ΩΔH ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ – του Ζανέττου Λουκά

Είναι Σάββατο πρωί και ο ανοιξιάτικος ήλιος σιγομπαίνει στο δωμάτιο. Ανοίγω τα μάτια. Μου παίρνει ένα δίλεπτο και αμέσως επανέρχομαι πίσω στην τελευταία σκέψη της Παρασκευής πρώτού με πάρει ο ύπνος. 8 Μαρτίου. Ημέρα της γυναίκας. Έχοντας ξεπεράσει τη μικρή επέλαση αρκετών φεμινιστικών σλόγκαν στα social media με ύφος «Ζήτω η γιορτή της γυναίκας» και «Women Power», τα οποία έχουν μικρή διάρκεια με ημερομηνία λήξης την επομένη, σκέφτομαι το πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι γυναίκες έπαιρναν τα ηνία του πλανήτη. Εξ ολοκλήρου. Τα κλειδιά ντε! Πισωφέρνοντας λίγο τις σκέψεις μέσα στο κεφάλι μου, σκεφτόμουν ότι ίσως να ήταν λίγο μπανάλ και παλιομοδίτικο να γράψω ένα άρθρο για τις γυναίκες του κόσμου, από τη στιγμή που είναι Απρίλιος και η επίσημη γιορτή της γυναίκας είναι Μάρτιο. Εκεί όμως εντοπίζω το πρώτο λάθος που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες. Θυμούνται τα δικαιώματα τους εκείνη την ημέρα.

Ο άντρας έχοντας κατακτήσει με μεγάλη ευκολία τα ηνία του πλανήτη εδώ και περίπου 200.000 χρόνια απέδειξε μέχρι σήμερα ότι μπορεί εύκολα να γίνει καταστροφικός. Το χρήμα έχει γίνει πρωταρχικός στόχος, όπου τοποθετεί τον άντρα στην λέσχη των ισχυρών, αφού ως γνωστό χρήμα και δόξα μετατρέπουν τα αμούστακα αγόρια σε άτρωτους κουστουμαρισμένους τεντιμπόηδες. Ο άντρας είχε φτιάξει από παλιά ένα πλανήτη όπου τα πάντα να ήταν βολικά γι’ αυτόν. Έφτιαξε τους θεούς, οι οποίοι ως επί το πλείστον ήταν καθαρόαιμα αρσενικά. Μετέτρεψε την εργασία ως ένα καθαρά ανδροκρατούμενο μέρος, κάτι το οποίο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Βρήκε τα χόμπι και τα σπορ που του έφτιαχναν τη διάθεση και άραξε με μία μπύρα στον βολεμένο του καναπέ αφήνοντας τη γυναίκα να καθαρίζει αυτόν και τα παιδιά που περηφανεύεται ότι της έκανε.

Προσωπικά έχω κουραστεί και πιστεύω και ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη μας με τις κομπλεξικές αλαζονείες του κάθε μπακάλη πολιτικού, ο οποίος κατέχει μία θέση Προέδρου, Βουλευτή, Δημάρχου σε ένα καθαρά σκουριασμένο σύστημα όπου “τα πάντα ρει” – μαζί με το χρήμα. Ζούμε σε ένα παράλογο και παρανοϊκό πλανήτη, ο οποίος είναι καθαρά ανδροκρατούμενος. Καιρός λοιπόν αυτό το καθεστώς να αλλάξει. Κουραστικά να βλέπω τους άντρες να παλεύουν για μία θέση που μπορούν να πάρουν μεγάλες αποφάσεις και οι γυναίκες να βολεύ- ονται με τον τίτλο πρέσβειρα «καλής θελήσεως», που φαντάζεται ο κάθε ένας από εμάς το γυναικείο υποκείμενο εξουσίας ως το καλό, μητρικό αντικείμενο του πόθου του. Είναι καιρός λοιπόν όπου οι γυναίκες θα πρέπει να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του στάτους κβο και να πάρουν θέσεις που θα μπορούν να αξιοποιήσουν σωστά για το καλό του πλανήτη.

Να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Να δείξουν τις δικές τους ικανότητες. Να αποδείξουν ότι δεν είναι τελικά ένα ασθενές φύλο, αλλά το αντίθετο, ένας δυνατός οργανισμός όπου μπορεί να αποκτήσει μία θέση δίπλα στον άντρα ίσάξια. Θα χαρώ να δω γυναίκες Υπουργούς, Βουλευτές, Δημάρχους, Διευθυντές, Προέδρους αλλά και Πλανητάρχες. Δεν θα είναι εύκολο διότι το σύστημα είναι καθαρά ανδροκρατούμενο, όμως οφείλουν να προσπαθήσουν.

Τον Ιανουάριο του 2017, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια ανερχόταν στο 23% όταν το 2013 οι γυναίκες ως αρχηγοί κρατών άγγιζαν το 8% και μόλις το 2% κάλυπταν προεδρικές θέσεις. Ας μη γελιόμαστε όμως. Αν και ο αριθμός των γυναικών στην πολιτική και τον επιχειρηματικό κόσμο έχει αυξηθεί, οι άνδρες εξακολουθούν να κυβερνούν τον κόσμο. Οι γυναίκες αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά το 77% των εθνικών βουλευτών είναι άνδρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 2016. Μόνο δύο χώρες στον κόσμο – η Ρουάντα και η Βολιβία – έχουν περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες στην κυβέρνηση.

Οι Γυναίκες, αναλαμβάνοντας στα χέρια τους την εξουσία εντός του ανδροκρατικού συστήματος στο οποίο ζούμε, καλούνται να προσαρμοστούν πλήρως με το ανδρικό πρότυπο του ρόλου, σε βάρος της γυναικείας ταυτότητάς τους. Πιστεύω προσωπικά ότι οι γυναίκες μεταφέρουν ένα άλλο «άρωμα» στην εξουσία: στην ψυχρή, εγωκεντρική κομπλεξική «λογική», αντιπαραβάλλεται η αξία του συναισθήματος, της «καρδιάς». Η γυναίκες, είναι λιγότερο επιθετικές, πιο ειρηνικές, πιο συνεργάσιμες, αφού στην ψυχολογία τους υπερισχύει μία πιο μαλακή αντίληψη.