Ο απαγχονισμός της Μαίρης – Γράφει ο Χρίστος Κυριάκου

Η Mary ήταν μια αξιολάτρευτη ασιατική ελεφαντίνα που αγοράστηκε από τον πατέρα του Charlie Sparks το 1899, όταν
το ζωάκι ήταν 4 ετών. Το πανέμορφο ζώο, μεγαλώνοντας κοντά στην οικογένεια των Sparks, που είχαν το τσίρκο Sparks
World Famous Shows, έμαθε να παίζει μουσικά όργανα, να στέκεται στα 2 της πόδια αλλά και να αρπάζει μπάλες του
baseball στον αέρα. Η οικογένεια αγαπούσε ιδιαίτερα την ελεφαντίνα και την μεγάλωνε με ιδιαίτερη στοργή.

Όταν άρχισαν να την εμφανίζουν στο τσίρκο, ενθουσίασε τους πάντες με τα καμώματα και τις δεξιοτεχνίες αναγκάζοντας πλήθος κόσμου να έρθει να την δει από κοντά. Η Mary, ήταν πιο μεγάλη και από τον Jumbo, τον ελέφαντα που είχε το άλλο διάσημο τσίρκο, Barnum & Bailey’s, έτσι παρουσιαζόταν στο κοινό ως το μεγαλύτερο ζώο του κόσμου που ζει στην ξηρά.

Εκείνη την εποχή το τσίρκο Sparks World Famous Shows προσέλαβε ακόμη ένα άτομο, για την εκπαίδευση και την φροντίδα των ελεφάντων, τον Walter “Red” Eldridge, ο οποίος δεν είχε καθόλου πείρα με τα ζώα αφού ήταν πρώην υπάλληλος σε ξενοδοχείο.

Ο Walter “Red” Eldridge, που πέρασε από εκπαίδευση πρώτα, δεν έδωσε καμία σημασία σ’ αυτά που του είπαν οι εκπαιδευτές του έτσι σε μια άτυχη στιγμή έγινε το μοιραίο. Ο Walter “Red” Eldridge συνήθιζε να χρησιμοποιεί το bullhook (αιχμηρό εργαλείο για τον χειρισμό των ελεφάντων) αδιάκοπα και χωρίς λόγο, εξοργίζοντας τους ελέφαντες που συνεχώς έδειχναν ταλαιπωρημένοι από την μεταχείριση του. Οι συνάδελφοι του προσπάθησαν αρκετές φορές να του εξηγήσουν ότι αυτό δεν ήταν σωστό αλλά αυτός δεν έλεγε να καταλάβει.

Στις 12 Δεκεμβρίου του 1916, όταν το τσίρκο ετοιμαζόταν να δώσει παράσταση στον Kingsport του Tennessee, ο Walter “Red” Eldridge κάθισε πάνω στην Mary προσπαθώντας να την οδηγήσει στον χώρο της. Η ελεφαντίνα έσκυψε να πιάσει ένα καρπούζι από χάμω, πιθανώς για να το φάει, εξοργίζοντας χωρίς λόγο τον Walter “Red” Eldridge που άρχισε να την χτυπά με μανία με το bullhook. Η Mary αντέδρασε ενστικτωδώς και αφού τον έριξε κάτω στο έδαφος, τον ποδοπάτησε
σκοτώνοντας τον ακαριαία.

Οι κάτοικοι της πόλης, που είδαν με τα μάτια τους το μοιραίο περιστατικό, θεώρησαν ότι η ελεφαντίνα έφταιγε για τον θάνατο του Walter “Red” Eldridge έτσι θέλησαν να την σκοτώσουν. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, που προσπάθησε ανεπιτυχώς να σκοτώσει την ανήμπορη Mary με όπλα και ότι άλλο έβρισκαν μπροστά τους. Το εξοργισμένο πλήθος, βλέποντας το ζώο πως δεν σκοτωνόταν εύκολα, απαίτησαν από τον ιδιοκτήτη του τσίρκου να το σκοτώσουν οι ίδιοι.

Ο ιδιοκτήτης που δεχόταν απειλές για την ίδια την ζωή του, προκειμένου να γλυτώσει από τον κόσμο και να σώσει την επιχείρηση του, αποδέχθηκε με βαριά καρδιά να σκοτώσει την ελεφαντίνα. Ο κόσμος δεν ήθελε ένα ήπιο θάνατο για την “φονική Mary”, όπως την αποκαλούσαν πλέον, αλλά να πεθάνει βασανιστικά, έτσι πρότειναν να την σκοτώσουν με ηλεκτροπληξία ή να την δέσουν σε 2 βαγόνια που θα κατευθύνονταν αντίθετα ώστε να διαμελιστεί.

Την επόμενη μέρα, η ελεφαντίνα μεταφέρθηκε με τρένο στο Unicoi του Tennessee όπου 2500 άτομα περίμενα να την δουν να πεθαίνει. Όπως αποφασίστηκε από το μαινόμενο πλήθος, ο θάνατος του άμοιρου ζώου θα γινόταν δια απαγχονισμού. Αφού την έδεσαν με αλυσίδες από τον λαιμό προσπάθησαν να την σηκώσουν πάνω με ένα γερανό ώστε να πνιγεί. Η πρώτη προσπάθεια ήταν αποτυχημένη διότι οι αλυσίδες έσπασαν και η ελεφαντίνα έπεσε φαρδιά πλατιά στο έδαφος σπάζοντας μάλιστα τον γοφό της. Μετέπειτα έφεραν μεγαλύτερες αλυσίδες και την ανέβασαν εκ νέου όπου ξεψύχησε μετά από 1 ώρα περίπου.

Ο κτηνίατρος που την εξέτασε μετά, κατάφερε και βρήκε τον λόγω που η ελεφαντίνα αντέδρασε έτσι αφού βρήκε στο στόμα της σπασμένα δόντια που προήλθαν από τα χτυπήματα του Walter “Red” Eldridge. Όπως λέει και ένα διάσημο λαϊκό ρητό “όσο γνωρίζω τους ανθρώπους, τόσο περισσότερο αγαπώ τα ζώα”.