«Η Κύπρος είναι μία αγορά φρένων που μας ενδιαφέρει»

Μία συνέντευξη με τον Κωνσταντίνο Πετρομελίδη για το όραμα της επιχείρησής του, που συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και επεκτείνεται και στην Κύπρο!

Μπορεί η πλειονότητα των ειδήσεων στα media να κάνει λόγο για λουκέτα και επιχειρηματικό γκρίζο στην ελληνική επικράτεια, δεν είναι όμως λίγες οι περιπτώσεις που μία ελληνική επιχείρηση καινοτομεί και με άξονα τις ποιοτικές υπηρεσίες της πρωταγωνιστεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η εταιρεία εμπορίας φρένων «Πετρομελίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.», η οποία με έδρα τη Θεσσαλονίκη βλέπει το 50χρονο όραμά της να φτάνει μέχρι και το νησί μας!

Πότε δημιουργήθηκε η εταιρεία και από ποιον;
Η σχέση της οικογένειας μας με το εμπόριο πηγαίνει πολλές γενιές πίσω. Στο μακρινό 1959, συγκεκριμένα, όταν ο πατέρας μου Νικόλαος Πετρομελίδης εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Θεσσαλονίκη, ασχολήθηκε με την επισκευή οχημάτων και παράλληλα άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στο εμπόριο ανταλλακτικών. Στην αρχή με ένα μαγαζί με λιανική πώληση ανταλλακτικών οχημάτων και τρακτέρ, ενώ έντεκα χρόνια αργότερα, το 1970, έκανε στροφή στη χονδρική πώληση ανταλλακτικών με δίκτυο πωλήσεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και εξειδίκευση στην πώληση φρένων και υλικών τριβής για επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα. Παράδοση που συνεχίζεται άσβεστη μέχρι και σήμερα!

Ποιες είναι οι σημαντικότερες κινήσεις σε αυτόν τον μισό αιώνα ζωής;
Η επιλογή της εξειδίκευσης της εταιρείας με εμπορία φρένων και υλικών τριβής, η συμφωνία αντιπροσώπευσης στη Β. Ελλάδα του εργοστασίου παραγωγής φρένων GRANTEX, η στροφή στον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων, η δημιουργία ιδιόκτητων εγκαταστάσεων, ο συνεχής εμπλουτισμός με νέα προϊόντα, καθώς και οι εμπορικές συνεργασίες με επώνυμους οίκους από το εξωτερικό και ειδικότερα από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Εδώ και περίπου 50 χρόνια στόχος της επιχείρησής μας είναι η πλήρης κάλυψη των αναγκών των πελατών μας και γενικά της ζήτησης με προϊόντα ποιοτικά, επώνυμα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα, προνοούμε ώστε να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για την άμεση κάλυψη των αναγκών των πελατών μας, ενώ παρακολουθούμε στενά τις επιταγές της τεχνολογίας, εξελίσσοντας τις υπηρεσίες μας. Ήδη, μάλιστα, η εταιρεία μας ασχολείται και με φρένα για ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα, εξυπηρετώντας ανάγκες από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Τι είναι εκείνο που σας κάνει να ξεχωρίζετε από τις ανταγωνιστικές εταιρείες;
Στη σημερινή εποχή ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε κάθε κλάδο, κάτι πολύ ωφέλιμο καθώς αναγκάζει τις επιχειρήσεις να ερευνούν, να δραστηριοποιούνται και να εξελίσσονται. Εκείνο που ενδιαφέρει εμάς είναι να δίνουμε βαρύτητα στα ποιοτικά κριτήρια της εταιρεία μας όπως η εξειδίκευση και η βαθιά γνώση γύρω από τα φρένα και τα συστήματα φρένων επαγγελματικών οχημάτων, η αποκλειστική συνεργασία μας με το Ελληνικό εργοστάσιο παραγωγής φρένων GRANTEX, τα ποιοτικά και επώνυμα προϊόντα από γνωστούς ευρωπαϊκούς οίκους, καθώς και η εξειδίκευση σε υλικά τριβής για δίσκους συμπλέκτη (θερμούιτ δίσκων και ειδικά μεταλλικά πλακάκια δίσκων) αλλά και σε σύγχρονα υλικά από KEVLAR και σε ειδικές ποιότητες για λειτουργία σε λάδι! Παράλληλα, η επιχείρησή μας ξεχωρίζει για την άμεση και συχνή επαφή με τους πελάτες μας μέσα από ένα ανεπτυγμένο δίκτυο πωλητών. Η σωστή και η ποιοτική εξυπηρέτηση των πελατών είναι για εμάς το Α και το Ω.

