STORYTELLER – Η φωτογραφία που άλλαξε το πρόσωπο του AIDS

Ο David Kirby ήταν ένας Aμερικανός ακτιβιστής που γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1957 σε μια μικρή πόλη του Ohio, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Από μικρός κατάλαβε ότι δεν έμοιαζε με τα αγόρια της ηλικίας του, έτσι όταν ένιωσε έτοιμος, αποφάσισε να μιλήσει στους γονείς του για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Η αντίδραση της οικογένειας του ήταν αρνητική, κάτι φυσιολογικό για τα δεδομένα της εποχής, έτσι ο έφηβος David Kirby αποφάσισε να εγκαταλείψει το σπίτι του.

Μετακομίζοντας στο Los Angeles όπου γρήγορα εντάχθηκε στην υφιστάμενη gay κοινότητα. Άρχισε να συμμετέχει στις διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των gay αλλά και να ενημερώνει τον κόσμο για την ασθένεια HIV/AIDS που βρισκόταν σε έξαρση.

Ο ιός HIV/AIDS θεωρείτο η “κακή ασθένεια”, υπό την έννοια ότι την είχαν συνήθως πόρνες, ναρκομανείς και gay, έτσι η κοινωνία τους περιθωριοποιούσε πολύ εύκολα. Επιπρόσθετα, η ιατρική δεν είχε μια σαφή εικόνα για το πώς θα αντιμετωπίσει τον ιό, που σε συνδυασμό με την αργή επώασή του, μεταδιδόταν πολύ εύκολα στους νέους που αντάλλασαν συντρόφους συνεχώς χωρίς να έχουν καμιά προφύλαξη.

Δυστυχώς, από το κύμα εξάπλωσης του ιού, δεν γλύτωσε ο David Kirby που διαγνώστηκε με HIV/AIDS το 1987, σε ηλικία 29 ετών. Γνωρίζοντας πως όσοι είχαν προσβληθεί από την αρρώστια βρίσκονταν ένα βήμα πριν τον θάνατο, αποφάσισε να αφιερώσει τον εναπομείναντα χρόνο του ενημερώνοντας τον κόσμο για την ασθένεια HIV/AIDS.

Μετά από λίγο καιρό, περίπου το 1989, όταν πλέον δεν μπορούσε να ζει μονάχος του, αφού ήθελε συνεχώς φροντίδα, επικοινώνησε με τους γονείς του και τους εξήγησε την κατάσταση. Οι γονείς του ενδιαφέρθηκαν να τον συναντήσουν, μετά από τόσα χρόνια, έτσι πήγαν να τον δουν στον νοσοκομείο που νοσηλευόταν.

Οι συνθήκες στα νοσοκομεία, όσον αφορά τους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από HIV/AIDS, ήταν απελπιστικές. Το νοσοκομειακό προσωπικό γνώριζε πολύ λίγα πράγματα για τον ιό έτσι τους είχαν στη απομόνωση αφού φοβόντουσαν μήπως και κολλήσουν και αυτοί τον ιό. Όπως θυμάται η μητέρα του, Kay Kirby, “μια από τις νοσοκόμες φοβόταν να του δώσει να κρατήσει το μενού με τα χέρια έτσι του φώναζε τα φαγητά από τον διάδρομο για να διαλέξει”.

Η οικογένεια Kirby, βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο, αποφάσισε να μεταφέρει άμεσα τον γιο τους στο Pater Noster House, ένα μικρό νοσοκομείο ειδικά για ασθενείς με HIV/AIDS, που βρισκόταν στο Columbus του
Ohio.

Στις αρχές του 1990, η κατάσταση του David Kirby χειροτέρεψε. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, γνώρισε την Peta (Patrick Church πραγματικό όνομα) όπου ήταν μισή Αμερικάνα και μισή Ινδιάνα Sioux. Η Peta ήταν τρανσέξουαλ ακτιβίστρια, που είχε την ασθένεια HIV/AIDS και δούλευε εθελοντικά στο Pater Noster House. Για τον David Kirby η Peta ήταν πολύ σημαντική. Αυτή, γνωρίζοντας πόσο δύσκολα περνούσε απάλυνε τον πόνο του μέσω μιας άνευ όρων αγάπης και ανθρώπινης συμπόνιας. Μέσω της Peta, ο David Kirby γνώρισε και την δημοσιογράφο Therese Frare, η οποία ήταν επίσης ακτιβίστρια. Ήθελε να μαζέψει όσο περισσότερες φωτογραφίες μπορούσε, προκειμένου να τις παρουσίασει σε ένα project της με θέμα τον ιό HIV/AIDS. Είχε ζητήσει άδεια από τον David Kirby, αν δεχόταν να τον φωτογραφίζει και αυτός απάντησε θετικά, εφόσον δεν θα έχει προσωπικό όφελος από αυτές αλλά θα τις χρησιμοποιεί για την ενημέρωση του κοινού.

Όσο περνούσαν οι μέρες η κατάσταση του David Kirby χειροτέρευε απότομα. Στις 5 Μαΐου, αφού ψιθύρισε στο αυτί των γονιών του “είμαι έτοιμος” άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας δίπλα του τους γονείς του, όπως ακριβώς ήθελε. Η Therese Frare, που ήταν εκεί την στιγμή που ξεψυχούσε, απαθανάτισε τις τελευταίες του στιγμές έχοντας την άδεια από τους γονείς του.

Οι τελευταίες φωτογραφίες του David Kirby, να ξεψυχά στην αγκαλιά των γονιών του, κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 1990, στο περιοδικό LIFE, προκαλώντας ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στους Αμερικάνους. Η φωτογραφία απέκτησε μάλιστα το
2ο βραβείο του World Press Photo έχοντας σαν τίτλο “η φωτογραφία που άλλαξε το πρόσωπο του HIV/ AIDS”.

Δυο χρόνια αργότερα, το 1992, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε εκ νέου από την United Colors of Benetton σε μια καμπάνια τους, σοκάροντας πραγματικά το παγκόσμιο που δεν ήταν ενήμερος για τον ιό HIV/AIDS. Αυτή η ενέργεια εξόργισε την Καθολική Εκκλησία, αφού όπως υποστήριζε, η φωτογραφία αυτή μοιάζει στην εικόνα Της Παναγίας που κρατάει Τον Ιησού μετά την σταύρωση. Πέραν της Καθολικής Εκκλησίας η φωτογραφία έτυχε κριτικής και από την gay κοινότητα.

Οι γονείς δεν είδαν καθόλου έτσι το θέμα αφού σε συνέντευξη του πατέρα του Bill Kirby, το 2012 είπε, “η United Colors of Benetton δεν μας χρησιμοποίησε. Αντιθέτως, εμείς χρησιμοποιήσαμε αυτούς αφού η φωτογραφία ταξίδεψε παντού ενημερώνοντας όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς ήθελε ο David Kirby”. Όσον αφορά την Peta, που έζησε μέχρι το 1992, οι γονείς του David Kirby στάθηκαν κοντά της μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η Therese Frare, που έγινε παγκόσμια γνωστή μέσω της φωτογραφίας του David Kirby, τήρησε την υπόσχεση της αφού δεν κέρδισε χρήματα απ’ αυτήν.

Μέχρι σήμερα δίδει τις φωτογραφίες που τράβηξε την τότε εποχή πάντα δωρεάν.