Κυνήγα το, ή σκάσε

Κυνηγάω:
Ερμηνεία: Προσπαθώ να κατακτήσω κάτι ή να το πιάσω.
Παρερμηνεία: Προσπαθώ να κατακτήσω κάτι ή να το πιάσω με τον ίδιο τρόπο σε οποιαδήποτε μορφή.

Σκάσε:
Ερμηνεία: Σταμάτα να μιλάς. Σιώπησε.
Παρερμηνεία: Σταμάτα να μιλάς. Σιώπησε γιατί δεν σε παίρνει.

Και κάπως έτσι, όπως παρερμηνεύεις τις λέξεις, κάθεσαι σε μία γωνία και δεν κάνεις τίποτε. Θεωρείς πως δεν υπάρχει είσοδος στο κυνηγητό. Μόνο έξοδος ή πολλές φορές διέξοδος.

Αυτό που δεν θέλεις να καταλάβεις είναι ότι κουράστηκες να κυνηγάς εσύ. Θέλεις να κυνηγήσει κάποιος άλλος αυτήν την φορά. Θέλεις κάποιος άλλος να συνειδητοποιήσει ότι αξίζεις, να το δει, να το καταλάβει και να έρθει να σε πάρει να φύγετε μαζί· στο άγνωστο.

Αυτό που θέλεις, είναι να σκάσει κάποιος άλλος αντί να σκας εσύ για εκείνον. Θέλεις να σωπάσει, γιατί ξέρεις ότι σου αξίζει πολλές φορές να υπάρχεις στη ζωή κάποιου, χωρίς αντίλογο. Γνωρίζεις την αλήθεια σου και ξέρεις πως αν γίνει κάτι σωστά, θα γίνει όσο τέλεια χρειάζεσαι να είναι.

Αφού γνωρίζεις όλα αυτά – ή τέλος πάντων προσπαθείς να τα γνωρίζεις-αντί να κάνεις κάτι για να διεκδικήσεις την αναρχική σου συμπεριφορά και να κόψεις τους συμβιβασμούς, κάνεις το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θέλεις: Συμβιβάζεσαι.

Και δεν κυνηγάς και δεν σκας. Δηλαδή: Δεν κάνεις κάτι για να αλλάξεις την τωρινή κατάσταση. Απλά μένεις σε λέξεις και όχι σε λύσεις. Από λάμδα ξεκινάνε και τα δύο, αλλά με άλλη έννοια και άλλη στιγμή το καθένα έτσι; – άρα δεν κυνηγάς – και ταυτόχρονα κλαίγεσαι και δεν το βουλώνεις. Γκρινιάζεις, αναταράσσεις τα συναισθήματά σου και τους άλλους και το μόνο που κερδίζεις είναι μια γλώσσα τραχιά και χωρίς σάλιο – σαν της γάτας ένα πράμα!

Αν διεκδικήσεις αυτά που θέλεις, κανείς δεν θα σε πει εγωιστή και παρτάκια. Αν δεν κυνηγήσεις εσύ τα θέλω σου, δεν θα το κάνει κανένας άλλος. Και δεν θα το κάνει κανένας άλλος, γιατί ας το παραδεχτούμε επιτέλους: Δεν μας ελκύουν οι μισοί άνθρωποι. Οι ανολοκλήρωτοι. Εκείνοι που δεν ξέρουν τι τους γίνεται κι εκείνοι που πάντα θέλουν την επιβεβαίωση για τα πάντα στη ζωή τους. Εκείνοι που απλά προσπαθούν να φαίνονται μέσα από τους άλλους και όχι μέσα από την δική τους προσωπικότητα.

Δεν μας αρέσουν οι άνθρωποι που σιωπούν μπροστά στην αδικία και στον συμβιβασμό. Εκείνοι που είναι κότες και δεν παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους με όποιο ρίσκο. Εκείνοι που δεν ξεκαθαρίζουν τι ζητάνε και τι όχι. Τι ποθούν τα βράδια αλλά βγάζουν αλλού τον πόθο τους. Δεν είναι για εμάς εκείνοι. Εκείνοι είναι για τους άλλους. Για τους συμβιβαστικούς και τους κολλημένους με παρωπίδες.

Κυνήγησε ή σκάσε. Μην γίνεις σαν όλους εκείνους που θέλουν να κυνηγήσουν αλλά σηκώνουν εγωισμό. Κυνήγησε, φάε τα μούτρα σου, κατάπιε δάκρυα, ακούμπα τα χέρια σου στο πάτωμα, πάρε φόρα και σήκω. Πάτα το ένα πόδι σιγά – σιγά και με τον καιρό θα πατήσεις και το άλλο. Και μέχρι να καταλάβεις πόσο γρήγορα θα σηκωθείς, θα αρχίζεις να γελάς και να αναρωτιέσαι γιατί δεν κυνηγούσες τόσο καιρό. Λες και είναι δύσκολο να πέσεις. Λες και είναι δύσκολο να σηκωθείς.

Κυνήγησε η σκάσε. Μην γίνεις σαν όλους εκείνους που σιωπούν όταν θέλουν να φωνάξουν. Όταν θέλουν να σου πούνε τόσο όμορφα πράγματα μα τους έχουν κλείσει το στόμα οι άλλοι. Όταν θέλουν να μιλήσουν αλλά οι κακίες και τα πρέπει των άλλων τους κάνουν να ζουν μισή ζωή γιατί κάποιος άλλος δεν τους έδειξε πόσο όμορφο είναι να ζουν την ζωή ολόκληρη.

Κυνήγησε ή σκάσε. Μα ο,τι κι αν διαλέξεις, να είναι δική σου απόφαση. Ατόφια. Του εγώ σου, όχι των εκείνων.

Λυδία Βαρελά –  Αναστασιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και τελείωσε τη σχολή της γραφιστικής. Με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ανήσυχο πνεύμα άρχισε να ανακαλύπτει πως το να γράφει τις εμπειρίες της, τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της, σε ένα κομμάτι χαρτί, την έκανε να νιώθει ελεύθερη. Έτσι αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό της και στους αναγνώστες του περιοδικού vantage να νιώσουν ελεύθεροι μαζί.

**Φωτογραφία: Έλλη Πράντζου