Μία νύχτα στη VIP’S, τη διάσημη ντίσκο των 80’S

Μεταφερόµαστε στις 17 Ιουνίου 1985, όπου η Vips, η θρυλική ντίσκο των 80’ς,  γιόρταζε 2 χρόνια ζωής µε ένα φανταστικό πάρτι γενεθλίων.

Στις 17 Ιούνιου του 1985 στη λεωφόρο Μακαρίου, στην Αγία Νάπα έκανε εγκαίνια η θρυλική ντίσκο VIPS που έγραψε την δική της ιστορία στις καλοκαιρινές νύχτες της Αγίας Νάπας.

Η VIPS ήταν µια από τις µεγαλύτερες ντίσκο της εποχής, είχε χωρητικότητα 1500 άτοµα αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετά µεγάλη, ώστε να φιλοξενήσει τον αριθµό των θαµώνων, που ήθελαν να περάσουν τη βραδιά τους εκεί. Ο πρώτος ∆ιευθυντής της ∆ισκοθήκης, Κωστάκης Βουρής, θυµάται χαρακτηριστικά πως η ουρά καθηµερινώς πήγαινε παράλληλα µε την λεωφόρο Μακαρίου και έφθανε µέχρι το µοναστήρι.

Από όλες τις γωνιές της Κύπρου και το εξωτερικό, ο κόσµος συνέρεε στην VIPS για να διασκεδάσει, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, που γινόταν το αδιαχώρητο. Μια τέτοια βραδιά ήταν και η 17 Ιουνίου 1985, όπου η VIPS έσβηνε δύο κεράκια. Όπως κάθε χρόνο, τέτοια µέρα γίνονταν διάφοροι διαγωνισµοί χορού και ο νικητής κέρδιζε για έπαθλο ένα κύπελλο. Πέρα όµως από τους διαγωνιζόµενους υπήρχαν και κάποιοι θαµώνες που κέρδιζαν τις εντυπώσεις µε τις φιγούρες τους και γίνονταν οι κυρίαρχοι της πίστας.

13493028_10210674027713226_447763059_n

Όπως και πάλι µας αναφέρει ο κος. Βουρής, ο κόσµος τότε ήταν αλλιώτικος. «Υπήρχαν κανόνες συµπεριφοράς αλλά και dress code για να µπεις µέσα, τα κοντά παντελόνια ή τα σκισµένα δεν επιτρέπονταν. Ο DJ ήταν ο Kim Νικολάου και η µουσική που έπαιζε ήταν µόνο ξένη. Επίσης, τη µουσική συνόδευαν σόου µε λέιζερ. Η Vips ήταν ανοικτή καθηµερινώς, από τον Μάρτιο µέχρι τον Νοέµβριο και εκεί µπορούσες να βρεις γνωστές φυσιογνωµίες όπως είναι ο Charlies, ο Αντρέας ο Ψηλός και ο Μιχαηλάς».

Αυτό που χαρακτήριζε τα 80ς αλλά και τις ντίσκο, ήταν το ντύσιµο. Πρόκειται για τη γενιά του χρώµατος και του, ως ένα βαθµό, κιτς. Βάτες, σακάκια σατέν και βελούδινα, πολύχρωµα πουκάµισα, παντελόνια µπάγκι ή παντελόνια καµπάνα, φαρδιές ζώνες, µυτερά παπούτσια ήταν µόνο µερικά από τα χαρακτηριστικά του ντυσίµατος των 80ς. Επίσης εκείνη τη δεκαετία άλλαξε και το κούρεµα. Τα αγόρια είχαν χαίτη «λασπωτήρα» και φράντζες µέχρι τη µύτη και τα κορίτσια περµανάντ, ενώ τα αγόρια είχαν ξεκινήσει δειλά να βάφουν τα µαλλιά τους µε οξυζενέ και τα κορίτσια να κάνουν ξανθιές ανταύγειες….

Τα φώτα της Vips έκλεισαν το 1989. Λειτούργησε δώδεκα χρόνια σε µια περίοδο, όπου ο κόσµος ξεκίνησε να βγαίνει έξω, να νιώθει πιο ελεύθερος, να διασκεδάζει χωρίς πολλούς περιορισµούς και µε λιγότερα απωθηµένα. Αυτό ήταν απλά ένα µικρό απόσπασµα της εφηβείας των σηµερινών 40+…. Τελικά δεν ήταν και άσχηµα….