«Η μουσική μου προσφέρει ζωή»

Μόλις στα 6 του χρόνια ο Δημήτρης Μαρκουλλή έκανε τα πρώτα του μαθήματα στη μουσική, και τώρα πια διευθύνει ορχήστρα.

Ο Μαέστρος της Συμφωνικής μπάντας «Αρμονία» Δήμου Παραλιμνίου, Δημήτρης Μαρκουλλή, μας μιλά για το μεγάλο του πάθος που δεν είναι άλλο από την μουσική! Τελειώνοντας το σχολείο ο Δημήτρης αποτέλεσε για δυο χρόνια μέλος της Στρατιωτικής Μουσικής της Εθνικής Φρουράς και αμέσως μετά άρχισε τις σπουδές του στην Αγγλία για σύνθεση και ενορχήστρωση ενώ το μεταπτυχιακό του αφορούσε στην μουσική για κινηματογράφο. Η μόρφωση του βεβαίως, δεν σταμάτησε εκεί αφού αμέσως μετά ακολούθησε τον τομέα που είχε να κάνει με την διεύθυνση συνόλου-ορχήστρας.

Η επαγγελματική του πορεία άρχισε ως εκπαιδευτικός μουσικός και το 2013 γίνεται ο νέος μαέστρος της Συμφωνικής μπάντας «Αρμονία», μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δημήτρης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της μπάντας και όπως μας αναφέρει εκεί γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του η οποία είναι επίσης μουσικός. Ο ίδιος νιώθει ιδιαίτερα περήφανος που μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να οργανώσουν το PWF (Protaras Wind Band Youth Festival) , το οποίο έγινε πλέον θεσμός για όσους αγαπούν τη μουσική και είναι το πιο γνωστό φεστιβάλ πνευστών που γίνεται ανά το Παγκύπριο.

Ο Δημήτρης μας μίλησε και για τα συναισθήματα του ως ο μαέστρος ολόκληρης της μπάντας. Χαρακτηριστικά μας εξομολογείται πως η μπάντα του προσφέρει ζωή και το βάρος που μπορεί να κουβαλά λόγω του ρόλου του. Το άγχος, όπως μας λέει, αλλά και η πίεση είναι αρκετά, ωστόσο, μετά το τέλος της κάθε πρόβας φεύγει πάντα χαρούμενος. «Δεν χαίρομαι μόνο για το άψογο αποτέλεσμα μετά από κάθε πρόβα. Περισσότερο με ευχαριστεί η χαρά που βλέπω στα πρόσωπα των παιδιών της μπάντας, πράγμα που δείχνει ότι και εκείνοι αισθάνονται το ίδιο με εμένα.»

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα του είναι και η ένταξη του στην χορωδία της Δερύνειας. Αν και αυτή του η ιδιότητα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του μαέστρου ο ίδιος νιώθει ευλογημένος που είναι ο πιανίστας της χορωδίας γιατί έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να συνεχίσει να κάνει όμορφα πράγματα για τη μουσική αλλά και να δουλεύει με αξιόλογους ανθρώπους του χώρου όπως τον Γιώργο Καλογήρου τον οποίο θαυμάζει ιδιαίτερα.

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη τι είναι αυτό που θα του μείνει αξέχαστο από αυτή την καλλιτεχνική του πορεία και χωρίς δεύτερη σκέψη απάντησε πως θα θυμάται για πάντοτε την πρώτη πρόβα που έκανε σαν μαέστρος με την μπάντα. «Ήταν η πιο ωραία πρόβα της ζωής μου!». Όπως μας περιγράφει, από την μια μέρα στην άλλη από ένα μέλος είχε γίνει πλέον ο μαέστρος, έτσι, έπρεπε να μάθει πως θα το διαχειριστεί όλο αυτό. Η αμηχανία και η αβεβαιότητα ήταν τα πρώτα του συναισθήματα , ωστόσο, αμέσως μετά το τέλος εκείνης της πρόβαςείχε πει στον εαυτό του το εξής: «Αυτό είναι που θέλω να κάνω για όλη μου την ζωή».

Ο ίδιος δεν είχε ποτέ του κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο καλλιτέχνη στο μυαλό του. Ψάχνει πάντα και μελετά τους μουσικούς που γράφουν ιστορία για διάφορους λόγους και καινοτομούν στον τομέα τους. Παίρνει από όλους παραδείγματα και θαυμάζει πολλά άτομα του χώρου και αυτό είναι κάτι που τον βοηθά ιδιαίτερα αλλά και τον εμπνέειπολλές φορές και στη δουλειά του.

Ο Δημήτρης έχει μεγάλη αγάπη και για τον τόπο του, γι αυτό τον λόγο ως μέλος της Νεολαίας Παραλιμνίου μας αναφέρει πως όλοι πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε τόσο για την προώθηση του όσο και για ένα καλύτερο αύριο. Λίγο πριν το τέλος της κουβέντας μας, έφτασε στο συμπέρασμα πως η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα που συνδέει τους πάντες μεταξύ τους.

Στην τελευταία ερώτηση μας για το πώς βλέπει το μέλλον του, χωρίς πολλά πολλά απάντησε πως αυτή την περίοδο της ζωής του νιώθει κατασταλαγμένος και ζει όμορφες στιγμές με την οικογένεια του, που είναι το πιο σημαντικό στη
ζωή του, ενώ σε ότι αφορά τα επαγγελματικά εύχεται να συνεχίσει την καταπληκτική δουλειά που κάνει στην μπάντα
«Αρμονία» και τη χορωδία Δερύνειας.