και ελληνικούς χορούς, συμμετέχοντας στο Μεικτό Χορευτικό Συγκρότημα Γυμνασίων Αμμοχώστου σε διάφορους εορτασμούς σε Αμμόχωστο και Παραλίμνι όπως η «Γιορτή του Πορτοκαλιού», τα «Ανθεστήρια» και πλήθος άλλων.

Από το 1970 που πρωτοδιορίστηκε δάσκαλος μέχρι και το 2003 δίδασκε κυπριακούς και ελληνικούς χορούς αφιλοκερδώς σε νέες και νέους του Παραλιμνίου, ενώ τα στα πρώτα εκείνα χρόνια δημιούργησε το πρώτο χορευτικό συγκρότημα στο Παραλίμνι με το οποίο συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις και παρουσίασε ολοκληρωμένα παραδοσιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αγαπά με πάθος τον κυπριακό χορό γιατί θεωρεί ότι αποτελεί μία από τις πιο γνήσιες εκφράσεις του ελληνισμού της Κύπρου καθώς καταφέρνει να διατηρεί πολλά στοιχεία από την αρχαία Ελληνική Παράδοση. Ιδιαίτερα κίνητρο για τη μελέτη και ενασχόληση του έπαιξε και η διάδοση και ανάπτυξη του κυπριακού χορού στην ιδιαίτερη του πατρίδα το Παραλίμνι, καθώς πολλοί ντόπιοι είχαν το ταλέντο και τα προσόντα να είναι άριστοι χορευτές, με τον κόσμο να τους αποζητά σε κάθε μεγάλο κοινωνικό γεγονός. Μάλιστα είναι στο Παραλίμνι που ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, είχε εντυπωσιαστεί βλέποντας την Παραλιμνίτισσα Κασσιανή Πιττάτζιη να χορεύει χαρακτηρίζοντας την “λουλούδι”.

Η συμμετοχή των νέων στα πολιτιστικά δρώμενα είναι κάτι που κάνει τον κύριο Σπαρτιάτη να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Οι χοροί είναι οι ρίζες, η καταγωγή και η ταυτότητα μας και η ενασχόληση μαζί τους εξασφαλίζει την επιβίωση μας ως λαός στο πέρασμα των χρόνων.

Το 2000 κατάφερε να εκπληρώσει ακόμα ένα μεγάλο στόχο που είχε θέσει, εκδίδοντας ένα μικρό βιβλίο με θέμα «Χοροί της Κύπρου και ο παραδοσιακός γάμος στο Παραλίμνι» το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο και βοήθημα για κάθε επίδοξο ερευνητή των κυπριακών χορών και της κυπριακής παράδοσης και λαογραφίας γενικότερα.

Στις μέρες μας ο κύριος Σπαρτιάτης αν και έχει αποσυρθεί από την ενεργό και μάχιμη χορευτική δράση συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τα νέα και τις εξελίξεις γύρω από τον κυπριακό χορό, παραμένοντας αιώνιος μαθητής και εραστής της κυπριακής παράδοσης και λαογραφίας. Συνεχίζει παράλληλα να υπηρετεί με τον ίδιο ζήλο την οικογένεια του, αυτή τη φορά μέσα από τον απαιτητικό αλλά και γλυκύτατο ρόλο του παππού.