Κάνει το βελονάκι μόδα

Έχει βραβευτεί από γκουρού της µόδας για την εξαιρετική της δουλειά. Με όπλο της το βελονάκι, η νέα και ταλαντούχα fashion designer Αυγούστα Θεοδούλου, αποδεικνύει πως η φαντασία υπερνικά τα αδιέξοδα.

Πες µας λίγα λόγια για τη σχέση σου µε τη µόδα και τι ήταν τελικά αυτό που σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς µε το σχέδιο µόδας;

Οι βασικές σπουδές µου είναι στην Πληροφορική και πήρα το µεταπτυχιακό µου από το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων. Η επαγγελµατική πορεία ήταν στη διδασκαλία, όπου εργάστηκα στην Ελλάδα και στην Κύπρο σε διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα. Η χειροποίητη δηµιουργία ήρθε σαν χόµπι αρχικά και εξελίχτηκε, φυσικά, σε πάθος που µε απορροφούσε όλο και περισσότερο. ∆εν µπορώ να πω ότι είχα ποτέ στενή σχέση µε τη µόδα, να ακολουθώ δηλαδή πιστά τις διάφορες τάσεις. Μου άρεσε πάντα να παρατηρώ τι γίνεται γύρω µου, τις εξελίξεις, την αισθητική των πραγµάτων γενικότερα, ανάµεσα σε αυτά και το ντύσιµο ως κοµµάτι κάλυψης αναγκών αλλά και έκφρασης. Όσον αφορά το πώς έκανα µια στροφή και ασχολήθηκα πιο σοβαρά µε το σχέδιο µόδας, νοµίζω οφείλεται στο ότι πάντα ένιωθα την ανάγκη να δηµιουργώ µε τα χέρια. ∆ιότι έτσι, όχι µόνο φτιάχνεις κάτι και του δίνεις ζωή, αλλά εξ ορισµού η δηµιουργία απορρέει και εξυπηρετεί τη διάθεσή σου, γίνεται έκφραση.

Πώς απέκτησες ενδιαφέρον για τις παραδοσιακές τεχνικές όπως για παράδειγµα το βελονάκι;

Σε επαφή µε το βελονάκι ήρθα σε πολύ µικρή ηλικία, σχεδόν 8 χρονών, όπου άρχισα να µαθαίνω βλέποντάς το σαν παιχνίδι. ∆εν είχα όµως συνεχή τριβή, καθώς κατά τη διάρκεια των σχολικών µου χρόνων δεν θυµάµαι να το ξαναπιάνω. Το «µικρόβιο» πάντως το είχα αποκτήσει, διότι αργότερα ήρθε και µε βρήκε µόνο του, σαν παιδική ανάµνηση, και µου θύµισε σχεδόν όσα είχα µάθει και µε ευχαριστούσαν µικρή. Κατά την άποψή µου, η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα που έχω ζήσει αρκετά χρόνια, έχουν πλούσια παράδοση και πολύ ενδιαφέρουσα λαϊκή τέχνη, που µπορεί να είναι πηγή έµπνευσης. Προσωπικά, τα αντιλαµβάνοµαι αυτά ως θησαυρό που περιµένει κάποιος να τον ανακαλύψει.

Και γιατί χρειάζεται να ανακαλύψουµε κάτι που υπάρχει ήδη και το συναντάµε παντού, όπως την παράδοση που έχει έντονη παρουσία στην Κύπρο;

Θεωρώ ότι την παράδοση δε πρέπει να τη βλέπουµε σαν κάτι στατικό που απλά χρειάζεται ανθρώπους να την αναπαράγουν ως έχει, να φτιάξουν δηλαδή αυτό που έφτιαχναν οι παλιότεροι µε τον ίδιο τρόπο και νόηµα. Την παράδοση θα πρέπει να τη βλέπουµε και σαν κάτι δυναµικό, που διαµορφώνεται ανάλογα µε τις νέες συνθήκες και ανάγκες. Για παράδειγµα, άλλος ο ρόλος της γυναίκας στις παλιότερες εποχές και άλλος ο σηµερινός. Οπότε εκεί µπαίνει η ανάγκη της «ανακάλυψης», που σηµαίνει να βρούµε τους τρόπους να εντάξουµε στοιχεία της παράδοσής µας στο σήµερα, να την ανανεώσουµε και να την κάνουµε ουσιαστικά χρήσιµη. Ξέρετε, στο Παρίσι, όπως και στις άλλες µητροπόλεις της µόδας, έρχονται πολλοί νέοι µε πολύ διαφορετικό πολιτισµικό υπόβαθρο, οι περισσότεροι εκ των οποίων όταν καλούνται να δηµιουργήσουν, δεν ξεφεύγουν από το να αναπαράγουν τα δικά τους βιώµατα, τη δική τους παράδοση. Αυτό φυσικά κινδυνεύει να µην µπορεί να αποκτήσει κοινό, πέρα από όσους έχουν ήδη αναφορές στα ιδιαίτερα στοιχεία, που έχουν χρησιµοποιηθεί, και από τους υπόλοιπους να αντιµετωπίζεται σαν φολκλόρ. Γι’ αυτό επιµένω στην «ανακάλυψη» της παράδοσης, διότι ο δικός µου στόχος είναι τα παραδοσιακά στοιχεία και οι τεχνικές, που είναι µέρος της ταυτότητάς µου, να βρίσκουν χώρο στις δηµιουργίες µου αλλά µε έναν τρόπο που να έχουν κάτι µοντέρνο να πουν σε ένα διεθνές κοινό.

AVGOUSTA THEODOULOU by Fabrice Malard 2 (1)
Τι χαρακτηρίζει τη δουλειά σου;

Προσωπικά θέλω να βλέπω τον εαυτό µου περισσότερο σαν καλλιτέχνη-δηµιουργό. Να παίρνω τον χρόνο για να δοκιµάσω και να πειραµατιστώ. ∆εν αισθάνοµαι άνετα µε τη “γρήγορη µόδα”, τη βιοµηχανοποίηση, τη µαζική προώθηση και τα καλούπια.

Θεωρείς ότι η εποχή που ζούµε ευνοεί τους νέους σχεδιαστές;

Η εποχή που ζούµε χαρακτηρίζεται από πολύ µεγάλες και γρήγορες αλλαγές. Και αυτό δεν έχει να κάνει µόνο µε τη µόδα, είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής, στις κυρίαρχες ιδέες, στην ανησυχία για να βρεθεί µια νέα ισορροπία µεταξύ ανθρώπων, και µεταξύ εµάς και της φύσης. Υπό αυτή την έννοια η εποχή ευνοεί το νέο που δεν αρκεί να είναι µόνο «καινούριο και γυαλιστερό». Ο κόσµος επιζητά κάτι διαφορετικό, νέες βιώσιµες προτάσεις που σέβονται τον άνθρωπο και το περιβάλλον, νέες αφηγήσεις που να απελευθερώνουν και να µην κλείνουν τους ανθρώπους σε στερεότυπα. Από την άλλη πλευρά, ο ανταγωνισµός είναι τεράστιος και πολλά πράγµατα ξεπερνάνε τη δουλειά σου, εξαρτώνται από τον βαθµό που µπορείς να τη δείξεις και να την προωθήσεις για να ακουστεί αυτό που έχεις να πεις. Και εκεί παίζουν ρόλο κυρίως τα χρήµατα που έχει κάποιος να διαθέσει για να ξεκινήσει. Θέλω να πιστεύω ότι αν κάποιος έχει πράγµατι κάτι να πει, έχει µια νέα προσέγγιση, µια νέα ερµηνεία, µια νέα ιστορία να πει και έχει και τη δύναµη να σταθεί και να επιµείνει στο παιχνίδι για κάποιο καιρό παρά τις όποιες δυσκολίες, τότε οι πιθανότητες να αναγνωριστεί το έργο του δεν είναι µικρές.

Μοιράζοντας τη ζωή σου ανάµεσα σε Γαλλία και Κύπρο, ποιες είναι οι διαφορές µεταξύ τους, όσον αφορά την ανταπόκριση που έχουν οι δηµιουργίες σου;

Στο Παρίσι υπάρχει µεγάλη ιστορία στο πώς δηµιουργείται, προτείνεται, κρίνεται και τελικά εισάγεται η µόδα στο εµπορικό κοµµάτι. Υπάρχουν επίσης πολλά καταστήµατα µε συλλογές σχεδιαστών που έχουν ιδιαίτερες δηµιουργίες (concept stores). Είναι πιο εύφορο το έδαφος για πρωτοποριακές ιδέες που αµφισβητούν τα δεδοµένα. Υπάρχουν πολλές εκθέσεις µεγάλων σχεδιαστών, όπως και άλλων σηµαντικών που δεν είναι ευρύτερα γνωστοί αλλά είναι σηµαντικοί στον χώρο της µόδας, εκθέσεις φωτογράφων, µουσεία… όλα αυτά αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο ο κόσµος αντιµετωπίζει την τέχνη και δίνει σε νέους καλλιτέχνες περισσότερα ερεθίσµατα. Μπορώ να πω ότι όπου έχω εκθέσει τη δουλειά µου στο Παρίσι, ο κόσµος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον, δείχνει να εκτιµά τη δουλειά µου, ρωτάει για τις τεχνικές που χρησιµοποιώ µε ενδιαφέρον. Στην Κύπρο θα ήθελα να εκθέσω τη δουλειά µου κάποια στιγµή. Για την ώρα εισπράττω την πολύ θετική ανταπόκριση µέσω κοινωνικών δικτύων.

