Βαθιά ριζωμένος στην παράδοση

Η παράδοση είναι πολύτιμη για τον Παναγιώτη Κουμάση και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τη διαφυλάξει.

Η παράδοση για τον Παναγιώτη Κουμάση είναι προέκταση του εαυτού του: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου και τη ζωή μου χωρίς μουσική, παράδοση και γενικά πολιτιστική ενασχόληση. Με απλά λόγια, χωρίς υπερβολή, όλα τα παραπάνω δίνουν νόημα στη ζωή μου». Κάπως έτσι ξεκινά η γνωριμία μας με τον Παναγιώτη και μου κινεί το ενδιαφέρον να μάθω ακόμα περισσότερα γι’ αυτό τον άνθρωπο, ο οποίος είναι βαθιά ριζωμένος στην παράδοση.

Ο Παναγιώτης ορίζει την παράδοση σε οτιδήποτε κληρονόμησε ο λαός μας, από τα ήθη και έθιμα, τις αξίες, το ήθος και τα ιδανικά, μέχρι ακόμα και την ενασχόληση με τη γη.

Έχει έντονα την πεποίθηση ότι πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο και ο καθένας, ανεξάρτητα με τα όποια ενδιαφέροντά του, πρέπει να εντάξει στη ζωή του ένα μέρος της παράδοσης. Ο ίδιος είναι μέλος του Πολιτιστικού
Εργαστηρίου «Παρά τη λίμνη», της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Κοινοτικού Συμβουλίου Φρενάρους, μέλος του Μουσικού Συνόλου και της Θεατρικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ». Επίσης, διετέλεσε μουσικός παραγωγός για πέντε συνεχόμενα χρόνια στο Ραδιοσταθμό PolitiaFM στην εκπομπή «Παραδοσιακά καλημέρα σας» και τα τελευταία οκτώ χρόνια συμμετέχει ως λαουτάρης και τραγουδιστής σε παραδοσιακά στολίσματα ανδρογύνων. Τέλος, ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία ως μια άλλη έκφραση της έφεσής του στην παράδοση του τόπου μας. Το ενδιαφέρον του για τα πολιτιστικά ξεκίνησε από παιδική ηλικία. «Θυμάμαι που πολύ μικρός ακόμα λάμβανα μέρος στη χορωδία του σχολείου αλλά πολύ περισσότερο αδημονούσα πάντα να παρευρίσκομαι σε «αλλάματα» ανδρογύνου για να ακούσω
τα δίστιχα και τις φωνές καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις με τσιαττίσματα και παραδοσιακά τραγούδια. Επίσης, θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να με συνεπαίρνουν βυζαντινά και παραδοσιακά ακούσματα από ραδιόφωνο, από γνωστούς τραγουδιστές και μουσικούς αλλά και από καταγραφές αρχείου από παλιούς και απλούς ανθρώπους».

Κάπως έτσι, του δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον και η επιθυμία να συναντά ανθρώπους της παράδοσης και να καταγράφει τις διάφορες παραλλαγές και τα ακούσματα. Ως συνέχεια, προσπαθεί κι ο ίδιος να ερμηνεύει διάφορα παραδοσιακά τραγούδια και φωνές.

Πέραν όμως της μουσική ο Παναγιώτης από τα χρόνια του δημοτικού ακόμη έπαιρνε μέρος, με την παρότρυνση των δασκάλων του σε θεατρικές παραστάσεις. Με τον καιρό, μέσα στα πλαίσια της παρέας συνειδητοποίησε αυθόρμητα ότι είχε το «χάρισμα» των μιμήσεων και των θεατρικών διηγήσεων, έτσι, δοκίμασε να ασχοληθεί και ερασιτεχνικά με το θέατρο, λαμβάνοντας μέρος σε θεατρικές παραστάσεις, αρχικά με τον Πολιτιστικό Όμιλο Φρενάρους και μετέπειτα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΡΩΜΗΟΣΥΝΗ».

Όσο για τον χορό όπως μας λέει προέκυψε ανεπαίσθητα, ίσως λόγω της αγάπης του για τις παραδοσιακές φορεσιές. Ωστόσο, αποτελεί για τον ίδιο ακόμα μια ωραία ενασχόληση που συμπληρώνει αρμονικά τα άλλα δύο του ενδιαφέροντα και έγινε κι αυτό αναπόσπαστο μέρος της ζωής του.

Τι είναι αυτό που του δίνει τη δύναμη να συνεχίζει; «Για μένα δύναμη για να συνεχίσω είναι δύο πράγματα. Πρώτα, το
γεγονός ότι όλο αυτό που κάνω με γεμίζει προσωπικά και μου προσφέρει απίστευτη ικανοποίηση, μια ψυχική ευφορία. Δεύτερο, η αυθόρμητη έκφραση αγάπης και συγκίνησης από τον κόσμο που τις πιο πολλές φορές με φέρνει σε αμηχανία. Είναι εκπληκτικό συναίσθημα να νιώθεις ότι προσφέρεις χαρά αλλά και παρηγοριά στον κόσμο με κάτι που σε ευχαριστεί εσένα τον ίδιο. Πέρα όμως από όλα τα πιο πάνω, τη μεγαλύτερη πηγή δύναμης αποτελεί η στήριξη και υπομονή της συζύγου μου. Η παρουσία της Μαρίας και του γιού μας Νικόλα στη ζωή μου είναι από μόνη της έμπνευση και δύναμη», μας
εξομολογείται.

Κλείνοντας, ο Παναγιώτης μιλά για τη νέα γενιά και πως θα επιτευχθεί η διαφύλαξη των παραδόσεων και των εθίμων. «Από την εμπειρία μου παρατηρώ ότι, όπου υπάρχουν πολιτιστικά ερεθίσματα και ευκαιρίες, οι νέοι ανταποκρίνονται και εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με την παράδοση, όπως ο χορός, το τραγούδι, τα μουσικά όργανα, το κυπριακό θέατρο. Πιστεύω στη νέα γενιά, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο. Οι νέοι μας καλλιεργούνται. Την ευθύνη την έχουμε εμείς».