Κολυμπώντας στα βαθιά της ζωής – Της Άντρης Λάμπρου

(ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΦΙΤΗ, 22 ΈΤΩΝ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ)

Από τη γέννησή της, η Ιωάννα διαγνώστηκε με νοητική αναπηρία, αυτό όμως δεν της στέρησε τίποτα από τη ζωή. Αντιθέτως, την έκανε μια δυνατή μαχήτρια που ό,τι και να βάλει στόχο το πετυχαίνει. Από το τέταρτο έτος της ζωής της άρχισε μαθήματα κολύμβησης και στην πορεία φάνηκε πως ήταν γεννημένη αθλήτρια, αφού το πάθος της για τον αθλητισμό ήταν τόσο μεγάλο που την ώθησε να ασχοληθεί στη συνέχεια με το μπάσκετ, τον ακοντισμό και το τρέξιμο.

Η αγάπη της για την κολύμβηση όμως επικράτησε των άλλων μέχρι και σήμερα με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό της. «Το κολύμπι με κέρδισε αμέσως, το αγάπησα πολύ γιατί μέσα στο νερό ένιωθα ελεύθερη». Ξεκίνησε το κολύμπι μετά από παρότρυνση ιατρού αφού θεώρησε πως θα την βοηθούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πράγμα που φυσικά αποδείχτηκε αλήθεια. Η Ιωάννα, παρά τα εμπόδια που καλείται να ξεπερνά καθημερινά, καταφέρνει πάντα να φέρνει εις πέρας κάθε της στόχο και να διακρίνεται με τους καλύτερους χρόνους στους αγώνες της κατακτώντας την πρώτη ή τη δεύτερη θέση κάθε φορά. Πρόκειται για ένα παιδί που μόνη του έγνοια είναι να μοιράζει χαρά και να αφοσιώνεται στους στόχους του. Μια καθαρή φυσιογνωμία με αθώα ψυχή και απέραντη αγάπη για τον αθλητισμό.

Οι καθημερινές προπονήσεις στο κολυμβητήριο, αλλά και το γυμναστήριο το οποίο και δεν παραλείπει ποτέ, αποτελούν για εκείνη βάλσαμο, αφού δεν μπορεί να φανταστεί μέρα που να μην ακολουθήσει τον καθιερωμένο της πρόγραμμα. Η Ιωάννα σήμερα αγωνίζεται ως επί το πλείστον στο ελεύθερο και πρόσθιο, από 50m μέχρι και και 200m, ενώ το ταλέντο και η σκληρή δουλειά την έστειλα αρκετές φορές σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου κάνοντας την οικογένειά της, και την Κύπρο ολόκληρη περήφανη με δυο χρυσά μετάλλια σε παγκύπριους αγώνες. Μάλιστα, από τις κορυφαίες της στιγμές είναι η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στους Special Olympics στη Μάλτα, ωστόσο η στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ είναι όταν ανέβηκε στο πρώτο βάθρο μετά από αγώνα πρόσθιας κολύμβησης στα 50m στο Dubai. «Συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ για τη νίκη μου! Μόλις βγήκα από την πισίνα και είδα το όνομά μου πρώτο γραμμένο στην οθόνη ήταν τεράστια χαρά.»

Αφανής ήρωας είναι πάντοτε η μητέρα της. Η κυρία Ευαγγελία μιλάει με ασυγκράτητο ενθουσιασμό και συγκίνηση για την κόρη της. Πρόκειται για τον άνθρωπο που βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή στο πλευρό της. Η ίδια, ακολουθεί την Ιωάννα σε κάθε της ταξίδι, σε κάθε της αγώνα και αποτελεί την πιο πιστή θαυμάστριά της. Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε, που η οικογένεια της ανέλαβε όλα τα έξοδα για την αποστολή της σε αγώνες. Μητέρα και κόρη είναι αχώριστες, με την Ιωάννα να αναφέρει πως η μητέρα της έκανε τα πάντα για να φτάσει σήμερα σε αυτό το υψηλό επίπεδο αθλητισμού. Ζητώντας από την κυρία Ευαγγελία να μας πει δυο λόγια για την κόρη της, τα μάτια της λάμπουν από αγάπη και συνάμα βουρκώνουν. «Η Ιωάννα ήταν από μικρή μια αγωνίστρια. Βάζει στόχους και τους πετυχαίνει με κάθε τρόπο. Είναι εξαιρετική αθλήτρια. Δεν θυμάμαι να τα έχει παρατήσει ούτε μια στιγμή. Βλέπει πάντα μπροστά, βλέπει τη δική της Ιθάκη.»

«Δύσκολα συναντάς αθλητές όπως η Ιωάννα». Συνομιλώντας με τον επί χρόνια προπονητή της, κύριο Χάρη Τζωρτζή, μας ανάφερε τα καλύτερα. Συγκεκριμένα, έχει διαπιστώσει πολλές φο- ρές πως δεν είναι εύκολο να συναντήσει στην Κύπρο αθλητές με το ταλέντο της Ιωάννας και στο δικό της επίπεδο. Από το 2007, ξεκίνησαν μαζί τις προπονήσεις και μέχρι σήμερα είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της στο κολύμπι. «Η Ιωάννα και οι γονείς της έδωσαν πολλά από τη ζωή τους για να φτάσει η κόρη τους εδώ που είναι». Ο κ. Τζωρτζής, επισημαίνει πως λόγω της ιδιαιτερότητας τόσο της Ιωάννας όσο και άλλων παιδιών που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα, είναι δύσκολο να διακριθούν λόγω πολλών διαδικαστικών θεμάτων που προκύπτουν, ωστόσο με την κατάλληλη καθοδήγηση όλα μπορούν να γίνουν δυνατά. Άλλωστε, το παράδειγμα της Ιωάννας αποδεικνύει πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στον αθλητισμό και πως μπορούν να ξεχωρίσουν με πολλή δουλειά και με χαρά μας αναφέρει πως πλέον παιδιά με τέτοιες δυσκολίες είναι αποδεκτά από την κοινωνία μας, πράγμα που δεν συνέβαινε παλαιότερα.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Η Ιωάννα, λίγο πριν το τέλος της συνέντευξής μας επιθυμεί να στείλει το δικό της μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Όπως λέει, είμαστε όλοι ξεχωριστοί, κανένας δεν πρέπει να απογοητεύεται αλλά το αντίθετο. Πιστεύει πως όλοι έχουμε κρυμμένο κάπου ένα ταλέντο. Τέλος, βλέποντας το μέλλον θέλει να συνεχίσει τις προπονήσεις της με στόχο κάποια στιγμή να λάβει μέρος στους παγκόσμιους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η κουβέντα μας έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο και δικά της λόγια: «Μην τα παρατάς ποτέ».