Με ήθος και ευπρέπεια – Της Σκεύης Κυριάκου

Από το 1986 μετέχει στα κοινά και διετέλεσε για 3 πενταετίες Αντιδήμαρχος. Μετά από δέκα χρόνια εκλέγεται Δήμαρχος Παραλιμνίου. Σήμερα διατελεί Βοηθός Επίτροπος στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Πολύπλευρη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ο Ανδρέας Ευαγγέλου ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του στο Vantage.


Τα πρώτα χρόνια…

Ο Ανδρέας Ευαγγέλου εξελέγη Δήμαρχος Παραλιμνίου στις 16 Δεκεμβρίου 2006 και την 1η Ιανουαρίου 2007 ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του. Γέννημα θρέμμα Παραλιμνίου, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1958 όταν τέλειωνε ο απελευθερωτικός αγώνας και βαπτίστηκε στον Απόστολο Ανδρέα από τον αγωνιστή της ΕΟΚΑ, Δημοσθένη Σταυρή Κατσούρη. Από το 1962 παρεβρίσκονταν σε όλες τις εκδηλώσεις εθνικού και θρησκευτικού περιεχόμενου, γεγονός το οποίο όπως μου εξηγεί διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα εξέλιξή του. Στο Α’ Δημοτικό, διαμορφώθηκε ο χαρακτήρας του, εφόσον είχε έντονη δράση στα κοινωνικά δρώμενα. Από παιδί βίωνε τις εκλογές, δημοτικές και προεδρικές, στο πετσί του. Στα δέκα του χρόνια αντιλαμβάνεται για πρώτη φορά την εκλογική διαδικασία, όταν εκλέγεται για πρώτη φορά πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δάσκαλος του Κώστας Τσιάρτας του εμφύσησε πάρα πολλά ιδανικά, την αγάπη για τον αθλητισμό, αλλά και την αγάπη για τα κοινά.

Εν συνεχεία ακολουθεί το τριτάξιο Γυμνάσιο Παραλιμνίου, το οποίο λειτουργούσε τότε για πρώτη φορά. Με έντονη τάση στον προσκοπισμό από λυκόπουλο έφτασε μέχρι τον βαθμό του υπαρχηγού ομάδας. Στις χρονιές που ακολούθησαν εκλέγεται πρόεδρος και στην Τρίτη τάξη πρόεδρος όλου του σχολείου. Ενώ η έφεση του ήταν το κλασικό, ακολούθησε τον οικονομικό κλάδο, επειδή αυτή ήταν και η τάση των φίλων του. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δηλώνει ότι δεν το μετανιώνει.

Προσωπικότητα υπό διαμόρφωση…

Το 1974 φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του, καθώς χάνει στον πόλεμο, στον οποίο υπηρέτησε ο ίδιος ως εθελοντής, διάφορους φίλους του. Ένας εξ αυτών ο 18άχρονος τότε Νίκος Ψαράς ο οποίος αποτελούσε για τον ίδιο παράδειγμα προς μίμηση. Εν συνεχεία, υπηρέτησε ως λοχίας στον στρατό στο μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού και ακολούθησαν οι σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Επιστρέφοντας δεν ασχολήθηκε με το αντικείμενό των σπουδών του, αλλά επέλεξε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση.

Η χρυσή εποχή…

Στις πρώτες δημοτικές εκλογές του 1986 υπήρξε ο νεαρότερος εκλελεγμένος αντιδήμαρχος παγκυπρίως στα 27 του χρόνια. Στις εκλογές που ακολούθησαν ψηφίζεται ως δημοτικός σύμβουλος και το 2006 κατέρχεται ως υποψήφιος Δήμαρχος και κερδίζει τις εκλογές. Σύμφωνα με τον ίδιο το προεκλογικό του πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί στο ακέραιο, πράγμα για το οποίο νιώθει πολύ περήφανος καθώς είναι σπάνιο φαινόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εκλογή του έφερε ηρεμία και προγραμμάτισε έργα σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου. Στα θετικά της κατατάσσει την αγαστή συνεργασία με όλους τους πολιτικούς χώρους και με όλους τους Υπουργούς Συγκοινωνιών ανεξαιρέτως.

Πρώτη εφαρμογή υπήρξε το τοπικό σχέδιο, το οποίο θεωρεί απαραίτητο. Ξεκίνησε η τροχοδρόμηση πολλών έργων με βαρύτητα στα έργα ανάπτυξης της πόλης, αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης βάσει πολεοδομικού σχεδίου. Επιπλέον ο εξωραϊσμός των παραλιών ήταν κάτι που ξεκίνησε από τότε, ενω εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Natura, η λίμνη Παραλιμνίου και το Κάβο Γκρέκο πάντοτε σε συνεργασία με τα αρμόδια κυβερνητικά σώματα, παρά τη χρονοβόρα διαδικασία.

Όλα αυτά εφαρμόστηκαν χωρίς να αδικείται το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο ίδιος είναι υπέρμαχος της διατήρησης του φυσικού πλούτου ως κόρη οφθαλμού. Ο δρόμος Paramount Κάβο Γκρέκο, ο δρόμος Παραλιμνίου Δερύνειας και η ασφαλτόστρωση στο Παραλίμνι μετά από την κατασκευή του αποχετευτικού έγιναν επί δικής του Δημαρχίας. Πεζοδρομήθηκαν πολλοί δρόμοι και ξεκίνησαν οι δύο φάσεις του παραλιακού πεζόδρομου σε συνεργασία με ιδιώτες μηχανικούς. Όλα τα έργα αποπερατώθηκαν μέσα σε εξάμηνα, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η τουριστική περίοδος η οποία είναι ο κύριος αιμοδότης της περιοχής. Ο κύριος Ευαγγέλου υπήρξε ο εμπνευστής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στον Δήμο σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικάλων και την Cyta, μέσω του προγράμματος Digital City. Αναδιαμορφώθηκε το αθλητικό κέντρο και το Γιώρκειο και έγιναν σχέδια για την κλειστή αίθουσα.

Επί δημαρχίας του υπήρξε άριστη συνεργασία με τους Δήμους. Η Ένωση Κοινοτήτων και Δήμων Αμμοχώστου οργανώθηκε για πρώτη φορά με Δήμαρχο τον κύριο Γαλανό και αντιδήμαρχο τον ίδιο. Από κοινού οι δήμοι της περιοχής συνεργάζονταν και επιδίωξαν άνοιγμα σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και ιδιαίτερα στη ρωσική αγορά. Μεγάλη σημασία δόθηκε στον πολιτισμό, αφού έγιναν σωματεία όλα τα πολιτιστικά σύνολά του Δήμου Παραλιμνίου, όπως το χορευτικό «ΠΑΡΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ», η χορωδία «ΜΕΛΙΖΟΝΑ», η συμφωνική μπάντα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και η «ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ» με ξεχωριστή πλέον σωματειακή οντότητα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε να οργανώνεται η νεολαία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτο σημεία της θητείας του υπήρξε η επανασύσταση της μητρόπολης Κωνσταντίας μετά από 800 χρόνια με προσωρινή έδρα το Παραλίμνι. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ σημαντική η ωρίμανση έργων. Το ξεκίνημα των συνεδρίων «Παραλίμνι και Πολιτισμός» και η δέσμευση γης για τα επαρχιακά γραφεία αποτελούν έργα τα οποία ξεκίνησαν επί δικών του ημερών.

Σήμερα…

Από το 2011 και έπειτα ασχολήθηκε με την Εκπαίδευση τα πρώτα δύο χρόνια και ακολούθως βρέθηκε στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών ως Βοηθός Επίτροπος, μία πολύ τιμητική θέση, καθώς είναι ο μοναδικός Παγκύπρια. Ο αυτόνομος αυτός οργανισμός διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς τη γεωργία σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά ταυτόχρονα και με άλλους αναδόχους παρέχοντας οικονομική βοήθεια. Επιπλέον, συνεργάζονται με το Υπουργείο Εσωτερικών για ανάπλαση πλατειών μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης ασχολούνται με επιτυχία.

Ο ίδιος συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με τα κοινά και να πολιτικοποιείται. Διατηρεί μέχρι σήμερα άριστες σχέσεις με όλους τους κομματικούς χώρους και όποτε χρειαστεί και του ζητηθεί βοήθεια δηλώνει παρών. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά, κύριο μέλημα του αποτελεί η πρόοδος και η ευημερία του τόπου του.