Taking a Stand – Της Άντρης Λάμπρου

Επιτυχημένη, πολυτάλαντη και πανέμορφη. Η καταξιωμένη ηθοποιός Εβελίνα Παπούλια, έρχεται στην Κύπρο με αφορμή την θεατρική παράσταση «Δείπνο με φίλους» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού, όπου πρωταγωνιστεί μαζί με δημοφιλείς συναδέλφους της και παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Vantage μιλώντας για τη δουλειά, τους ρόλους που τη σημάδεψαν και φυσικά τη σχέση με τη κόρη της.


Έρχεστε στην Κύπρο αρχές Ιουλίου με αφορμή την παράσταση «Δείπνο με φίλους» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την κωμωδία που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία.

Ναι, πρόκειται για μια κωμωδία σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Βαλτινού και παίζουμε μαζί με τους καταξιωμένους συναδέλφους Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Φάνη Μουρατίδη και Λευτέρη Ζαμπετάκη. Παίζω πρώτη φορά θέατρο στην Κύπρο και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου. Είναι ένα έργο βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ που αξίζει ο κόσμος να παρακολουθήσει. Δεν μπορώ να πω πολλά,  αλλά αυτό που θα σας αποκαλύψω είναι πως στο έργο αυτό υπάρχει πολύ γέλιο και χιούμορ, παράλληλα όμως είναι συναισθημα- τικό και το σενάριο είναι τέτοιο που αλλάζει τα δεδομένο και σε κάνει να δεις τα πράγματα λίγο διαφορετικά!

Μικρή θέλατε να γίνετε χορεύτρια. Μιλήστε μας λίγο για τα παιδικά σας χρόνια και αυτή σας την επιθυμία.

Ήταν αυτό που αγαπούσα, ήταν το όνειρό μου, γι’ αυτό άλλωστε το σπούδασα. Πήγα στην Αμερική και σπούδασα στη σχολή της Μartha Graham και στην Omega Dance Company. Αργότερα, με απορρόφησε κατά κάποιο τρόπο το θεατρικό στοιχείο του χορού και στη συνέχεια το τραγούδι. Αγάπησα και τα τρία γι’ αυτό και δούλεψα στο καθένα ξεχωριστά με σπουδές ώστε να μπορώ να αποδίδω σε όλα καλά και φυσικά να μπορώ να τα συνδυάζω. Τόσο η υποκριτική, όσο και ο χορός και το τραγούδι είναι κομμάτια του εαυτού μου.

Σκεφτήκατε ποτέ τη ζωή σας χωρίς αυτά τα τρία; (υποκριτική, χορός και τραγούδι)

Για την ακρίβεια, ναι, μπορώ να την σκεφτώ. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτό δεν το λέω εγώ, είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά. Οπότε ναι, δεν μπορείς να ξέρεις πως θα σου τα φέρει. Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι πως δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς να κάνω κάτι που δεν αγαπώ. Όταν μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ τότε νιώθω γεμάτη!

Πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας;

Είμαι πολύ δουλευταρού και πεισματάρα όταν πρόκειται φυσικά για τη δουλειά μου. Στην προσωπική μου ζωή μου αρέσει ο χαβαλές, η πλάκα. Οι φίλοι μου μάλιστα που έχουν βγάλει κι ένα παρατσούκλι, με φωνάζου «το μικρό»! Ίσως γιατί πάντα έκανα παρέα συνήθως με μεγαλύτερους σε ηλικία. Γενικά μου αρέσει το χαμόγελο και η θετική πλευρά της ζωής.

Κεφάλαιο «Δύο Ξένοι». Μια σειρά σταθμός στην καριέρα σας. Τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό που έκανε τη σειρά να αγαπηθεί τόσο πολύ από το κοινό;

Εξαιρετικό σενάριο. Μόνο αυτό έχω να πω. Όταν υπάρχει ένα τόσο άρτιο σενάριο, οι ηθοποιοί απλά κάνουν τη δουλειά τους. Σε αυτό οφείλεται η επιτυχία των «Δύο Ξένων» και το πιστεύω πολύ. Φυσικά και πρέπει να συνδυαστεί όλο αυτό καλά αλλά από τη στιγμή που ο σκελετός ήταν τόσο καλός, τότε η επιτυχία ήταν δεδομένη.

Μαρίνα Κουντουράτου και Εβελίνα Παπούλια. Πως καταφέρατε να υποδυθείτε ένα τόσο κόντρα ρόλο με τόσο τεράστια επιτυχία;

Ο ηθοποιός αυτό κάνει! Δεν γίνεσαι ηθοποιός για να υποδύεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Από τη στιγμή που μου δίνεται ένας ρόλος όσο «κόντρα» ή κοντά σε εμένα κι αν είναι, θα γίνω ένα μαζί του. Θα γίνω ο άνθρωπος εκείνου του ρόλου. Αυτό απαιτεί η δουλειά μας και εμείς αντιμετωπίζουμε τον κάθε ρόλο ξεχωριστά ώστε να μπούμε σε αυτό που λέμε «πετσί του ρόλου».

Πιστεύετε ότι έχετε «στιγματιστεί» κατά κάποιο τρόπο από τους «Δύο Ξένους»;

Όχι, καθόλου! Το αντίθετο μάλιστα. Αν έχω κάνει ένα πράγμα καλά στη δουλειά μου θεωρώ πως είναι αυτό που είπα και πριν. Αντιμετωπίζω τον κάθε ρόλο ξεχωριστά και γίνομαι κάθε φορά ένα διαφορετικό πρόσωπο. Γι’ αυτό και έχω παίξει τόσους πολλούς και επιτυχημένους ρόλους είτε σε κωμωδία είτε σε τραγωδία, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στο θέατρο, επειδή δεν έχω «στιγματιστεί» μόνο με έναν.

Ισχύει ότι το σενάριο της σειράς άλλαξε λόγω του ότι μείνατε έγκυος την κόρη σας;

Όχι ακριβώς. Στο σενάριο έτσι κι αλλιώς έπρεπε να μείνω έγκυος, απλά με την εγκυμοσύνη της κόρης μου αναγκάστηκα να… γεννήσω πιο νωρίς! (γέλια)

Με την κόρη σας βλέπουμε ότι έχετε μια υπέροχη σχέση. Είστε αυτό που λέμε κλασσική μαμά;

Πιο παλιά μπορώ να πω ότι ήμουν. Τώρα πια η σχέση μου με την Αφροδίτη έχει αλλάξει. Έχει μεγαλώσει, έχει ωριμάσει, πλέον θα έλεγα πως η σχέση μας έχει εξελιχθεί σε περίπου φιλική παρά στην κλασσική περίπτωση μητέρας-κόρης.

 

Πρόσφατα σας είδαμε και μαζί στη σκηνή του MadWalk. Ποια είναι τα συναισθήματά σας τώρα που τη βλέπετε να μεγαλώνει και να ανοίγει τα δικά της φτερά στον χώρο του θεάματος;

Πάντα μια μαμά χαίρεται να βλέπει το παιδί της να εκπληρώνει τα όνειρά του και να εξελίσσεται. Η κόρη μου ξέρει τι θέλει, είναι πολύ δουλευταρού και πεισματάρα. Μοιάζουμε πολύ στον χαρακτήρα αλλά παράλληλα είμαστε τόσο διαφορετικές.

Ο ρόλος της Δάφνης στο «Μπρούσκο» ήταν επίσης πολύ αγαπητός. Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

Ήταν τέλεια! Τη Δάφνη την αγάπησα για αυτή την τρέλα που είχε και τον αυθορμητισμό της. Ήταν μια πολύ ωραία δουλειά!

Η συνεργασία σας με τον Ανδρέα Γεωργίου συνεχίστηκε και στο «Τατουάζ». Πρόσφατα δηλώσατε πως για την ώρα η συνεργασία αυτή φτάνει προς το τέλος. Υπάρχουν νέες προτάσεις στην τηλεόραση;

Υπάρχουν αλλά ποτέ δεν ξέρεις που θα καταλήξουν. Το σίγουρο είναι πως έχω καλυφθεί πλήρως στο θεατρικό κομμάτι. Αν προκύψει και κάτι τηλεοπτικά με χαρά θα το κάνω αρκεί να μου ταιριάζει.

Ποια είναι η σχέση σας με την Κύπρο;

Πάρα πολύ καλή! Αγαπώ την Κύπρο, αγαπώ τους ανθρώπους της. Έχω περάσει πολλές  ώρες δουλειάς εδώ, οι Κύπριοι είναι πολύ σωστοί, έχουν μια γλύκα, προσπαθούν πάντα για το καλύτερο, τους βγάζω το καπέλο σε ότι αφορά την δουλειά. Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην πω πως είχα μια υπέροχη συνεργασία με τον Ανδρέα Γεωργίου και τον Κούλη Νικολάου. Από θέμα επαγγελματικών συνθηκών βλέπω πολλές διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα ειδικά στον τομέα οργάνωσης, ωραρίου και τεχνικού εξοπλισμού. Τα τελευταία 2 χρόνια μάλιστα υπάρχει τεράστια βελτίωση στο κομμάτι αυτό.

Ποια στιγμή από την καριέρα σας θα σας μείνει αξέχαστη;

Η συνάντησή μου με την Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα στους «Δαίμονες» θα μου μείνει αξέχαστη. Ήταν μια πρόκληση για μένα να συμμετέχω σε αυτή την ροκ όπερα, ήταν πολύ δύσκολο και πολύ μαγικό. Και φυσικά ήταν τιμή μου να γνωρίσω αυτούς τους δυο καλλιτέχνες.

Ο ανταγωνισμός σε κάθε επάγγελμα είναι αναπόφευκτός πόσο μάλλον όταν είσαι ηθοποιός. Εσείς πως τον βιώσατε;

Δεν τον βιώνω. Ανταγωνίζομαι μόνο τον εαυτό μου. Κοιτάζω πάντα να γίνομαι εγώ καλύτερη. Δεν βλέπω τον λόγο να ανταγωνίζομαι κάποιον.

Τι θα θέλατε να σας φέρει το μέλλον επαγγελματικά και προσωπικά;

Επαγγελματικά θα ήθελα να μου δοθούν κι άλλες ευκαιρίες σε θέατρο και τηλεόραση εξίσου σημαντικές με όσα έχω κάνει και να αγαπηθούν το ίδιο. Προσωπικά, εύχομαι μόνο να συνεχίζω να ζω όσα όμορφα μου φέρνει η ζωή.

 

Συνέντευξη στην Άντρη Λάμπρου

Φωτογραφια: Γιώργος Καλφαμανώλης