Ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει – Της Βέρας Κοσμά

“Ο καθένας παίρνει ό,τι του αξίζει”… Μια φράση που όλοι έχουμε πει σε κάποια φάση της ζωής μας. Είτε για να παρηγορήσουμε τους εαυτούς μας, είτε όταν μετά από συνεχείς αποτυχίες κάποιος πετυχαίνει τους στόχους του. Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Στη ζωή δεν παίρνουμε αυτό που μας αξίζει αλλά αυτό που ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ότι μας αξίζει.

Μου πήρε αρκετά χρόνια να φτάσω σε αυτό το συμπέρασμα. Σκέψου πόσες φορές γνώρισες άτομα ικανά με ταλέντο και προσωπικότητα, που μπορούσαν να ανέβουν πολύ ψηλά στην επαγγελματική τους καριέρα και όμως έμειναν κολλημένοι σε καταστάσεις επειδή οι ίδιοι δεν πίστευαν στους εαυτούς τους;  Σκέψου πόσες φορές έχεις γνωρίσει άτομα που ήταν εγκλωβισμένοι σε λάθος σχέσεις επειδή πίστευαν πως δεν μπορούν να μείνουν μόνοι ή πως δεν μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο;

Σκέψου πόσες φορές έχεις μιλήσει με άτομα παχύσαρκα που μονίμως θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά το αναβάλλουν επειδή πιστεύουν πως δεν μπορούν να κάνουν δίαιτα, με υπάλληλους που θέλουν να έχουν δική τους δουλειά αλλά δεν κάνουν το επόμενο βήμα γιατί φοβούνται, με άτομα που θέλουν να ταξιδέψουν και να δουν όλο τον κόσμο αλλά στο τέλος δεν κάνουν τίποτα άλλο πέρα από τα συνηθισμένα.

Και από την αντίθετη πλευρά πόσες φορές έχεις δει άτομα να κάνουν τις δικές τους δουλειές (αν και δεν είναι πιο έξυπνοι από εσένα), να είναι μονίμως σε σχέση (αν και εσύ είσαι πιο στοργικός, πιο όμορφος, πιο επιτυχημένος), από 120 kg να φθάνουν στα 80kg (ενώ εσύ θες να χάσεις μόνο 10 και δεν τα καταφέρνεις), να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, να αλλάζουν αυτοκίνητα, να έχουν το δικό τους σπίτι και ούτω καθεξής;

Η διαφορά σου μεταξύ των ατόμων που πετυχαίνουν τους στόχους τους είναι ότι οι δεύτεροι το πίστεψαν και το έκαναν πράξη. Το να μπορείς να είσαι κυρίαρχος του μυαλού σου και της ψυχολογίας σου είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη της μακροπρόθεσμης επιτυχίας σου. Όταν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου το περνάς στο υποσυνείδητο σου και ο τρόπος που επενδύεις στον εαυτό σου, οι ενέργειες σου έχουν να κάνουν με το πόσο εσύ πιστεύεις ότι αξίζει ο εαυτός σου. Επομένως, η επιτυχία ξεκινά με το να πιστεύεις στον εαυτό σου, και για να πιστέψεις στον εαυτό σου πρέπει να κάνεις τα θέλω σου πράξη. Μόνο έτσι θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και ολοένα θα εκπληρώνεις περισσότερους στόχους.

Θες να ταξιδέψεις σε όλο το κόσμο; Ξεκίνα να κλείνεις εισιτήρια χωρίς κανένα ίχνος ενοχής.

Θες να κάνεις μεταπτυχιακό αλλά δεν έχεις λεφτά; Πάρε δάνειο. Θες να χάσεις κιλά; Πλήρωσε το γυμναστήριο σου σηκώσου από τον καναπέ και ξεκίνα.

Συμπεριφέρσου στον εαυτό σου όπως του αξίζει. Κάνε τα όνειρα σου πραγματικότητα για να μπορείς μετά από χρόνια να κοιτάξεις πίσω και να είσαι περήφανος για εσένα. Μην ξεχνάς πως κανείς δεν μπορεί να ορίσει την αξία σου παρά μόνο εσύ ο ίδιος. Άλλαξε, όταν είναι ώρα, και απόλαυσε τις αλλαγές, είναι πάντα προς το καλύτερο. Ακόμα κι αν τώρα δεν το πιστεύεις.