ΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΨΗΛΑ!

Η πρωταθλήτρια στο άλμα εις ύψος Δέσποινα Χαραλάμπους βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά αποδεικνύοντας την έντονη προσήλωσή στον στόχο της.

Λίγο πριν κλείσει τα 19, η Δέσποινα έχει ένα αθλητικό βιογραφικό που θυμίζει εκείνα των μεγάλων καταξιωμένων αθλητών του άλματος εις ύψος. Μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στους Παγκύπριους γυναικών 2017 και 2018, τη δεύτερη θέση στους Αγώνες Μικρών κρατών Ευρώπης αλλά και πολλές άλλες διακρίσεις. Αυτός που διέκρινε το ταλέντο της στο άλμα εις ύψος ήταν ο δάσκαλος της κος. Μιχάλης, ο οποίος και την παρακίνησε να ξεκινήσει.

Βέβαια, όπως επισημαίνει η Δέσποινα ο πιο σημαντικός παράγοντας στην απόφαση της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα ήταν η στήριξη που έλαβε από την οικογένεια της και κυρίως από τον πατέρα της. Τα πλεονεκτήματα της στον αθλητισμό είναι πολλά. Έχει αυτοέλεγχο, αντίληψη του ρίσκου, αυτοεκτίμηση και αυτορρύθμιση. Επίσης είναι ένα άτομο που στοχεύει ψηλά και τα όνειρα της δεν έχουν σύνορα. Πρότυπά της είναι ο Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ, αθλητής του
άλματος εις ύψος από το Κατάρ αλλά και η προπονήτρια της, Αγνή Χαραλάμπους που επίσης ήταν αθλήτρια στο άλμα εις ύψος, κατείχε το Παγκύπριο ρεκόρ και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης, θαυμάζει τη Λεοντία Καλλένου που κατέχει τώρα το Παγκύπριο ρεκόρ στο άλμα εις ύψος και συμμετείχε επίσης σε Ολυμπιακούς αγώνες και πλέον κάνουν μαζί προπόνηση.

Όσον αφορά τις αγαπημένες της στιγμές στον αθλητισμό ξεχωρίζει κυρίως τις αποστολές με την Εθνική. «Όταν πάμε αγώνες στο εξωτερικό και είμαστε όλοι οι πρωταθλητές απ’ όλα τα αθλήματα του στίβου υπάρχει ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης και αλληλοκατανόησης». «Μπορούν να καταλάβουν τις θυσίες σου και τους κόπους σου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσεις ούτε τ άγχος, ούτε τη χαρά, ούτε και την απογοήτευση.

Αυτοί ξέρουν πως είναι», μας λέει και συμπληρώνει πως δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει στις αγαπημένες της στιγμές τις φορές που καταρρίπτει τα δικά της προσωπικά ρεκόρ: «Χωρίς υπερβολές, η πιο ωραία στιγμή είναι όταν κάνω προσωπικό ρεκόρ και βγω και στο βάθρο. Εκεί ξεχειλίζει ένα αίσθημα ικανοποίησης και ανακούφισης ότι τελικά κατάφερες να φτάσεις πιο ψηλά, ότι δεν πήγαν χαμένες οι προπονήσεις σου, ο χρόνος σου και η υπομονή σου που τελειώνει όταν είχες κάποια αποτυχία και πως επιβραβεύτηκε η επιμονή σου στις προσπάθειες».

Η ζωή ενός πρωταθλητή, όπως μας αναφέρει, είναι γλυκόπικρη. «Στην μια πλευρά υπάρχουν διακρίσεις, επιτυχίες, μετάλλια, γνωριμίες με άλλους αθλητές από ξένες χώρες, ταξίδια σε άλλες χώρες και πολλά άλλα. Από την άλλη πλευρά ένας αθλητής προπονείται άπειρες ώρες, πολλές φορές χάνει την υπομονή του, συχνά είναι κουρασμένος σωματικά αλλά και ψυχικά, χάνει σημαντικές στιγμές με την οικογένεια του, συναντήσεις με φίλους και τέλος, γνωρίζει τι σημαίνει αποτυχία από πρώτο χέρι. Παρολ’ αυτά, είναι κάτι μοναδικό, που δεν μπορεί οποιοσδήποτε να το κάνει, και φυσικά κάτι που μπορεί να σου μείνει σαν μια γλυκιά ανάμνηση στο μέλλον και εάν τα καταφέρεις να παραδειγματίσεις και αλλά πιο νέα παιδιά σε αυτό τον ξεχωριστό δρόμο».

Η Δέσποινα μας εξηγεί πως κάθε αγώνας είναι και διαφορετικός στόχος. Γι’ αυτό και όταν πετυχαίνει τον στόχο της
νιώθει πραγματικά ολοκληρωμένη. «Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Όταν πετύχω τον στόχο μου, δηλαδή να πάω καλά
σε ένα σημαντικό αγώνα, νιώθω ολοκληρωμένη. Μου αρέσει να βάζω μικρούς στόχους και να προσπαθώ να τους εκπληρώνω ( σκαλί-σκαλί)». Όσο για τους επόμενους στόχους της είναι να δώσει ακόμη περισσότερα και να πάει ακόμη πιο ψηλά και φυσικά να διακριθεί σε ακόμα πιο μεγάλους και σημαντικούς αγώνες.