Top Class – Κωνσταντίνος Λαΐφης

Αν υπάρχει ένας αμυντικός που να αντιπροσωπεύει τόσο ανάγλυφα την αποτελεσματικότητα και την ικανότητα σε συνδυασμό την τεχνική και την κομψότητα αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Κωνσταντίνο Λαίφη, ένας από τους πλέον μοντέρνους και ολοκληρωμένους Κύπριους σέντερ μπακ που έχει αναδείξει η ασπρόμαυρη στρογγυλή θεά στο πέρασμα των χρόνων.

Για να είσαι καλός παίκτης απαιτείται ταλέντο και δουλειά. Για να εί σαι ένας από τους καλύτερους, απαιτείται και χαρακτήρας. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια “συνταγή” κάνει τον άνθρωπο να επιτυγχάνει, εάν χρειάζεται το ταλέντο, οι εμπειρίες της ζωής, το πείσμα, ή απλά η “πάστα” ανθρώπου από την οποία είναι φτιαγμένος. Όπως φαίνεται, ο Κωνσταντίνος Λαίφης τα διαθέτει όλα. Πέρα από τις εξαιρετικές ποδοσφαιρικές δεξιότητες του τον ξεχωρίζουν η ταπεινότητα και ο προσιτός του χαρακτήρας. Ατόφιος, γνήσιος δεν μπορεί παρά να σε κερδίσει από την πρώτη στιγμή.

Αυτό που μου κάνει αίσθηση καθώς μιλάει για τον εαυτό είναι ότι αφήνει τα μάτια του καρφωμένα στο τραπέζι. Αυτή η εξαιρετική αίσθηση συστολής είναι αδιαμφισβήτητα έμφυτη. Δεν την απέκτησε στον δρόμο. Από πάντα την είχε. Και πολύ πιθανόν, να ήταν ένας από τους λόγους που τον έσπρωξε ώστε να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Ο Κωνσταντίνος θέλει να παραμείνει αυτός που είναι. Αυτοχαρακτηρίζεται ως ήρεμος, κοινωνικός και ολιγαρκής. Εγώ θα προσέθετα και προσγειωμένος. Μικρός συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο στην αλάνα της γειτονιάςτου όπως όλα τα άλλα παιδιά μόνο που να τον γνωρίζει αν η αγάπη του για την μπάλα θα τον πήγαινε σε πολύ μεγαλύτερα γήπεδα. Όπως μου εξηγεί σε όποιο γήπεδο κι αν αγωνιστεί το ωραιότερο μέρος απ΄ όλα θα είναι για πάντα η γειτονιά που μεγάλωσε. «Ποτέ δεν ξεχνάς από που έρχεσαι. Ήταν το σπίτι μου όταν ήμουν παιδί.

Είναι ακόμα. Είναι σίγουρα ένα από τα πράγματα που μου λείπουν φοβερά στο εξωτερικό.» Στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Νότιγχαμ Φόρεστ όμως η μετάβαση του εκεί δεν ήταν ρόδινη όπως θα περίμενε κανείς. Του έλειπε το σπίτι του από την πρώτη στιγμή και όπως μου εξηγεί με χαμόγελο, ακόμη θυμάται τα κλάματά του στο τηλέφωνο κάθε φορά που άκουγε στην άλλη γραμμή τη μητέρα του. Αν είναι κάτι που τον κράτησε στην Αγγλία είναι το πείσμα του και η επιθυμία του να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Η καθημερινότητα του διέφερε κατά πολύ σε σχέση με το τι είχε συνηθίσει Στρατιωτική πειθαρχία, σκληρή προπόνηση και συσκότιση στις 10 το βράδυ. Αργοπορία σήμαινε πρόστιμο. Απειθαρχία σήμαινε τιμωρία. Ήταν σύμφωνα με τον ίδιο ένας δύσκολος αλλά ταυτόχρονα σίγουρος τρόπος ωρίμανσης. Εκεί έμαθε να πλένει τα ρούχα του, να μαγειρεύει, να μην ζητάει τίποτα, αλλά να το παίρνει. Εκεί αντιλήφθηκε ότι τίποτα δεν χαρίζεται. Όλα κατακτιούνται.

