Ωραίοι Ξενιτεμένοι

ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ VANTAGE ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΞΑΝ ΞΑΝΑ ΠΙΣΩ. ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΥΨΗΛΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ.

ΜΟΔΈΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΛΟΝΔΙΝΟ

H Μοδέστα Χριστοδούλου κατάγεται από το Φρέναρος. Πήρε τη μεγάλη απόφαση να φύγει στο εξωτερικό όταν λίγο η οικονομική κρίση το 2013 και λίγο οι συνθήκες τα έφεραν να βρεθεί άνεργη. Με βαριά τότε καρδιά και ανάμικτα συναισθήματα εγκαταστάθηκε στην Αγγλία και αρχικά στο Λιντς όπου δούλεψε ως καθηγήτρια Γαλλικών και Ισπανικών. Το 2017 αποφάσισε να μετακομίσει στο Λονδίνο. Πλέον και για τον επόμενο χρόνο εργάζεται από τη θέση του Head of French σε σχολείο. Είναι σχεδόν έξι χρόνια στην Αγγλία και απολαμβάνει κάθε λεπτό. Της λείπει η οικογένεια της, οι φίλοι, ο ήλιος, η θάλασσα. Οι ρυθμοί της ζωής στο Λονδίνο είναι πολύ γρήγοροι, η ζωή πολύ ακριβή και οι άνθρωποι λιγότερο προσιτοί. Εντούτοις, αυτή τη στιγμή δηλώνει στα καλύτερα της επαγγελματικά και η επιστροφή στην Κύπρο φαντάζει προς το παρόν απίθανη, καθώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες δουλειάς στον τομέα της. Η συμβουλή της σε όσους ψάχνουν δουλειά ή σκέφτονται να μεταναστεύσουν. «Μην σας φοβίζει το άγνωστο.»

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΓΚΟΥ
ΛΟΝΔΙΝΟ

«Όταν είχα έρθει Αγγλία για σπουδές το Σεπτέμβρη του 2009 δεν είχα κάνει πλάνα για το μέλλον. Τελειώνοντας τις σπουδές το καλοκαίρι του 2013 πίστευα πως η εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό θα μου προσφέρει σημαντικά εφόδια για το μέλλον. Πέντε χρόνια μετά, δεν μετανιώνω την απόφαση να μείνω Αγγλία, αφού ο ρόλος μου σαν Operations Manager
μιας εταιρείας μέλος ενός ομίλου που δραστηριοποιείται ανά το παγκόσμιο μου έχει επιφέρει σημαντικά οφέλη. Αν και μου λείπει η οικογένεια, οι φίλοι και ο τρόπος ζωής της Κύπρου, έχω μάθει να απολαμβάνω τη ζωή στην Αγγλία και η επιστροφή είναι μάλλον απίθανη. Οι ευκαιρίες εδώ είναι πολλές και ο υφιστάμενος ανταγωνισμός γεννά την ανάγκη συνεχούς αυτοβελτίωσης. Αν θα μπορούσα να διαλέξω κάτι στο οποίο προέχει ο εργασιακός τομέας εδώ είναι η διαφορά αντικειμενικότητας που επικρατεί και η επιβράβευση της «σκληρής» δουλειάς. Το να βρίσκεσαι σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και η συναναστροφή με άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα ανοίγει τους ορίζοντες και σε αναγκάζει να δεις την ζωή με άλλη προοπτική.»

ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΤΣΙΒΙΚΑ
ΛΟΝΔΙΝΟ

O Γεώργιος Τσιβίκα κατάγεται από το χωριό Αυγόρου. Μόλις έχει μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους. Εργάζεται στο The Ivy Restaurant, το οποίο βρίσκεται στο Covent Garden σαν Pastry
Chef De Partie. Είναι πολύ ευτυχισμένος αφού ζει μια φανταστική ζωή όπως την ονειρεύτηκε σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο, αφού το εστιατόριο που εργάζεται ασχολείται με την αφρόκρεμα του Λονδίνου και όχι μόνο. Οι
μισθοί είναι υψηλοί ιδιαίτερα με την προαγωγή από εκπαιδευόμενος ζαχαροπλάστης σε Pastry Chef De Partie σε μόλις 4 μήνες. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος της μόνιμης μετακόμισης. Σε όλους τους νέους θα προέτρεπε να κάνουν αυτό το βήμα, αφού στο εξωτερικό υπάρχουν ευκαιρίες για μεγάλες καριέρες.

ΑΝΤΡΈΑΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ
ΠΡΑΓΑ

O Αντρέας Αυξεντίου το 2005, μετακόμισε στην Τσεχία, όπου σπούδασε ιατρική στην 1η Ιατρική Σχολή του Καρόλου στην Πράγα. Δούλεψε για 6 χρόνια στο Liberec, στο 3ο μεγαλύτερο Καρδιολογικό Κέντρο της Τσεχίας, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, τεχνογνωσία και παίρνοντας τον τίτλο του ειδικού καρδιολόγου. Εκεί συνεχίζει μέχρι σήμερα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν υπεύθυνος βάρδιας στα Επείγοντα. Είναι πατέρας 2 παιδιών, του Νικόλα και Θωμά Πέτρου. Από την Κύπρο του λείπει η γαλήνη που του προσφέρει το μπλε της θάλασσας, οι φίλοι και οικογένεια. Πάντα είχε την επιθυμία να γυρίσει πίσω στην Κύπρο, αλλά νίκησε η αγάπη του για την καρδιολογία, η απαράμιλλή ομορφιά
της Πράγας και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ιατρικής στην Τσεχία. «Μέσω του εξαιρετικού συστήματος υγείας στην Τσεχία μπορώ να προσφέρω στον ασθενή μου τα καλύτερα φάρμακα και φροντίδα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο ασθενής οποιοδήποτε κόστος, χωρίς μακριές λίστες αναμονής. Προερχόμενος από ένα χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, πριν φύγω για σπουδές στα 20 μου χρόνια, δεν θα μπορούσα ποτέ ούτε να φανταστώ ότι σε 15 χρόνια θα γινόμουν ο προσωπικός καρδιολόγος διάφορων εξεχουσών προσωπικοτήτων της πολιτικής ζωής της Τσεχίας. Σήμερα μπορώ να πω ότι με πολλή προσπάθεια, επιμονή, υπομονή, αλλά κυρίως αγάπη για αυτό που κάνεις, γίνονται θαύματα.»

ΣΑΚΗΣ ΠΥΡΙΛΛΗΣ
ΧΟΝΓΚ ΓΚΟΝΓΚ

Ο Σάκης Πυρίλλης κατάγεται από το Παραλίμνι. Εργάζεται ως αρχιλογιστής στη Fiduserve Corporate Services Limited. «Όταν έγινε η πρόταση και σε έμενα και τη σύζυγό μου να εργαστούμε στο Hong Kong δεν χρειάστηκε να το πολυσκεφτούμε, αφού τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά. Σου δίνονται μια φορά στη ζωή. Δύο χρόνια μετά δεν μετανιώνω για την απόφαση που πήραμε. Γνωρίσαμε πολλούς και ενδιαφέροντες ανθρώπους, πολιτισμούς και επισκεφτήκαμε μέρη τα οποία δεν φανταζόμασταν ποτέ. Η συμβουλή μου προς όλους είναι να μην φοβούνται να ρισκάρουν και η ζωή θα τους ανταμείψει.

ΑΙΓΛΗ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ
ΣΙΑΤΛ

Η Αίγλη Σταυρινού έχει ενταχθεί στο δυναµικό της BOEING αποδεικνύοντας µας πως ακόµα και τα πιο τρελά όνειρα µπορούν να βγουν αληθινά.«Πάντα µου άρεσαν οι κατασκευές και τα κτίρια. Έτσι, το 2006 αποφοιτώντας το Λύκειο Παραλιμνίου έφυγα για την Αγγλία να διεκπεραιώσω τις σπουδές µου ως πολιτικός µηχανικός. Μετά αποφάσισα να συνεχίσω τις µεταπτυχιακές µου σπουδές στον ίδιο κλάδο, στην Αµερική, όπου και κατέληξα στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Νέας Υερσέης (NewJe rseyInstituteofTechnology, NJIT). Η Αμερική είναι µια τεράστια χώρα και αποτελεί ψηφιδωτό όλων των λαών και πολιτισμών του πλανήτη. Στα 4 χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα µου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους από διάφορα µέρη του κόσµου από διάφορα πολιτικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά φόντα. Κάθε κύκλος έχει το τέλος του. Η ζωή στην Αµερική είναι προσωρινή. Προς το παρόν θα προσπαθήσω να µαζέψω όσα εφόδια µπορώ για να εξελιχτώ όσο πιο πολύ µπορώ ως µηχανικός και θα επιστρέψω πίσω να τα εφαρµόσω. Έχω µια υπέροχη οικογένεια και υπέροχους φίλους που µε περιµένουν εναγωνίως να επιστρέψω πίσω γι’ αυτό δε σκοπεύω να µείνω για πάντα εδώ.»