ΜΙΚΡΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ, ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ!

Οι «Μικροί Ρεμπέτες», η μοναδική χορωδία στο Πανελλήνιο που ασχολείται αποκλειστικά με το ρεμπέτικο τραγούδι, συστήνεται στο Vantage.

Η χορωδία «Μικροί Ρεμπέτες» δημιουργήθηκε το 2013 από τον κ. Γιώργο Δημητρίου και την αγάπη του για την μουσική. Ο ίδιος είχε όραμα τη δημιουργία ενός μουσικού συνόλου που θα απασχολεί τα παιδιά σε μια περίοδο κρίσης χωρίς να επιβαρύνονται οι γονείς τους και τα οποία να μπορούν να ασχολούνται με το τραγούδι.

Η ονομασία της χορωδίας, προήλθε από το ρεπερτόριο που ερμηνεύουν τα παιδιά, με τραγούδια μεγάλων συνθετών όπως του Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη και πολλών άλλων μουσικών του είδους.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Δημητρίου, η χορωδία αποτελείται από περίπου 25 μέλη κατά κύριο λόγο από νεαρούς, ενώ όσον αφορά στο ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη της οι προϋποθέσεις είναι απλές μιας και μπορούν να γίνουν παιδιά που αγαπούν το τραγούδι και έχουν θέληση. Δεν πρόκειται για κάποιο ωδείο αλλά για μια ομάδα που αγαπά το ρεμπέτικο τραγούδι και θέλει να το μεταφέρει στις νέες γενιές. Τα ρεμπέτικα, τονίζει, είναι ένα είδος που απαιτεί πολλή δουλειά και μεθοδικότητα. Μέσα από την χορωδία, ένα παιδί δεν μαθαίνει μόνο να τραγουδά αλλά αποκτά εμπειρίες, κοινωνικοποιείται, αναγνωρίζει τις αξίες της ζωής και κερδίζει στιγμές που θα θυμάται για πάντα.

Οι πρόβες για τους «Μικρούς Ρεμπέτες» γίνονται συνήθως απογεύματα Σαββάτου 2- 3 φορές τον μήνα στην αίθουσα του Γ’ Δημοτικού Σχολείου που παραχώρησε η Σχολική Εφορία Σωτήρας, προσφέροντας στους νεαρούς που αγαπούν το ρεμπέτικο τραγούδι τον δικό τους σύγχρονο χώρο. Ο Δήμος Σωτήρας επίσης, καλύπτει και τυχόν έξοδα της χορωδίας όπως και άλλοι χορηγοί.

Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι πως, οι «Μικροί Ρεμπέτες» θεωρούνται η μοναδική νεανική χορωδία στο Πανελλήνιο που ασχολείται αποκλειστικά με το ρεμπέτικο τραγούδι και έχουν ερμηνεύσει πάνω από 400 ρεμπέτικα τραγούδια όλων των συνθετών του είδους και συνάμα έχουν μελετήσει και ερμηνεύσει από γνωστά παραδοσιακά σμυρναίικα μέχρι και άγνωστα προπολεμικά και μεταπολεμικά τραγούδια, τα γνωστά πειραιώτικα.

Η εν λόγω χορωδία έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ φυσικά δεν απουσιάζουν από τα φεστιβάλ που διοργανώνουν οι Δήμοι καθώς και σε μεγάλα αφιερώματα. Ρωτώντας τον κ. Δημητρίου, για το ποια στιγμή της χορωδίας θεωρεί πιο σημαντική, ο ίδιος μας απαντά πως όλες είναι ξεχωριστές και σημαντικές. «Οι παραστάσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα είχαν κάποιο σκοπό. Μέσω της δουλειάς μας μπορέσαμε και βοηθήσαμε συνανθρώπους μας που πραγματικά είχαν ανάγκη», μας λέει χαρακτηριστικά, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως συνεργασία-σταθμός ήταν με τον Βιρτουόζο του Μπουζουκιού Γιάννη Πολυκανδριώτη καθώς και με την μεγάλη ρεμπέτισσα Μαριώ.

Οι μουσικοί που πλαισιώνουν τους «Μικρούς Ρεμπέτες» είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους με Μαέστρο τον Αντρέα Γεωργίου ο οποίος παίζει τρίχορδο μπουζούκι , ενώ σταθερά τον πλαισιώνουν ο Κωνσταντίνος Λιοτατής στην κιθάρα, ο Λεοντής Γεωργίου σε ακορντεόν ή πλήκτρα και πολλοί άλλοι μουσικοί. «Όταν οι μικροί ρεμπέτες ερμηνεύουν τα τραγούδια που τους μαθαίνεις και τους βλέπεις να προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό πάνω στην σκηνή νιώθεις ικανοποίηση και το βλέπεις και στα μάτια των γονιών τους που είναι ευχαριστημένοι για το αποτέλεσμα. Υπήρξαν παιδιά που μέσω της χορωδίας ανακάλυψαν το ταλέντο τους στο τραγούδι» μας λέει φανερά συγκινημένος ο κ. Δημητρίου.

Κύριος στόχος της χορωδίας ήταν και είναι να μάθουν οι νέοι το ρεμπέτικο τραγούδι ενώ, όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Δημητρίου, αρχές του νέου έτους θα ανεβάσουν μια νέα μουσικοχορευτική παράσταση με τραγούδια αν και δεν είναι στο ρεπερτόριο τους, οι «Μικροί Ρεμπέτες» θα επιχειρήσουν να ανεβάσουν ένα αφιέρωμα στον Μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.