Μιλήστε μας λίγο για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας σας.
Η εταιρεία μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια δεκάδες συνεργάτες, που καλύπτουν με την εμπειρία τους όλους τους τομείς της παραγωγής, των παραγγελιών, της διανομής και της πώλησης. Μέλημα της εταιρείας μας είναι η συνεχής επιμόρφωση των συνεργατών μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή ότι έρχονται σε μία μεγάλη ομάδα – οικογένεια που αγαπά αυτό που κάνει κι έχει ένα κοινό όραμα -στόχο.

Εδώ και πόσο καιρό συνεργάζεστε με την Κύπρο; Πώς πήρατε την απόφαση να κάνετε αυτό το βήμα;
Πριν από έναν χρόνο, η καλή φήμη και η εξειδίκευση που έχουμε να επιδείξουμε μας έφερε σε επαφή με μια ομάδα εξειδικευμένων επισκευαστών επαγγελματικών οχημάτων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Μέσα από τη συζήτηση, μάλιστα, για τις διαφορές (στις καιρικές συνθήκες) μεταξύ των δύο χωρών (υψηλότερες θερμοκρασίες και σχετική υγρασία) καταλήξαμε σε συμφωνία προμήθειας ανταλλακτικών (φρένα, δισκόφρενα, δισκόπλακες, βαλβίδες αέρος και σετ για αυτές), η οποία εξελίσσεται με εξαιρετικό τρόπο. Η Κύπρος είναι μία αγορά που εκτιμούμε και θεωρούμε ότι διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να δραστηριοποιηθούμε εντός της.

Τι είναι αυτό που πρέπει να ξέρει ο Κύπριος για την επιλογή των φρένων του οχήματός του;
Τα σύγχρονα φορτηγά (γιατί η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου έδωσε τη δυνατότητα να υπάρχει ένας σύγχρονος στόλος φορτηγών) διαθέτουν πολλά βοηθητικά συστήματα που απαιτούν εξειδικευμένα συνεργεία και εμπειρία πάνω στη διαχείρισή τους. Ο πιο σημαντικός παράγοντας θα είναι πάντοτε η ποιότητα των ίδιων των φρένων και το κατά πόσο ανταποκρίνονται στις κλιματολογικές συνθήκες της εκάστοτε περιοχής. Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες στην Κύπρο για παράδειγμα σε σχέση με μία χώρα στη Βόρεια Ευρώπη. Παράγοντες που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, προσφέροντας εξειδικευμένα προϊόντα τελευταίας γενιάς για τον Κύπριο οδηγό.

Με ποιες άλλες χώρες συνεργάζεστε;
Η συνεργασία μας με επώνυμα εργοστάσια πέρα από την GRANTEX μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε πελάτες σε όλες τις γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, το Κόσσοβο και η Σερβία. Χώρες με παράδοση στο φρένο και ισχυρή τεχνογνωσία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας;
Η εταιρεία μας οδεύει στη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής, διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, τη στιγμή που και η τρίτη γενιά της οικογένειας ασχολείται ενεργά με αυτήν και δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στα σχέδια μας για μια σύγχρονη και δυναμική πορεία σε ένα πεδίο δραστηριοτήτων που συνεχώς διευρύνεται. Ευελπιστούμε και τις επόμενες δεκαετίες, το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζουμε το φρένο και τις λειτουργίες του να γίνει το «διαβατήριο» για πολλά ακόμα όμορφα ταξίδια εντός και εκτός συνόρων.

Μάθετε περισσότερα:

Σελίδα στο Facebook: https://facebook.com/PETROMELIDISBRAKES/

Site: https://petromelidisbrakes.gr