Ο Οδυσσέας πάντα θα φεύγει από την Ιθάκη – Του Ζανέττου Λουκά

Είναι μέρες που νιώθω ότι είμαι κολλημένος στην ίδια γραμμή και ακολουθώ το πρόγραμμα της καθημερινότητάς μου. Στην αρχή το αποδέχομαι, στη συνέχεια με τσαντίζει και στην πορεία εκτονώνομαι. Επιθυμώ κάτι συναρπαστικό και διαφορετικό. Λαχταρώ νέες εμπειρίες και νέες προκλήσεις. Τότε σκέφτομαι ότι το ταξίδι είναι η απόδραση μου. Η “αδρεναλίνη” στο σώμα που τόσο αναζητώ για να ξαναγεννηθώ ως άνθρωπος. Ο διακαής πόθος και η αγωνία για το που μπορώ να φτάσω σε λίγες ώρες κάνει το κορμί μου να ιδρώνει. Ναι! Ο άνθρωπος γεννήθηκε για να ταξιδεύει.

Φιλοσοφώντας για χρόνια το παρών θέμα ανακάλυψα ότι μία «ταξιδιάρα ψυχή» είναι καταδικασμένη να είναι πάντα βασανισμένη. Μα πως μπορεί το σώμα και το πνεύμα να καταλαγιάσει σε μία καρέκλα όταν έχει γευτεί το νέκταρ της ζωής;

Πάντα πίστευα ότι η μάθηση είναι ένας ισχυρός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν. Θέλουν να βιώσουν κάτι άγνωστο και να κερδίσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις. Ταξιδεύοντας τον κόσμο είναι πιο εκπαιδευτικό από ένα πτυχίο Πανεπιστημίου. Αυτή η συνοπτική πορεία που έχει ο άνθρωπος για να ανακαλύψει πώς ζει ο υπόλοιπος κόσμος στην πραγματικότητα καλύπτει θέματα όπως η ιστορία, η γεωγραφία και η κοινωνιολογία. Κάθε προορισμός έχει κάτι μοναδικό για να διδάξει τους επισκέπτες, και βυθίζοντας σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο είναι η καλύτερη μαθησιακή εμπειρία.

Οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν για να μάθουν κάτι συγκεκριμένο: μια νέα γλώσσα, μια νέα κουζίνα, πτυχές μιας διαφορετικής κουλτούρας ή μια βαθύτερη εκτίμηση της πίστης ή της πνευματικότητας. Ως «μπόνους», κερδίζουν περισσότερα από το συγκεκριμένο στόχο τους. Αποκτούν επίσης συνείδηση για νέα έθιμα, πολιτισμούς, ανθρώπους και τόπους. Ανακαλύπτουμε μέσα από τα ταξίδια πόσο επινοητικοί γινόμαστε όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε νέα μέρη, ανθρώπους αλλά και εμπειρίες. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων μας φέρνει χαρά και ενέργεια για μελλοντικές δοκιμές. Συνειδητοποιούμε πόσο ικανοί είμαστε και οικοδομούμε ξανά από την αρχή την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Το μυαλό μας υποδέχεται με χαρά όλες αυτές τις καινούριες εμπειρίες. Μία νέα γλώσσα, ένα νέο μέρος είναι πάντοτε καλοδεχούμενο. Ακόμη και αν δεν μας αρέσει. Η συνάντηση ανθρώπων από άλλα μέρη μας δείχνει ότι η άποψή μας για τον κόσμο δεν είναι η ίδια με αυτή των άλλων, καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο διαφορετική είναι η ζωή σε άλλο μέρος μέχρι να φτάσουμε εκεί. Επιστρέφουμε πίσω στον τόπο μας με διαφορετικές ιδέες και δυνατότητες.

Με την έκθεση σε νέους τόπους, ανθρώπους και πολιτισμούς, αναπτύσσουμε μια ευρύτερη άποψη του κόσμου, όπου μας κάνει έναν καλύτερα στρογγυλεμένο παγκόσμιο πολίτη. Πιστεύω ότι είναι μία μεγάλη ανταμοιβή και ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγαπούν να ταξιδεύουν. Η εξερεύνηση ενός άλλου χώρου πάντοτε μας δίνει μια νέα εκτίμηση για το μέρος που ζούμε, τη χώρα μας, την πραγματική ζωή, τη δική μας «Ιθάκη». Μόλις επιστρέφουμε, νιώθουμε τυχεροί που ζούμε. Και ανακαλύπτουμε ξανά ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλο μέρος όπως το σπίτι μας.

Ταξίδεψε άνθρωπε, δες, μυρίσου, άκου. Άσε τον φόβο, την αγωνία, το άγνωστο να σε παρασύρουν σε νέες πατρίδες. Παράτα για λίγο την ξέγνοιαστη καθημερινότητά σου και αφέσου ανοικτά στο απρόοπτο, την έκπληξη, το καινούργιο, που σε φέρνουν κοντύτερα σε τόπους κι ανθρώπους διαφορετικούς, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να γνωρίσεις καλύτερα όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό.