Υπερασπίσου το παιδί

Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι να γλυτώσει ένα παιδί, να το γλυτώσεις από χιλιάδες κινδύνους, από χιλιάδες φόβους, από χιλιάδες ασθένειες, να ρισκάρεις μονάχα για ‘κείνην την ελπίδα. Και να σου πω τον πιο εύκολο, τον πιο γρήγορο και τον πιο ανώδυνο τρόπο να γεννήσεις εκείνην την ελπίδα στο παιδί, ή στη μάνα του ή στην αδερφή του ή σ’ όποιον τέλος πάντων τη χρειάζεται;

Αφιέρωσε 5 λεπτά από τη ζωή σου για μια δειγματοληψία σάλιου και μπες στο αρχείο δοτών μυελού των οστών, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Το ίδρυμα έχει ως στόχο την άμεση και αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, συνδυάζοντας τις δράσεις τους με τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη.

Πριν από τρία χρόνια, πέρασα από το ίδρυμα όπου μου έκαναν μια δειγματοληψία για έναν μαθητή της επαρχίας μου που είχε άμεση ανάγκη έναν συμβατό δότη. Δεν τον ήξερα. Δεν τον γνώρισα ποτέ, μα η ελπίδα πως θα μπορούσα να είχα σώσει έναν άνθρωπο, αυτό το συναίσθημα ήταν πάνω από όλες τις φοβίες μου για τη διαδικασία που πιθανόν να έπρεπε να περάσω..

Τρία χρόνια αργότερα, έλαβα μια κλήση από το Καραϊσκάκειο για να με ενημερώσουν ότι είμαι συμβατή με έναν ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ένιωσα την καρδιά μου να πηγαινοέρχεται με γοργούς ρυθμούς, τα μάτια μου δάκρυσαν κι ένιωσα πως ήρθε η στιγμή της ζωής μου που όφειλα να πετύχω έναν τεράστιο στόχο. Να σώσω έναν άνθρωπο.

Δεν ήξερα ηλικία, δεν ήξερα φύλο, δεν ήξερα εθνικότητα, χρώμα ή φυλή, δεν ήξερα γιατί είχε ανάγκη τον δικό μου μυελό.. το μόνο που ήξερα, ήταν πως θα το έκανα. Θα προσπαθούσα να σώσω αυτόν τον άνθρωπο.

Για ένα διάστημα πέρασα από διάφορους ιατρικούς ελέγχους ώστε να διαπιστωθεί το ποσοστό ιστοσυμβατότητας μου με τον ασθενή, καθώς και αν εγώ η ίδια ήμουν απόλυτα υγιής ώστε να ακολουθήσω τη διαδικασία που απαιτείτο. Κι όλα καλά. Υγιέστατη.

Χθες λοιπόν υποβλήθηκα σε γενική αναισθησία για να γίνει παρακέντηση από τα οστά της λεκάνης. (Υπάρχουν δύο τρόποι λήψης του μοσχεύματος μυελού των οστών. Ο παραδοσιακός τρόπος λήψης γίνεται στο χειρουργείο με παρακέντηση των οστών της λεκάνης και αναρρόφηση μυελού των οστών. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει μια φαρμακευτική αγωγή για τέσσερις ημέρες και λήψη των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα του δότη με τη διαδικασία της “αφαίρεσης”).

Ο τρόπος λήψης εναπόκειται στην απόφαση του δότη, ωστόσο η ηλικία του ασθενή παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία της θεραπείας, καθότι με τον παραδοσιακό τρόπο λήψης, το αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης είναι πιθανόν καλύτερο και σίγουρα πιο άμεσο απ’ ότι με τον δεύτερο τρόπο λήψης.

Κι όλα πήγαν περίφημα. Έχω μονάχα πόνο στη λεκάνη και δυσκολεύομαι κάπως να κινηθώ, αλλά δεν είναι τίποτα, θα περάσει! Εξάλλου, δε συνηθίζεται να έχει κανείς μια Πέμπτη πρωί αυτό το αίσθημα. Δεν είμαι ούτε ο Σούπερμαν, ούτε ο Δον Κιχώτης. Είμαι ένας απλός άνθρωπος. Σήμερα όμως νιώθω πλήρης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πιο ευτυχισμένες μας στιγμές υπήρξαν οι στιγμές που δώσαμε κάτι όσο μικρό ή όσο μεγάλο κι αν ήταν, ότι κι αν ήταν αυτό που δώσαμε. Καμιά σημασία δεν έχει. Εκείνο που έχει σημασία είναι πως κάναμε τους ανθρώπους γύρω μας να νιώσουν.

Κι εγώ αυτό που χάρισα χθες μαζί με τα 250ml νωτιαίου μυελού, ήταν η ελπίδα σε μια ολόκληρη οικογένεια, ήταν τα χαμόγελα που θα ανταλλάζουν ξέγνοιαστα για την υπόλοιπη τους ζωή.. ήταν πολλά παραπάνω από τα 250ml νωτιαίου μυελού. Και άξιζε.

Ανώνυμος