Λουτράκι Αριδαίας Πέλλας – Του Τζιοβάνη Κουζαλή

Ανάμεσα στα δέκα πιο όμορφα και ξεχωριστά μέρη στην ηπειρωτική Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείτε. Μέσα στο καταπράσινο ειδυλλιακό τοπίο, εκεί που η πυκνότατη βλάστηση – πλατάνια και πεύκα – με το θροίσμα των φύλλων και το γλυκύτατο κελαήδημα των πουλιών, με τον θερμοπόταμο που διασχίζει την περιοχή, ενορχηστρώνουν την 10η Συμφωνία του Μπετόβεν.

Εκεί που η θεία φύση και λίγο το μυαλό της ανάγκης για κάτι καλύτερο, μαζί με την Ελληνική Φιλοξενία δημιούργησαν τα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου ή λουτρά Πόζαρ. Στην σκιά του Καϊμάκτσαλαν και σε δύο ώρες από το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, είχαμε την μοναδική ευκαιρία να βουτήξουμε και να κολυμπήσουμε δίπλα από τα κρύα νερά του ποταμού. Τα Λουτρά Πόζαρ (η λέξη πόζαρ σημαίνει «κάτω από την φωτιά»), μία λουτρόπολη, που είναι ο τέλειος προορισμός για όλους όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία με την επαφή με τη φύση.

Η θερμοκρασία των μεταλλικών πηγών των λουτρών αγγίζει τους 37 °C και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, με αξιόλογη χημική σύσταση. Το ζεστό νερό έχει ιαματική δράση και είναι πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση. Για τον λόγο αυτό τα Λουτρά Πόζαρ τα επισκέπτονται άνθρωποι με παθήσεις, όπως ρευματοπάθειες και ισχιαλγίες, παθήσεις του δέρματος και άλλα προβλήματα.

Με την πρώτη επίσκεψη εισέρχεσαι στο μαγευτικό αυτό περιβάλλον που βασικά είναι θερ- μαινόμενες πηγές – το νερό μεταφέρθηκε από διπλανές πηγές – δίπλα στον ποταμό, κάτω από τα πλατάνια και το δάσος της περιοχής. Μέσα σε αυτή τη μαγεία, τη δροσιά, ευεξία, Ελληνική φιλοξενία και το προσιτό φτηνό εισιτήριο εισόδου (2 ευρώ) για τα λουτρά, είναι άκρως εντυπωσιακό. Αυτό που πραγματικά σε ανεβάζει είναι ότι μπορείς να το κάνεις εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και πραγματικά το βράδυ είναι πολύ καλύτερο.

Η λουτρόπολη απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Το παλαιότερο όνομα του ρέματος ήταν “Τόπλιτσα”, που σημαίνει στα σλάβικα, σε ελεύθερη μετάφραση “Θερμοπόταμος”. Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον), έντονη βλάστηση και βραχώδεις, απόκρημνες πλαγιές.

 

Οι λουτήρες είναι δύο ειδών, μικροί των 3-10 ατόμων που ονομάζονται και “μπανιέρες” και μεγάλοι των 20 ατόμων που ονομάζονται “πισίνες”. Σε αρκετά σημεία επίσης το ζεστό νερό αναβλύζει ελεύθερο και χύνεται στο ρέμα. Λειτουργεί επίσης και μεγάλη ανοικτή πισίνα των 25 μέτρων η οποία τροφοδοτείται με ζεστό και κρύο νερό της περιοχής.

Στα Λουτρά Πόζαρ μπορείτε να βρείτε επιχειρήσεις με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορούν να σας παρέχουν υπηρεσίες μασάζ καθώς επίσης και διάφορες θεραπείες σώματος και προσώπου.

Τα χαμάμ λειτουργούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Πολλές φορές επειδή η ζήτηση είναι μεγάλη μπορεί να μην βρίσκετε διαθέσιμα χαμάμ τις ώρες που επιθυμείτε. Καλό είναι, αυτό να είναι το πρώτο σας μέλημα ερχόμενοι στα Λουτρά και να κάνετε άμεσα τις κρατήσεις σας. Η διάρκεια των χαμάμ είναι 35 λεπτά, δεν μπορείτε να κάνετε συνεχόμενα πάνω από μια φορά.

Η περιοχή στα Λουτρά Πόζαρ διαθέτει φυσική ομορφιά και πολλές επιλογές για να κάνετε δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, να δείτε πολλά αξιοθέατα, να δείτε τις πανέμορφες περιοχές γύρω από το Λουτράκι Αριδαίας και να προσεγγίσετε το Καϊμάκτσαλαν από ειδική διαδρομή. Για το φαγητό… είστε Ελλάδα και θα απολαύσετε την τοπική κουζίνα η οποία εμπεριέχει Μακεδονίκες γεύσεις, οι οποίες κρατούν για αιώνες.

Υπάρχουν παραδοσιακά ξενοδοχεία και ξενώνες με δωμάτια που περιέχουν τζακούζι, χαμάμ και τζάκι όπως επίσης και πολυτελή ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξύλινα σπίτια, εστιατόρια και ταβέρνες. Ο κόσμος είναι φιλόξενος και ευγενικός. Στην περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων, με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων, τα οποία εκτίθενται στο μικρό μουσείο των Λουτρών. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο (Σπηλαιοπάρκο Αλμωπίας) και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.

Μπορείτε να το επισκεφτείτε κάθε εποχή. Τον Χειμώνα χιονισμένο θα είναι άκρως εντυπωσιακό.