Υπερκατανάλωση φαρμάκων: πόσο επικίνδυνη είναι;

Έχετε πονοκέφαλο. Τί κάνετε για να τον καταπολεμήσετε; Πίνετε υγρά και έπειτα πάτε για ξεκούραση; Ή χρησιμοποιείτε παυσίπονα; Για τους περισσότερους από εμάς, η χρήση του παυσίπονου είναι πιθανόν η πρώτη επιλογή. Με τον ολοένα και πιο πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, έχουμε την τάση να επιλέγουμε την γρήγορη λύση όπως είναι και η κατανάλωση κάποιου είδους χαπιού. Επομένως, αποτελούν εξάρτηση τα σύγχρονα φάρμακα; Και αν ναι, είναι περισσότερο κακό παρά καλό αυτό;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2010, μεταξύ το 1999 και 2009 ο αριθμός συνταγών που χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 39%, από 2,8 σε 3,9 δισεκατομμύρια.

Στοιχεία όπως αυτά δείχνουν ότι είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από τα φάρμακα από ποτέ άλλοτε. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

«Είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να χρησιμοποιήσουν ένα χάπι από το να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής»

 Μια από τις κύριες αιτίες θανάτου είναι οι καρδιακές παθήσεις. Με αυτά τα δεδομένα δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι μεταξύ των φαρμάκων που συνταγογραφούνται συνήθως περιλαμβάνονται εκείνα που χρησιμοποιούνται για θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής – συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης υγιεινής διατροφής, της αποφυγής του καπνίσματος και της αύξησης της σωματικής δραστηριότητας – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, καθώς και στην αρτηριακή πίεση και σε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Γιατί λοιπόν πολλοί από εμάς απευθυνόμαστε σε φάρμακα; Όπως δήλωσε και ο Dr. Ravi Hira, ερευνητής καρδιολογίας στο Baylor College of Medicine, πιθανότατα είναι ευκολότερο για τους ασθενείς να πάρουν ένα χάπι από το να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αυτό όμως επιφέρει κινδύνους.

«Η παρενέργειες μακροχρόνιας, ακατάλληλης και πολλαπλής χρήσης φαρμάκων»

 Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το ποσοστό ανθρώπων που κάνουν κατάχρηση πολλαπλών φαρμάκων είναι μεγάλο. Ξέρουμε όμως τι κάνει αυτό το κοκτέιλ φαρμάκων στην υγεία μας;

Η λήψη φαρμάκων μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα ασθενή, ιδιαίτερα εάν λαμβάνονται από διάφορους γιατρούς που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ένας ασθενής θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και να πιστεύει ότι η ιατρική του κατάσταση επιδεινώνεται, όταν στην πραγματικότητα είναι μια παρενέργεια πολλών διαφορετικών φαρμάκων που αλληλοεπιδρούν με αρνητικό τρόπο.

Για παράδειγμα η μακροπρόθεσμη χρήση ασπιρίνης έχει συσχετιστεί με απώλεια ακοής, γαστρεντερική αιμορραγία και εξωκρανιακή αιμορραγία.

Αυτό που αποτελεί το μεγαλύτερο ερώτημα είναι: τι προκαλεί την αύξηση της χρήσης φαρμάκων στις μέρες μας;

«Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε την περιττή φαρμακευτική αγωγή;»

Παρόλο που μπορούμε να αποφύγουμε τη λήψη φαρμάκων για μερικές ήσσονος σημασίας ασθένειες, πολλοί από εμάς υποφέρουν από πιο σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν φαρμακευτική αγωγή.

Για να διασφαλίσουν λοιπόν οι ασθενείς ότι λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία, θα πρέπει να διερευνήσουν την κατάσταση τους όσο το δυνατόν περισσότερο για να πάρουν μια ιδέα για το φάρμακο που απαιτείται και θα πρέπει να ζητήσουν από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας τους όλες τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η υπερκατανάλωση φαρμάκων είναι σοβαρός κίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο και πρέπει να παρθούν σύντομα δραστικά μέτρα από τα ίδια τα μέλη της κοινωνίας.

 

Της Ιωάννας Τζ.