Πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς

Ο Γιαννάκης Χατζηγιώργης έχει ψηφιστεί ως εθελοντής της χρονιάς. Προσφέροντας ανιδιοτελώς χρόνο για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, δείχνει έμπρακτα τι σημαίνει “νοιάζομαι για τον Πλησίον”.

Ο Γιαννάκης Χατζηγιώργης ήταν ο μεγάλος νικητής στην Κατηγορία ‘‘Ενεργοί Πολίτες 18+’’ στα Πρώτα Βραβεία Εθελοντών Εργαζομένων και Ενεργούς Πολιτότητας. Η ύψιστη αυτή διάκριση αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας
αφιερωμένης στην ανιδιοτελή προσφορά και το απαύγασμα μιας βιοθερίας γεμάτης ανθρωπιστικά συναισθήματα.

Όταν το 2013 αφυπηρέτησε από διεθυντική θέση στην τράπεζα, η αφειδώλευτη αγάπη του προς τον συνάνθρωπο και η ανάγκη για προσφορά μετά τη μεγάλη κρίση, τον οδήγησε στο Κέντρο Προσφοράς και Αγάπης Άγιος Χριστόφορος. Έκτοτε, ο κ. Γιαννάκης κάνει την διανομή του ζεστού φαγητού καθημερινά σε σπίτια απόρων οικογενειών και ηλικιωμένων προσφέροντας τους ταυτόχρονα συμπαράσταση και πάρα πολλή αγάπη. Επίσης, πηγαίνει στα περιβόλια και στη ΣΕΔΙΓΕΠ και φορτώνει από τους παραγωγούς φρούτα και λαχανικά για να τα διανέμει μαζί με το ζεστό φαγητό σε άπορες οικογένειες. Συνάμα πριν και μετά τη διανομή του φαγητού, επισκέπτεται το Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων και αναπήρων και τους κρατά συντροφιά.

Η ενασχόλησή του με την εθελοντική προσφορά σε καθημερινή βάση, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, τον γεμίζει, του δίνει δύναμη, χαρά και ζωή. Καθημερινά αντικρύζει τον ανθρώπινο πόνο, την κοινωνική αδικία και αναλγησία, αλλά και τον αέναο αγώνα ορισμένων συναθρώπων μας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Ως μεγαλύτερη ανταμοιβή του θεωρεί τις ευχές που παίρνει από τους ηλικιωμένους, ενώ δεν θα ξεχάσει ποτέ τα συγκινητικά λόγια μιας γιαγιάς: ‘‘Σε ευχαριστώ που κατεβαίνεις κατά τη διανομή. Είμαι ολομόναχη. Η πρωινή ‘καλημέρα΄ και τα δύο τρία λεπτά ανθρώπινης επικοινωνίας ήταν αυτό που μου έλειπε περισσότερο’’.

Αυτό που διακρίνει περισσότερο τον κύριο Γιαννάκη είναι ο αξιαγάπητος χαρακτήρας του. Είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, δοτικότητα και αυθορμητισμό, ταπεινός και μετριόφρων. Η ευγένεια, το χαμόγελο και η αθωότητά του είναι, θα λεγάμε, στοιχεία βγαλμένα από άλλες εποχές.

Η ευγενική φυσιογνωμία και τα ανθρωπιστικά συναισθήματα του κυρίου Γιαννάκη αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Στο πρόσωπό του βλέπουμε όλους εκείνους τους ακούραστους εθελοντές που με περίσσευμα ψυχής, αίσθημα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης καταθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην απάλυνση του ανθρώπινου πόνου και στην οικοδόμηση μιας καλύτερης, δικαιότερης και ανθρωπινότερης κοινωνίας.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει για το βραβείο του: ‘‘Στο πρόσωπό μου βραβέβευται το ΚΕΠΑ και όλοι οι άνθρωποι που καταθέτουν καθημερινά την ψυχή τους και προσφέρουν ποικιλοτρόπως, ώστε όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν καθημερινά τις προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όλοι οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στο ΚΕΠΑ επιτελούν ένα θεάρεστο έργο. Είναι πραγματικά συγκινητικό το γεγονός ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το έργο του ιδρύματος και πολλοί συμπολίτες μας ενισχύουν τη δράση του ποικιλοτρόπως. Εύχομαι ο εθελοντισμός να γίνει τρόπος ζωής και βίωμα όλων και περισσότερων ανθρώπων στο μέλλον.. Γι’ αυτό παροτρύνω όλους τους ανθρώπους να προσφέρουν εθελοντικά στα κοινά. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Πέντε με δέκα λεπτά λεπτά αρκούν για να ταϊσεις ένα ηλικιωμένο, να απαλύνεις τη μοναξιά του, να προσφέρεις οικονομική βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, να σώσεις ένα αδέσποτο, να δώσεις χαρά και αγάπη στον κόσμο’’.