Στις ακαδημίες της Νότιγχαμ Φόρεστ συνειδητοποίησε για πρώτη φορά ότι μπορεί να εξελιχθεί ως ποδοσφαιριστής. Οι κόποι του δεν πήγαν χαμένοι. Σταδιακά εναρμονίστηκε με το κλίμα και ακολούθησε η καριέρα που γνωρίζουμε. Μεταγραφή στην Ανόρθωση Αμμοχώστου, αναγνώριση του σπουδαίου ταλέντου του και εδραίωση στην ομάδα. Εκεί θα παραμείνει τέσσερα χρόνια και θα κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Η πιο συγκινητική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ομάδα Κύπρου το 2013. «Όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο νόμιζα ότι θα σπάσει η καρδιά μου. Ήταν μαγική εμπειρία»

Στην ερώτηση αν τον ενοχλεί κάτι στο εξωτερικό η απάντηση είναι αποστομωτική. « Με ενοχλεί που οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εγκάρδιοι. Είναι πιο σφιγμένοι. Εδώ δεν είναι έτσι. Μου λείπει το χαμόγελο. Εντούτοις, έχω διαπιστώσει οι Βέλγοι έχουν άλλα στοιχεία από τα οποία μπορούμε να παραδειγματιστούμε. Με εντυπωσιάζει πραγματικά το πόσο φιλόζωοι είναι. Μου αρέσει που έχουν άλλη νοοτροπία στο θέμα αυτό. Επίσης τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες. Κανείς δεν θα παρακάμψει τη γραμμή. Ο σεβασμός είναι αυτονόητος»

Για τα διλήμματα μου αναφέρει ότι το μεγαλύτερο στο οποίο βρέθηκε είναι η απόφαση που κλήθηκε να πάρει στα 16 του χρόνια αν θα εγκαταλείψει το σχολείο για να πάει στην Αγγλία. Δεν έχει μετανιώσει ούτε στιγμή την απόφαση που πήρε. «Δεν μου αρέσει να κοιτάζω πίσω και ξέροντας με θα το μετάνιωνα για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ζούμε μόνο μια φορά και δεν πρέπει να αφήνουμε τους φόβους να τρώνε την ψυχή μας. Θα ξαναπήγαινα αν γύριζα τον χρόνο πίσω». Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του διαδραμάτισε και η ενθάρρυνση της οικογένειάς του, την οποία θεωρεί ιερή. Τόσο οι γονείς όσο και τα αδέρφια του λειτουργούν ως πρότυπα για τον ίδιο.

Στον πατέρα του αναφέρεται ως τον άνθρωπο που τον έχει μπολιάσει με αξίες και ηθική, ενώ στη μητέρα του ως το στήριγμα του. Όταν διατυπώνω την ερώτηση Καριέρα ή οικογένεια ξέρω τι θα ακολουθήσει. «Εννοείται η οικογένεια μου είναι πάνω απ΄ όλα. Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερη ή πιο προστατευτική οικογένεια» Εξέχουσα θέση στη ζωή του έχει η σύντροφός του. Σύμφωνα με τον ίδιο το πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο είναι να μπορείς να μοιραστείς τις λύπες και τις χαρές με τον άνθρωπό σου. Η Σώτια είναι πάντα συνοδοιπόρος στις αποφάσεις του. Στην παρούσα φάση συγκατοικούν στη Λιέγη και τον έχει βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που προκύπτουν όσο κανείς. Μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η γλώσσα και μεγαλύτερη θυσία τα καλοκαίρια που χάνει. Μεγαλύτερη έλλειψη είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να ταξιδέψει όσο θα ήθελε. Ο προσωπικός χρόνος όπως μου εξηγεί για τον ποδοσφαιριστή είναι περιορισμένος και ως εκ τούτου πολύτιμος.

Βλέποντας πόσο προσιτός είναι, θεωρώ αυτονόητο ότι περιτριγυρίζεται από πληθώρα φίλων. Ο ίδιος με διακόπτει και μου εξηγεί ότι με την πάροδο των χρόνων αντιλήφθηκε ποιοι είναι πραγματικά δίπλα του. «Δεν είναι θέμα ποσότητας οι φίλοι. Θέλω να έχω λίγους, αλλά αληθινούς. Μου αρέσουν οι άνθρωποι που θα σταθούν στα δύσκολα δίπλα σου.» Για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος της καριέρας του δεν μου έδωσε σαφή απάντηση. “Δεν ξέρω τι θα κάνω. Ίσως και να ασχοληθώ με κάτι που να σχετίζεται με τον χώρο του ποδοσφαίρου, ίσως πάλι και όχι. Πραγματικά δεν γνωρίζω. Έχω ακόμη δρόμο μέχρι το τέλος της καριέρας μου. Θα το δούμε τότε”. Το μόνο που θα ήθελα να του ευχηθώ είναι να απολαύσει κάθε στιγμή μέχρι το τέλος και να συνεχίσει να εκπέμπει θετικότητα. Είμαι βέβαιη πως θα αγγίξει το όνειρό του.