Μια δεύτερη ευκαιρία – Tης Βέρας Κοσμά

Γιατί ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία; Τι πήγε στραβά την πρώτη φορά; Τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις πως τη δεύτερη φορά θα είναι διαφορετικά; Έκανες λάθος. Το συνειδητοποίησες. Έκλαψες. Μετάνιωσες. Τώρα λοιπόν ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία. Από ποιον; Σκέψου τις φορές που εσύ ο ίδιος έδωσες μια δεύτερη ευκαιρία. Άξιζε; Πολύ πιθανόν η απάντηση να είναι ΟΧΙ. Τώρα θα μου πεις ότι είμαι υπερβολική: «Κανένας δεν είναι Θεός και κανένας δεν είναι αναμάρτητος», θα διαμαρτυρηθείς και θα συνεχίσεις με το: «Υπάρχουν άνθρωποι που μετανιώνουν πραγματικά για τα λάθη τους. Άνθρωποι που αν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω το χρόνο, θα τα έκαναν όλα διαφορετικά». Και θα συμφωνήσω μαζί σου. Γι’ αυτό το λόγο συγχωρείς κιόλας. Γιατί ελπίζεις…

Δεύτερες ευκαιρίες… Μεγάλη συζήτηση. Κατ’εμένα είναι ένα βάρος που πρέπει να σηκώνουν και οι δυο. Ο ένας πρέπει να αποδείξει πως την άξιζε και ο άλλος να επιβεβαιώσει, πως η απόφασή του τελικά ήταν σωστή. Ευτυχώς όλες οι ευκαιρίες δεν πηγαίνουν χαμένες. Υπάρχουν στιγμές που αξίζει να τις δώσεις και δεν θα το μετανιώσεις. Αν μη τι άλλο δεν θα ζήσεις με αυτό το «αν» σε περίπτωση που δεν δώσεις αυτή την ευκαιρία. Γιατί ξέρετε τι συνειδητοποίησα μεγαλώνοντας; Κανείς μας δεν δίνει δεύτερες ευκαιρίες σε άλλους. Δεν δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία ούτε για να πληγωθούμε ξανά, ούτε για να προδοθούμε ξανά ούτε και για να απογοητευτούμε ξανά. Ούτε δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία γιατί είμαστε μεγαλόψυχοι. Όχι. Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία γιατί ελπίζουμε. Γιατί ελπίζουμε πως ο άνθρωπος που αγαπάμε αυτή τη φορά θα μας αγαπήσει πραγματικά. Γιατί ελπίζουμε πως το αφεντικό στη δουλειά σήμερα θα είναι πιο ευγενικό μαζί μας. Γιατί ελπίζουμε πως η φίλη μας θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για τα δικά μας θέλω. Καθαρά για εμάς.

Ρίσκο… Μεγάλο ρίσκο αλλά αυτή δεν είναι η ζωή; Όπως λέει και η παροιμία «Άνθρωποι είμαστε λάθη κάνουμε» και τα επαναλάβουμε. Άποψη μου: αν θες να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία δώσ’ την. Αλλά να γνωρίζεις ότι το κάνεις για εσένα. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να ζήσεις με εσένα. Να αγωνιστείς με εσένα. Να πέσεις με εσένα. Να σηκωθείς με εσένα. Να ρισκάρεις με εσένα. Να ανακαλύψεις εσένα. Να χτίσεις εσένα. Να απολαύσεις εσένα. Έπειτα δώσε δεύτερες ευκαιρίες μόνο σε εσένα… και τρίτες… και τέταρτες. Ό,τι κάνεις να το κάνεις για εσένα. Γιατί στο τέλος, αν κάτι πάει στραβά τον εαυτό σου είναι που θα απογοητεύσεις. Και αυτός που θα βρίσκεται εκεί να σε σηκώσει για δεύτερη φορά δεν θα είναι κανείς άλλος παρά μόνο ο εαυτός σου.

Όποιος και αν είσαι, ό,τι και αν είσαι. Σταμάτα να φοβάσαι την απογοήτευση και μην δικαιολογείσαι για τα λάθη που έγιναν. Αυτά βρίσκονται στο παρελθόν.. Πάει, τέλειωσε. Ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Δώσε δεύτερες ευκαιρίες και όσες θέλεις. Δώσε δεύτερες ευκαιρίες είτε για να προχωρήσεις μπροστά είτε για να παλέψεις για κάτι που πιστεύεις. Μην φοβάσαι, μην απομακρύνεσαι. Γιατί μέσα από αυτό το φόβο, καταλήγεις να απορρίπτεις από μόνος σου, ολόκληρή σου τη ζωή. Στο τέλος της ημέρας, η ζωή σου δίνει ακόμα μια ευκαιρία… Λέγεται αύριο!