Πίσω στον Χρόνο: Εγκαίνια του οικίματος της ΕΝΠ στις 4 Μαΐου 1980

Το οίκημα της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου αποτελεί αναμφίβολα σήμα κατατεθέν και σημείο αναφοράς για το Παραλίμνι.

Αποτελεί τον χώρο συνάθροισης του κάθε βέρου Παραλιμνίτη, νέου και ηλικιωμένου, πεδίο συζήτησης για θέματα που αφορούν την αγαπημένη τους ομάδα, την κοινωνία, την πολιτική και φυσικά, τον χώρο συνάντησης των φιλάθλων πριν το γήπεδο. Ποιά είναι όμως η ιστορία που κρύβεται πίσω από το εικονικό αυτό κτήριο και ποιά τα γεγονότα που μεσολάβησαν μέχρι την ανέγερση του; Αυτά θα εξετάσει στο παρόν τεύχος το Retromania κάνοντας μία σύντομη
αναδρομή στο παρελθόν μέσω του φωτογραφικού φακού.

Άγνωστο στους νεότερους, είναι το γεγονός ότι το σωματείο της Ένωσης αρχικά στεγαζόταν σε διαφορετικό οίκημα από το σημερινό. Συγκεκριμένα από το 1960 τα γραφεία του βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του κτηριακού συγκροτήματος των τεσσάρων Σωματείων της κοινότητας (Ε.Ν.Π., Π.Ε.Κ., Ε.Χ.Α.Ν., Σ.Ε.Κ.). Μάλιστα, τα εγκαίνια του οικήματος εκείνου τέλεσε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος και πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριος ο Γ’ το 1963.

Με την πάροδο των χρόνων το παλιό οίκημα αποδεικνύεται πολύ μικρό για να χωρέσει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και τις αυξανόμενες ανάγκες του Παραλιμνίτικου Σωματείου. Ιδιαίτερα μετά την άνοδο των “Βυσσινί” στην Α’ Κατηγορία της Κ.Ο.Π. το 1969, η ανέγερση ενός νέου και σύγχρονου οικήματος καθίσταται επιτακτική ανάγκη. Μετά από περιπλάνηση μερικών ετών σε διάφορα κτήρια χωρίς επιτυχία, το 1978 παίρνεται από το τότε Διοικητικό Συμβούλιο επί προεδρίας Λοΐζου Λοϊζίδη, η απόφαση για δημιουργία μόνιμης στέγης για την Ε.Ν.Π., όπως άλλωστε αρμόζει σε όλα τα μεγάλα
σωματεία.

Η διοίκηση της Ένωσης έρχεται σε συμφωνία με την Εκκλησία Κύπρου για αγορά κτήματος τεσσάρων στρεμμάτων γης αξίας £20.000 εκ των οποίων η Ε.Ν.Π. πληρώνει μόνο τις £10.000 με τις υπόλοιπες £10.000 να θεωρούνται σαν εισφορά της Εκκλησίας προς το Σωματείο.

Για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για ανοικοδόμηση του οικήματος επιστρατεύονται και κινητοποιούνται σύσσωμοι όλοι οι Παραλιμνίτες. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά συγκινητική. Οργανώσεις, σωματεία, τοπικές αρχές, ιδιώτες, επιφανείς και μη πολίτες, οργανώσεις αποδήμων, γνωστοί και άγνωστοι, έβαλαν ο κάθε ένας το δικό του λιθαράκι για την επίτευξη του κοινού στόχου, καταφέρνοντας να συγκεντρώσουν -το πολύ μεγάλο για την τότε εποχή- ποσό των £20.000. Τέλος, τον σχεδιασμό και υλοποίηση των εργασιών αναλαμβάνει αφιλοκερδώς το Τεχνικό Γραφείο του κ. Χριστάκη Οικονόμου.

Παράλληλα για να συμπληρωθεί το ποσό που υπολείπεται, το Σωματείο συνάπτει δάνειο από τη Σ.Π.Ε. Παραλιμνίου και χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων από τις μεταγραφές Δημήτρη Οικονόμου και Δημήτρη Κίζα στον Παναθηναϊκό.

Το οίκημα ανοικοδομείται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την Κυριακή, 4 του Μάη 1980, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος ο Α’ τελεί τα επίσημα εγκαίνια του νέου οικήματος παρουσία επισήμων, μελών και φίλων του Σωματείου και πλήθους κόσμου. Ο πόθος και το όνειρο χιλιάδων Παραλιμνιτών φιλάθλων έχει πάρει επιτέλους σάρκα και οστά ! Το νέο οίκημα αποτελεί το καμάρι του Σωματείου της Ένωσης και στολίδι του Παραλιμνίου. Το νέο οίκημα αποτελεί μέχρι τις μέρες μας τον πυρήνα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται οι διεργασίες του Σωματείου της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου. Στο οίκημα κατοικεί και εδρεύει το αθάνατο πνεύμα της Ένωσης. Στους νέους και ηλικιωμένους που συχνάζουν καθημερινά για να πιουν το καφεδάκι και να πουν τα νέα τους θα συναντήσεις κάτι κοινό. Την άσβεστη αγάπη για την Ομάδα. Την άσβεστη αγάπη για το Παραλίμνι.

Ευχαριστίες στον κύριο Μάριο Μακρόνησο και την ιστοσελίδα www.enosara.com για την παραχώρηση του υλικού.