Τί συμβαίνει στον εγκέφαλο μας κατά τη διάρκεια των διακοπών

Ζούμε σε μια κοινωνία η οποία είναι εθισμένη στην επιτυχία και χαρακτηρίζεται από εργασιομανία. Το να πάρουμε χρόνο για τον εαυτό μας και να αποσυνδεθούμε από τις πιέσεις της καθημερινής ζωής είναι αρκετά σημαντικό – ιδιαίτερα για τον εγκέφαλο μας.

Η ανάγκη για διακοπές

Για να λειτουργήσουμε, σπαταλάμε αρκετή ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου το 20% της ενέργειας που παράγει το σώμα μας. Αυτό το ποσοστό αυξάνεται κατά 5-10% επιπλέον όταν χρησιμοποιούμε ενεργά το μυαλό μας, όπως για παράδειγμα όταν γράφουμε ένα σημαντικό μήνυμα ή όταν κάνουμε υπολογισμούς.

Είναι σημαντικό λοιπόν, να αφιερώνουμε χρόνο για ξεκούραση, μακριά από το εργασιακό περιβάλλον και την καθημερινότητα. Το να κάνουμε διακοπές και να διερευνήσουμε νέα πράγματα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε το μυαλό μας υγιές και πιο παραγωγικό.

Η ξεκούραση είναι η ρίζα της δημιουργίας

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ενώ εργαζόμαστε, λειτουργούμε σε “focused mode”. Επεξεργαζόμαστε πολλές λεπτομερείς πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι είμαστε υπερβολικά κουρασμένοι! Οι διακοπές επιτρέπουν στον εγκέφαλο να απαλλαγεί από την οργανωσιακή-εργασιακή συμπεριφορά και έτσι να ξεκλειδώσει και να δημιουργήσει.

Οι διακοπές βοηθάνε να παρθούν πιο σωστές αποφάσεις

Είναι γεγονός ότι λειτουργάμε καλύτερα όταν δεν είμαστε κάτω από μεγάλη πίεση. Γι’ αυτό οι διακοπές πριν από μια εξέταση ή μια μεγάλη παρουσίαση, είναι μια εξαιρετική ιδέα για να χαλαρώσετε. Με αυτό τον τρόπο βελτιώνεται ιδιαίτερα η συγκέντρωση και η μνήμη. Χρειαζόμαστε ψυχολογική απόσταση από τη δουλειά μας για να κάνουμε καλές επιλογές.

Ξεκούραση μειώνει το στρες

Η χαλάρωση είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος. Όταν βρισκόμαστε σε αγχωτικό περιβάλλον, το σώμα μας αρχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες κορτιζόλης και επινεφρίνης (αδρεναλίνη).

Αυτή η αντίδραση του σώματος μας, γίνεται επικίνδυνη μακροπρόθεσμα και μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ασθένεια. Οι διακοπές βοηθούν στη μείωση χρόνιου άγχους αφού απομακρυνόμαστε από πιεστικές καταστάσεις και έτσι δίνουν στο σώμα την ευκαιρία να αναζωογονηθεί και να αποκαταστήσει τη ζημιά. Όλοι το χρειαζόμαστε.

Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν αφιερώνουμε χρόνο σ’ εμάς

Δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει το γεγονός ότι το χρόνιο στρες οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων άγχους και κατάθλιψης. Στα άτομα που δεν κάνουν διακοπές παρατηρούνται υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.

Δύο βδομάδες διακοπών μακριά από όλα είναι αυτό που χρειάζεστε για να βρείτε ξανά την ευτυχία. Κατά τη διάρκεια μεγάλων διακοπών, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες για να εξουδετερώσει τις επιβλαβείς επιδράσεις των ορμονών του στρες.

Επομένως μην υποτιμάτε την αξία των διακοπών. Φτιάξτε βαλίτσες και καλές διακοπές!

 

Της Ιωάννας Τζ.