Πώς νιώθεις που οι δηµιουργίες σου έχουν ταξιδέψει στις µεγαλύτερες πόλεις της µόδας;

Είναι όµορφο συναίσθηµα να δηµιουργείς κάτι και αµέσως αυτό να παίρνει ζωή και να αρχίζει τα δικά του ταξίδια! Νιώθω ιδιαίτερη χαρά για τον λόγο ότι η συγκεκριµένη συλλογή, η οποία ονοµάζεται “∆ΑΙ∆ΑΛΕΙΑ”, είναι αντιπροσωπευτική του καλλιτεχνικού ύφους πάνω στο οποίο θα ήθελα να συνεχίσω να δηµιουργώ, ενώ επίσης είναι εµπνευσµένη από τις ιστορικές µας ρίζες και την παράδοσή µας, συγκεκριµένα από τον αρχαίο ελληνικό µύθο του ∆αίδαλου και Ίκαρου.

AVGOUSTA THEODOULOU by Fabrice Malard (1)
Ποια ήταν η καλύτερη στιγµή, στη µέχρι τώρα πορεία σου;

Αµέσως µετά την αποφοίτησή µου επιλέχθηκα στους 30 φιναλίστ ενός διεθνούς διαγωνισµού µόδας, που διεξήχθη τέλη 2016 στην Κίνα. Εκεί παρουσίασα την κολεξιόν αποφοίτησής µου και πήρα το 3ο βραβείο (Bronze award). Πέρα από τη διάκριση που είχα, θεωρώ ότι ήταν σηµαντικό το γεγονός πως φιλοξενήθηκα σε µία χώρα µε τεράστιο πολιτισµικό ενδιαφέρον και είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά όλη τη διοργάνωση και να δω τη δουλειά νέων ταλαντούχων σχεδιαστών από διάφορα µέρη του κόσµου.

Περίγραψε το προφίλ της γυναίκας που φοράει τα ρούχα σου.

Η γυναίκα µε εκλεπτυσµένο γούστο που θέλει να ξεχωρίσει, που αναζητά µοναδικά αλλά ταυτόχρονα ποιοτικά ρούχα. Η γυναίκα που αρνείται να ακολουθήσει τυφλά τις τάσεις της µόδας και επιλέγει κοµµάτια που είτε δηµιουργούν µόδα, γιατί απλά είναι κάτι ιδιαίτερο και διαφορετικό, είτε αποδίδουν τις τάσεις της µόδας µε µοναδικό τρόπο. Επίσης µε ενδιαφέρει η γυναίκα να αντιλαµβάνεται το ρούχο ως µέρος του πολιτισµού µας, που µέσα από ένα καλαίσθητο ρούχο θέλει να δηλώσει και άλλα πράγµατα που αφορούν την πραγµατικότητα, που δίνει για παράδειγµα βάση στο πώς παράγεται (ή δεν παράγεται) ένα κοµµάτι, µε τι υλικά, κάτω από ποιες συνθήκες, κλπ.

Ποια είναι τα άµεσα σχέδιά σου και πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα;

Πρόκειται να παρουσιάσω και στην Ελλάδα την κολεξιόν αποφοίτησης, την οποία εµπλουτίζω µε νέα κοµµάτια αυτόν τον καιρό. Συγκεκριµένα θα συµµετάσχω στο Athens Xclusive Designers Week – New Designers Awards που θα γίνει αρχές Απριλίου στην Αθήνα. Παράλληλα έχω ξεκινήσει την προετοιµασία για τη δηµιουργία του οµώνυµου brand, Αvgousta Theodoulou, ώστε να λανσάρω την πρώτη ready to wear συλλογή µου µέσα στους επόµενους µήνες. Το µόνο σίγουρο είναι ότι θα ήθελα να στοχεύσω στην κατεύθυνση του συνδυασµού της σχεδιαστικής τέχνης στο ρούχο µε αυτό της τεχνολογίας (υλικά, σύγχρονες µεθόδους δηµιουργίας ρούχων).